2020-02-21 21:24

CCR a decis: Se schimbă vârsta de PENSIONARE

 |  20:39
CCR a decis: Se schimbă vârsta de PENSIONARE

Femeile vor putea continua să muncească până la vârsta de 65 de ani, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi, potrivit unei decizii a Curții Constituţionale a României (CCR), potrivit stiripesurse.ro. Astfel, în caz contrar ar însemna o discriminare pe criterii de sex.

În schimb, CCR a respins cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, considerând că soluţia legislativă care prevede o vârstă de pensionare diferită pentru femei în raport cu bărbaţii este constituţională.

„Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valenţe discriminatorii pe criterii de sex şi încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opţiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă şi pentru bărbaţi, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003", precizează reprezentanții CCR.

De asemena, decizia este definitivă şi general obligatorie, urmând să fie comunicată Parlamentului, Guvernului şi Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale care a sesizat CCR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-25Parerea ta...

MDA?
25 Iun 2018

Dar DISCRIMINARE prin/pentru pensiile speciale de ce nu se pronunță? Adică unii pot munci până la 65 de ani (bărbați și femei), iar alții (se știu ei CARE...) ies la pensie ca ”pentru caz de boală, eventual de invaliditate”! Mai vorbim de asasinii economici din Parlament care au reușit să pună pe năsălie o țară și, după ce că n-au făcut NIMIC pentru ea ci, dimpotrivă - i-a dat cu bocancu-n gură, i-a spart dinții, i-a rupt mâna și piciorul, i-a distrus drumurile ca nici la medic să nu mai ajungă fiindcă ORICUM s-a dus dracului și ăla, în altă țară! P.S. Într-adevăr! EXISTĂ O SINGURA CATEGORIE CARE NU VREA SĂ IASĂ, NU SE LASĂ! ESTE (ANTI)SOCIALĂ, PROFUND ANTI-NAȚIONALĂ ÎȘI AROGĂ MANDATE...FĂRĂ NUMĂR, FĂRĂ NUMĂR, DORINDU-ȘI-LE PÂNĂ ATUNCI CÂND EVENTUAL CRAPĂ DIN CAUZE NATURALE, ADICĂ DE LA SUPER-ÎMBUIBARE/SUPRA-ÎNDESTULARE CARE SĂ LE-AJUNGĂ PÂNĂ LA STRĂ-STRĂNEPOȚI! Este, din păcate, votată de mulți proști!
MAMA MARE
26 Iun 2018

Casa de Pensii Mortii Veseli !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine