2020-07-11 10:58

Ce face domnul Țiriac? Clădiri foarte înalte, în București. Ce se află în spatele afacerii pe pandemie

 |  13:28
Ce face domnul Țiriac? Clădiri foarte înalte, în București. Ce se află în spatele afacerii pe pandemie

Ne plângem că nu avem parcuri, că nu avem loc de respirat, că e poluare, că avem o Capitală sufocată de unele clădiri construite fără cap, dar „imobiliarele” își văd de treaba lor...

"Există un proiect spectaculos al domnului Țiriac. Momentan, nu a fost prezentat public pentru că mai sunt detalii de pus la punct. Dar e cert că în Giulești vor apărea clădiri foarte, foarte înalte, ca în zonele importante de birouri din străinătate", au declarat experți imobiliari, pentru Libertatea. Se omite totuși ceva: zona în care apare noul proiect al domnului Țiriac nu este o zonă importantă de birouri ca în străinătate, ci doar o zonă profitabilă, pe care și-a găsit „cuib” omul cu vânătoarea.  

Ion Țiriac (80 de ani) își continuă afacerile chiar și în timpul pandemiei de coronavirus, iar fostul mare tenismen a demarat deja lucrările la un plan grandios. Omul de afaceri a început deja demolarea turnului IFMA (Întreprinderea de Fabricație și Montaj Ascensoare), situat pe Calea Giulești, care reprezintă una dintre cele mai înalte construcții din București și din țară - 114 metri, scrie Libertatea.

Un turn înlocuit cu un „tun”

Turnul pentru testat ascensoare, aflat în apropierea Gării de Nord, a fost finalizat în 1988, însă Ion Țiriac a achiziționat la începutul anilor '90 cei 25.770 metri pătrați din zona respectivă. Constructorii au început deja spargerea pereților din partea superioară a clădirii cu ajutorul unei macarale gigant, mai scrie sursa citată. În locul acestei clădiri, Țiriac a decis să construiască un complex rezidențial impresionant, care să găzduiască atât birouri, apartamente, cât și penthouse-uri dotate cu piscină și SPA interior. Blocurile cele mai înalte vor avea 80 de etaje, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este anul 2023.

Miliardarul Ion Ţiriac a achiziţionat, la puţin timp după Revoluţie, cei 25.770 metri pătraţi pe care funcţiona Societatea Română de Ascensoare IFMA. Turnul de testat ascensoare era cea mai înaltă clădire industrială din Bucureşti şi, totodată, cel mai înalt turn pentru testarea ascensoarelor din Europa. A fost construit în perioada 1986-1988, pentru a fi utilizat în testarea lifturilor ce urmau a fi instalate la Casa Poporului. Potrivit inginerilor IFMA, înainte de a fi gata Palatul Parlamentului, Ceauşescu a cerut ca lifturile din „Casă“ să fie testate înainte de a fi montate. Din păcate, nu se putea, pentru că turnul avea doar 37 de metri, însă tovarăşul a ordonat să se ridice unul atât de înalt încât să poată fi testate cele 55 de lifturi ce urmau să fie montate în Casa Poporului. Muncitorii s-au conformat şi „mastodontul“ a fost ridicat, până la înălţimea de 114 metri, utilizând metoda de turnare continuă a betoanelor, tehnologie utilizată doar la ridicarea barajelor pentru lacurile de acumulare. A fost construit în perioada 1986-1988, însă n-a fost folosit niciodată pentru testarea lifturilor pentru a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume. Despre turnul de ascensoare se spune că este înfipt la 22 de metri în pământ.

Totul va fi bine...

După ce mai bine de 30 de ani, magnatul român n-a demarat niciun proiect pe terenul aflat în apropierea Podului Grant, din sectorul 6 al Capitalei. Evenimentul zilei nota încă din  2017, într-un articol exclusiv, că fostul mare tenismen duce o luptă de convingere cu un important om de afaceri german pentru demararea unui proiect imobiliar de mare amploare. Încă de pe atunci umbla vorba că Țiriac vrea să amenajeze în zona aceea „amărâtă” chiar și un paţiu unde să aterizeze cu elicopterul. Asta după ce mai bine de 30 de ani, magnatul român n-a demarat niciun proiect pe terenul aflat în apropierea Podului Grant, din sectorul 6 al Capitalei.

Clădirea pe care o dărâmă acum munictorii lui Țiriac e împărţită în 23 de nivele betonate, iar peste 100 de metri sunt ridicate încă două etaje tehnice pe structură metalică. În interiorul turnului se află 8 puţuri adânci, în care ar fi trebuit să se testeze diverse modele de ascensoare. Cu asta se luptă acum muncitorii, demolând bucată cu bucată, pentru a crește în loc ceva despre care generații viitoare vor spune, după o eventuală Apocalipsă, că a fost o altă Catedrală a Neamului...

„În plină pandemie, se demolează-ntr-o veselie! Cât timp #StamAcasa pentru a reduce răspândirea #covid19, Bucureștiul pierde clădiri. Cel mai recent caz: turnul IFMA (alternativ turnul de testare a ascensoarelor) din vecinătatea Gării de Nord, a cărui demolare a început la final de martie 2020”, scrie Rezistența Urbană pe pagina sa de Facebook.

Știți cum e "la modă" să se spună acum “Stați în casă. Totul va fi bine”…

Foto (mai jos): Rezistența Urbană


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-22

Mai multe imagini:
Ce face domnul Țiriac? Clădiri foarte înalte, în București. Ce se află în spatele afacerii pe pandemie
zoom
Parerea ta...

STABOR
23 Apr 2020

Nui mai ajunge , paranghelile fara impozit la stat
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz