2019-10-22 23:27

Cât va câștiga „grădinarul de la bloc” în Sectorul 4. Proiectul lui Băluță

 |  21:01
Cât va câștiga „grădinarul de la bloc” în Sectorul 4. Proiectul lui Băluță

Robert Veress

Toți proprietarii de apartamente din Sectorul 4 au primit, la sfârșitul săptămânii trecute, în cutiile poștale, o... invitație de angajare. Primăria Sectorului 4 angajează aproximativ 1.000 de persoane, care să se ocupe de spațiile verzi ale celor circa 1.600 de blocuri din sector. Edilul Daniel Băluță le explică destinatarilor: „am anulat un contract cadru în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei”, bani care se vor „întoarce la cetățenii din sector”.

 „În urmă cu aproximativ două luni, Primăria a devenit unic acționar la Administrația Drumuri și Parcuri Sector 4 SA, achiziționând cele 49% din acțiuni care se aflau la alți proprietari. Atunci, am putut pune în aplicare ideea domnului primar: am reziliat contractul dintre Primărie și ADP, în sumă de 300 de milioane de lei anual, pentru îngrijirea spațiilor verzi ale blocurilor de locuințe; și am demarat acest proiect, numit «Grădinarul de la bloc», prin care ne propunem să angajăm în jur de 1.000 de persoane, care să facă, pentru ei și vecinii lor, ceea ce făceau angajații ADP înainte. În felul acesta, estimăm că vom obține o economie de 100 - 150 de milioane de lei”, declară, pentru PUTEREA,  Cristian Zărescu, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.

Recomandarea asociației de proprietari - decisivă la angajare

Invitația trimisă de PS4 conține, pe versoul ei, un tipizat de aplicație în vederea angajării, numit „Fișă de aptitudini pentru ocuparea postului de grădinar al imobilului tip condominiu”, pe care cei interesați, îndeobște „persoane care nu au un serviciu, dar şi pensionari”, îl pot completa și trimite sau depune la Primărie sau direct la ADP. „Grădinarii de la bloc” vor fi angajații ADP Sector 4 și nu direct ai Primăriei. „Săptămâna trecută am finalizat trimiterea formularelor. Sâmbătă, domnul primar a participat la ședințele a două asociații de proprietari. Acestea vor deja să aleagă persoanele care se vor ocupa de grădinile respective. E și firesc, a început primăvara și trebuie să înceapă treaba. De fapt, chiar dacă oricine poate aplica, evident că jobul acesta nu este pentru oricine. Ideea noastră este să îi plătim pe gospodarii care și până acum se îngrijeau de grădinile de la bloc, doar că o făceau voluntar. De aceea, cel mai bine este atunci când aplicația este însoțită de recomandarea asociației de bloc sau când chiar aceasta face propunerea de angajare”, explică Zărescu.

Job sezonier și normă de lucru flexibilă

„Grădinarul de la bloc” va fi un job sezonier, dar un sezon de trei anotimpuri. „Pe durata iernii, e limpede că nu ai ce grădină să îngrijești”, spune reprezentantul PS4. Câștigurile vor fi, se pare, rezonabile. „Normarea și plata se vor face în funcție de suprafața pe care o va avea fiecare în îngrijire. De exemplu, în cazul unei grădini de dimensiuni mai mici, ne-am gândit la un contract de patru ore zilnic și un salariu minim pe economie. La grădinile mai mari sau în cazul celor care vor avea grijă de grădinile mai multor blocuri, se va merge pe normă întreagă, de opt ore zilnic”, arată Zărescu. Se plătește doar manopera, Primăria, prin ADP, asigurând, însă, gratuit, tot suportul necesar: unelte, semințe, butași, îngrășăminte etc.

Proiectul pare simplu și benefic pentru locuitorii Sectorului 4. Cu toate acestea, rămâne neclar cum, în același timp, se vor realiza economii la bugetul Primăriei, iar, pe de altă parte, ADP nu va intra în faliment: „ADP se va orienta către alte lucrări: modernizarea parcurilor, toaletarea arborilor, arbuștilor, gardurilor vii, montarea de rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități etc”, susține Zărescu. Chiar zilele acestea ADP începe campania de toaletare a arborilor, într-o primă fază urmând a fi tăiate crengile a circa cinci mii de pomi și copaci.

Rămâne de văzut, când bugetul pe anul în curs se va închide, dacă toate acestea se vor face cu bani mai puțini. Pe de altă parte, făcând un calcul simplu, rezultă că suma încasată de ADP pentru îngrijirea spațiilor verzi ale blocurilor de locuințe era exorbitantă. Respectiv, peste 20.000 de lei lunar / spațiu verde de bloc, considerând cele trei anotimpuri „verzi” (nouă luni pe an). Este de așteptat ca, pe jumătate din acești bani, grădinarii de la bloc să creeze mici „oaze” de verdeață desprinse din Eden. Țineți-vă bine, urmează concursuri și rivalități...

„Prin iniţierea acestui proiect, am anulat un contract cadru în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei. Vrem ca aceste sute de milioane din bugetul local să se reîntoarcă, astfel, la cetăţenii din sector. Ştim că majoritatea locuitorilor sectorului 4 s-au săturat de firme care nu-şi fac treaba. Cunoaştem nemulţumirea generală faţă de cum arată spaţiile din spatele blocurilor, care pot deveni acum oaze de verdeaţă. Vreau să dau posibilitatea locuitorilor să-şi îngrijească singuri zonele de lângă bloc, pentru că acelea sunt de fapt tot casa lor” - Daniel Băluță, primar interimar al Sectorului 4


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-13

Mai multe imagini:
Cât va câștiga 'grădinarul de la bloc” în Sectorul 4. Proiectul lui Băluță
zoom
Cât va câștiga 'grădinarul de la bloc” în Sectorul 4. Proiectul lui Băluță
zoom


Documente:Parerea ta...

SOREANU MARIA,SECTOR 4 ,BUCURE
14 Mar 2016

initiativa domnului baluta este laudabila .poate gaseste o solutie pentru renovarea blocului de la intersectia str. episcop chesarie si mitropolit filaret.blocul este vis-a-vis de casa de casatorii sect.4 si arata deplorabil!!! de acest lucru are cunostinta si fostul primar cristian popescu care desi detine{fiul sau} un restaurant chiar peste drum de blocul cu pricina "jour fix"nu a intreprins absolut nimic pentru imbunatatirea imaginii zonei.sunt prioritati si prioritati.....
GEORGETA
14 Mar 2016

Buna idee.Eu locuiesc in sectorul 2 si poate se vor gindi si ei sa-o adopte .Ma ocup de aproximativ 100mp de gradina in fata blocului,pe banii si timpul meu de mai mult de 12 ani.Acum 3ani am cerut si eu celor de la ADP citeva rasaduri de pansele ,craite si ce mai plantau si mi s-a raspuns ca nu-mi pot da decit niste seminte de iarba.
BURTAN NICOLAESCU
17 Mar 2016

O initiativa buna intrucat pe spatiul nostru verde cei de la ADP nu adub nau o frunza din gradina ce sa mai vorbesc de sapat,plantat,tuns gardul viu si tualetarea pomilor ,gunoaele rezultzâate din gradina sedeau pe aleia blocului si cate o saptamana doua pana le ridicau,locuesc in bl.3C de pe str.Costache Stamate nr 2 si ma ocup de gradina din fata blocului cu un vecin de multi ani
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray