2020-07-14 13:51

CCR: Ordonanța privind privatizarea sănătății e neconstituțională

 |  23:44
CCR: Ordonanța privind privatizarea sănătății e neconstituțională

Curtea Constitutionala a stabilit, marti, ca OUG 25/ 2020 care prevedea liberalizarea programelor nationale de sanatate este neconstitutionala in ansamblul sau, fiind adoptata fara avizul Consiliului Legislativ. OUG a fost propusa de fostul ministru al Sanatatii Victor Costache.

CCR a dezbatut, marti, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.l, pct.2 si pct.5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Sesizarea a fost depusa de catre Avocatul Poporului.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, este neconstitutionala, in ansamblul sau.

In argumentarea acestei solutii, Curtea a retinut, in esenta, ca actul normativ supus controlului de constitutionalitate a fost adoptat fara respectarea exigentelor legale si constitutionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ", a transmis, marti, CCR.

In 19 februarie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala privind modificarile aduse sistemului sanitar prin OUG nr. 25/2020, despre care spunea ca "sunt in contradictie cu Constitutia si afecteaza grav dreptul la sanatate al cetatenilor romani".

"Avocatul Poporului observa, intre altele, faptul ca initiatorul ordonantei a omis sa solicite si sa obtina avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege sa il ceara, intrucat O.U.G. 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistenta medicala de urgenta. Acest fapt atrage neconstitutionalitatea intregului act normativ", arata atunci Avocatul Poporului.

Conform Avocatului Poporului, in conditiile in care actul normativ afecteaza drepturi si libertati cetatenesti, iar Legea fundamentala interzice adoptarea ordonantelor de urgenta care, prin obiectul de reglementare, afecteaza respectivele drepturi si libertati, OUG nr. 25/2020 nu respecta aceasta interdictie, nu exista nicio analiza care sa justifice urgenta si nu este dovedita situatia extraordinara care a determinat emiterea ordonantei de urgenta.

In opinia Avocatului Poporului, OUG nr. 25/2020 incalca dreptul la ocrotirea sanatatii si dreptul la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, prevazute de art. 34 alin (2) si art. 47 alin. (2) din Legea fundamentala.

Ordonanta de Urgenta prevede modificarea Legii privind reforma in sanatate, in sensul in care programele nationale de sanatate - finantate de stat - vor putea fi derulate "unitar" de catre furnizori publici si privati.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-02Parerea ta...

EBOLA
03 Iun 2020

Cu putem sa acoperim sub covor gunoiul si fraudele din sănătate? Cu ajutorul politicianului corupt si cu Subnutriți din sistemul de sănătate.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz