2020-07-04 00:23

Caznele proprietarilor ajunşi chiriaşi la stat

 |  21:01
Caznele proprietarilor ajunşi chiriaşi la stat

P24

Într-unul din blocurile Municipalităţii, care are statut de locuinţă de necesitate, locuiesc 20 de familii, dintr-un total de 65. Unele dintre ei, aşteaptă să le fie consolidate imobilele şi de 7 ani. Ei nu ştiu la cât se va ridica factura, după ce se vor termina lucrările, şi nici câţi ani vor fi nevoiţi să stea cu chirie la stat. Oamenii sunt deja resemnaţi şi nu cred că-şi vor vedea casele gata în timpul vieţii. În plus, incapacitatea şi dezinteresul funcţionarilor din Primăria Capitalei îi revoltă şi mai tare. În blocurile “gemene” din Piaţa Naţiunile Unite, Municipalitatea şi Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) nu sunt deloc stresate că oamenii nu au căldură în case pentru că nu s-a reuşit de o jumătate de an un transfer imobiliar.

Familia Lilica şi Marin Niţă a fost forţată să accepte un apartament cu chirie, după ce imobilul în care locuiau pe strada Franceză nr. 30 a fost incendiat în noiembrie 2011. Autorităţile nu au dat nici până acum un rezultat al anchetei, dar oamenii suspectează “o mână criminală”. Până pe 6 ianuarie 2012 au stat prin cotloane, ca să nu degere de frig. Când s-au mutat în blocul de pe locul fostei Operete, ei au crezut că, cel puţin pentru o vreme, calvarul lor a luat sfârşit. Se înşelau. “Trei luni am stat fără curent electric. Abia după ce am făcut reclamaţie la ANRP, au venit cei de la ENEL să monteze contoarele”, povesteşte Lilica Niţă. Un an mai târziu, ea şi-a îngropat fiica de numai 22 de ani, care contactase o pneumonie în perioada cât au stat fără căldură. Blocul în care a locuit familia Niţă în strada Franceză 30 a fost construit în 1870 şi declarat monument istoric cu risc seismic 1. “I-a fost scoasă bulina după ce ne-am mutat noi”, spune cu haz Marin Niţă. La parter funcţionează nestingherite “cârciumi”, mai bine zis cafenele cu preţuri super piperate.”Ei spun că au autorizaţii ISU şi tot ce le trebuie. Cum ar putea să aibă voie să funcţioneze dacă noi am fost mutaţi?!”, de întreabă retoric Marin Niţă.

Rechinii imobiliari bântuiau de 10 ani în jurul clădirii

Oamenii îşi amintesc că din 2014, după doi ani de la mutarea lor, au venit primele echipe care au făcut măsurători pentru expertiză, proiectare şi autorizaţii pentru consolidare. “Mergeţi să vedeţi. Nu a început nici acum consolidarea”, ne-a îndemnat Marin Niţă. Într-adevăr, în loc de ferestre sunt placaje în geamuri, iar angajaţii din cafenelele de la parter nu au habar că s-ar pune la cale nişte lucrări de consolidare. 6 dintre proprietarii din strada Franceză 30 sunt vecini şi în blocul Municipalităţii. Familia Niţă povesteşte că în imobilul în care sunt proprietari, locuiau şi chiriaşi. “De câte ori ne duceam să reclamăm comportamentul unui ţigan, ni se propunea să ne mutăm în altă parte cu chirie. Nici acum nu s-a constatat cine a pus focul, pentru că a fost pus, credem noi, ca să plecăm din imobil”, spune Marin Niţă. Oamenii nu ştiu la ce să se aştepte după lucrările de consolidare, dacă se vor face vreodată. “Când am primit repartiţia nu ni s-a dat niciun termen. După ce ne-am mutat am plătit circa 1.000 de lei pentru avizul, contorul şi deschiderea luminii. La gaze, la fel. Am luat un boiler ca să avem apă caldă. Acum locuim amândoi în bucătărie să nu îngheţăm de frig. Dăm drumul la cuptor să avem căldură”, spune Lilica Niţă.

Saga furnizării căldurii

Ca tot omul gospodar, oamenii au montat gresie şi faianţă, iar acum au contracte pentru toate utilităţile. Ea ne-a relatat că, deşi s-au mutat în luna ianuarie 2012, cele 20 de familii din bloc au fost puse să plătească pentru căldură pe ultimele trei luni, adică din niembrie 2011, în condiţiile în care doar o treime din imobil este ocupat. “876 de milioane de lei a fost de plată, adică şi pentru apartamentele goale, pentru care trebuia să plătească Primăria Capitalei. Din decembrie 2013 până în 2015, am avut căldură. Anul acesta nu am primit deloc, pentru că nu s-a făcut transferul de contracte între Primăria Capitalei şi AFI, care a preluat în administrare blocurile de la 1 iunie 2016. După ce că plătesc chirie de 150 de lei pe lună, oamenii au făcut îmbunătăţiri, pentru care nu vor fi despăgubiţi. “Cred că Primăria vrea să îmi ia căsuţa din Centru’ Vechi şi să mă mute în blocurile ei fără căldură. Eu aşa cred. Alfel s-ar fi apucat de treabă pe Franceză 30“, ne-a spus Marin Niţă. Bărbatul se roagă mereu la Dumnezeu să-i dea mai multe zile ca să apuce ziua în care se va întoarce la casa lui. Ei nu vor nici în ruptul capului să vândă casa Primăriei, de teamă că vor fi păcăliţi. “Vreau să o vând şi să mă mut lângă fiica mea. În Pantelimon”, spune Lilica Niţă.

Situaţia clădirilor din București

Primăria Municipiului Bucureşti a publicat, la data de 4.10.2016, pe site-ul instituţiei, lista imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic. 182 de clădiri din București, neconsolidate, sunt încadrate în clasa 1 de risc seismic care prezintă pericol public! Acestora li se adaugă un număr de 173 de clădiri clasificate în clasa 1 de risc seismic, 321 clădiri din clasa a doua de risc seismic, 95 de clădiri din clasa a treia de risc seismic și, în sfârșit, 6 clădiri din clasa a patra de risc seismic. În total, 777 de clădiri au nevoie de consolidare. La începutul anului trecut, reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au bătut la ușile tuturor comercianților care au magazine în cele 162 (n.r.- atatea erau în 2015) de imobile încadrate în clasa I risc seismic și le-au înmânat somațiile prin care îi anunțau că, în termen de 24 de ore, trebuie să închidă tot și să se mute în altă parte. În caz contrar, aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 50.000 și 70.000 de lei. Oamenii care au primit somaţiile au fost revoltaţi de faptul că au fost „strânşi cu uşa” să părăsească într-o singură zi spaţiile în care aveau magazine de ani buni

Explicaţiile AFI

AFI susţine că “a preluat de la Direcţia Patrimoniu – Serviciul Spaţiu Locativ şi cu Altă Destinaţie, gestiunea şi documentaţia aferentă locuinţelor de necesitate situate în P-ta Naţiunile Unite. Acest fapt a condus la preluarea de către A.F.I. a tuturor procedurilor legale de achiziţii a contractelor cu furnizorii de utilităţi şi furnizorii de servicii, procedură care necesită timp. Suntem în faza de atribuire a serviciilor de administrare a acestor blocuri, servicii care vor cuprinde calculul şi repartizarea costurilor de întreţinere, curăţenie, reparaţii curente, asigurare funcţionare centrale termice, lifturi etc. Estimăm finalizarea de atribuire a contractelor serviciilor mai mai sus menţionate până la data de 15 noiembrie 2016. Ţinem să precizăm că s-au întampinat greutăţi la încheierea contractului cu furnizorul de gaze datorită restanţelor înregistrate de unii locatari la plata cotei ce le revine”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-06

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz