2020-04-06 15:14

Catedrala Mântuirii Neamului va fi construită, pentru 100 milioane de euro, de o firmă din Bacău

 |  15:28
Catedrala Mântuirii Neamului va fi construită, pentru 100 milioane de euro, de o firmă din Bacău

Proiectulpentru realizarea Ansamblului arhitectural "Catedrala MântuiriiNeamului" a fost câştigat de o firmă din Bacău, clasată pe locul II,întrucât nici o lucrare nu a obţinut peste 90 de puncte, valoarea acestuiafiind de aproximativ 100 milioane de euro, jumătate din cât a fost estimatiniţial. PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, a anunţat, vineri,rezultatul concursului de proiectare pentru realizarea Catedralei MântuiriiNeamului, informează Mediafax. Astfel, premiul al doilea cu 81,52 de puncte afost câştigat de proiectul numărul 2, realizat de SC Vanel Exim SRL Bacău, careva încheia cu Patriarhia Română contractul de proiectare complet. Premiul alIII-lea a revenit SC West Group Arhitecture SRL Bucureşti, care va primi 30.000de euro. Vor mai fi acordate trei menţiuni în valoare de câte 10.000 de euro şidouă distincţii speciale de câte 5.000 de euro, premiile fiind înmânate înşedinţa din 7 iulie a Sfântului Sinod al BOR.

PS CiprianCâmpineanul a precizat că lucrarea societăţii băcăoane a fost desemnatăcâştigătoare întrucât a ocupat locul I la rezistenţă, II la instalaţii şi aavut preţul cel mai rezonabil, în jur de 100 de milioane de euro. Iniţial,preţul lucrării la roşu fusese estimat la 180-200 de milioane deeuro."Nici un proiect nu s-a ridicat la nivelul exigenţei comisiei şi nu aprimit 90 de puncte. Totuşi comisia l-a ales pe cel care a primit premiul II,întrucât a răspuns bine exigenţelor şi a avut un preţ rezonabil, nu cel maimic", a mai spus episcopulul vicar patriarhal. Acesta a precizat că toatecelelalte proiecte câşigătoare vor putea fi preluate pentru construirea altorcatedrale din ţară şi străinătate, existând deja cereri pentru astfel deconstrucţii în Italia, Spania şi chiar în SUA. El a adăugat că "în acestan de grea încercare economică pentru România", Patriarhia Română nu asolicitat bani de la stat, dar are negocieri cu cinci chiar şase bănci din ţarăşi din străinătate pentru deschiderea unei linii de creditare. Linia decreditare va fi pentru suma de 100 de milioane de euro, dar Patriarhia Românăva folosi doar suma de care are nevoie pentru începerea lucrărilor. În plus,odată cu începerea lucrărilor, vor fi 4.000 de locuri de muncă în construcţii.

Primulansamblu care va fi dat în folosinţă din acest complex va fi cel format de celedouă cantine sociale care vor asigura hrană celor nevoiaşi. Mai mult,Patriarhia Română a adunat deja o sumă de bani din donaţii şi din sponsorizări,a cărei valoare nu a fost făcută publică, dar din care s-au plătit deja anumitelucrări, a adăugat PS Ciprian Câmpineanul. Episcopul vicar a atras atenţiaasupra faptului că din toamnă va fi demarată o campanie de colectare de fonduripentru Catedrala Mânturii Neamului, dar aceasta se va desfăşura numai prinbiserici.

"Aceastăcampanie se va desfăşura numai prin biserici. De aceea îi atenţionăm peenoriaşi să nu dea bani celor care vin la ei la poartă sau îi opresc în afara spaţiuluibisericii. În plus, banii vor fi însoţiţi de un acatist cu numele celor carevor fi pomeniţi la slujbe şi chiar oamenii vor primi chitanţe pentru sumeledate", a explicat PS Ciprian Câmpineanul.

Chiar dacăproiectul va mai suferi modificări, totuşi datele anunţate iniţial se vorpăstra, astfel că lungimea ansambului va fi de 120 de metri, lăţimea de 70 de metri,iar înălţimea celei mai înalte turle va fi de 120 de metri. Intrarea va fi dinCalea 13 Septembrie, suprafaţa Catedralei fiind de zece ori mai mică decât ceaa Palatului Parlamentului.

Cea maiînaltă catedrală din Europa este cea de la Moscova.

PF Daniel aspus, vineri, la sfârşitul Sfintei Liturghii că lucrarea la roşu ar putea figata peste trei ani şi ar mai fi nevoie de alţi doi, trei ani, adică până în2015, pentru târnosirea lăcaşului. "Această nouă Catedrală a intrat înlinie dreaptă. Catedrala va fi una tradiţională, nu modernistă. Până acum amangajat deja peste patru milioane de lei. Să ne ajute Dumnezeu ca în trei anisă vedem biserica zidită şi acoperită. Iar peste alţi doi, trei ani să facemtârnosirea", a mai spus PF Daniel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine