2020-07-07 09:52

Catolicii sărbătoresc duminică Paştele. Ce tradiţii au!

 |  09:49
Catolicii sărbătoresc duminică Paştele. Ce tradiţii au!

Un milion de catolici din România sărbătoresc duminică Paştele, iar în noaptea de sâmbătă vor participa la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. În Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea lui Cristos, iar în cursul zilei nu are loc nicio acţiune liturgică.

În schimb, în noaptea de sâmbătă spre duminică are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

La Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, celebrarea Vigiliei Pascale va începe la ora 23.00, fiind prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu.

Ritualul va începe în faţa bisericii catedrale, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale - simbol al lui Cristos Înviat - de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioşilor.

Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele vor bate din nou, după o tăcere de trei zile. La Sfârşitul Sfintei Liturghii, în jurul orei 01.00, toţi credincioşii, preoţii şi IPS Ioan Robu, cu lumânările aprinse, vor intona solemn "Cristos a înviat!".

Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului va avea loc duminică dimineaţă la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, dar şi la toate bisericile catolice din România.

În prima zi a Paştelui, credincioşii merg la Sfânta Liturghie, apoi petrec restul zilei în familie.

Josef-Otto Exner, membru al Forumului Democrat al Germanilor din Suceava, spune că în zilele premergătoare Paştelui, gospodinele prepară mâncărurile tradiţionale, iar în Sâmbăta Mare pregătesc coşul cu bucatele pascale pentru a fi sfinţite la biserică.

La masa festivă de Paşte sunt servite ouă roşii, pască, babe- copturi din aluat dospit şi stafide, jambon, drob de miel şi friptură din carne de miel cu sos de hrean.

La Vatican, Papa Francisc va celebra la ora 10.15 (ora Romei) Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piaţa Sfântul Petru. 

În altă ordine de idei, cinci linii de autobuz din Capitală vor circula în noaptea sâmbătă spre duminică, cu ocazia Paştelui Catolic, pentru preluarea credincioşilor care participă la slujba de Înviere. Regia Autonomă de Transport Bucureşti menţine în circulaţie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, liniile de transport N106, N109, N112, N117 şi N119, care au trasee spre bisericile catolice, unde va avea loc slujba de Înviere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz