2019-10-14 16:48

Ce se întâmplă când pui lupul politruc paznic la oi: Şefă de la Mediu distruge un sit Natura 2000

 |  21:01
Ce se întâmplă când pui lupul politruc paznic la oi: Şefă de la Mediu distruge un sit Natura 2000

Firme de partid privilegiate, inspecţii pe teren neefectuate, avize ştiinţifice ignorate, un sit Natura 2000 aproape distrus. Acestea sunt rezultatele directoratului de doi ani al lui Carmen Sorescu la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

Ce se întâmplă când pui lupul politruc paznic la oi: Şefă de la Mediu distruge un sit Natura 2000
zoom

La începutul verii 2014, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Carmen Sorescu, a fost demisă în urma unui amplu control al Corpului de Control trimis de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului la Reşiţa. Rezultatele controlului au ajuns şi în instanţă, căci Carmen Sorescu a contestat la Tribunalul Caraş-Severin demiterea sa. Acum dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Timişoara, după ce tribunalul a menţinut decizia de demitere a fostei directoare.

Un conflict de interese prescris prin tergiversare

Ce se întâmplă când pui lupul politruc paznic la oi: Şefă de la Mediu distruge un sit Natura 2000
zoom

Carmen Sorescu ajungea directoare în 2012 după ce Instituţia Prefectului a cerut imperios schimbarea lui Ilie Chincea din funcţia instituţiei, căci se afla în conflict flagrant de interese: soţia sa, Tania Chincea, era contabilul APM şi îi era subordonată direct. Chiar şi aşa, a fost nevoie de 6 luni de zile pentru realizarea schimbării, miza uriaşă fiind postul de manager al unui Proiect Natura 2000, derulat de APM CS.

Potrivit actelor de la dosarul din instanţă, Ilie Chincea a numit-o pe Carmen Sorescu manager de proiect, dar ştampila care apare pe decizie este ştampila cu numărul 2, nu a directorului ci a contabilităţii, fapt ce ar putea conduce la ideea că numirea propriu-zisă a fost redactată ulterior. Agenţia Naţională de Integritate susţine că Ilie Chincea s-a aflat în conflict de interese, dar fapta s-a prescris după 3 ani. Aşa că a rămas să se analizeze falsul în acte.

După ce Horia Irimia, un important lider PNL din Caraş-Severin, a ajuns vicepreşedinte al ANPM, Carmen Sorescu a fost promovată urgent pe postul de director, pentru a se opri starea de incompatibilitate a lui Chincea. Numai că ruperea USL a dus la demiterea lui Horia Irimia şi, la scurt timp, a lui Carmen Sorescu.

Afacerea Alpha

Ce se întâmplă când pui lupul politruc paznic la oi: Şefă de la Mediu distruge un sit Natura 2000
zoom

La sugestia Corpului de Control, a fost sesizată Comisia de disciplină a ANPM, în cazul directoarei demise a APM Caraş-Severin.

Dar să vedem ce s-a constatat în urma verificărilor. Printre firmele favorizate de Sorescu se află SC Alpha Property Development SRL, o societate comercială care a avut rol de dezvoltator imobiliar pentru lanţul de supermarketuri Kaufland. Alpha Property a depus un proiect de amenajare a unei galerii comerciale plus o organizare de şantier. Avizul APM Caraş-Severin pentru aceste operaţiuni a fost unul neconform. Asta pentru că APM nu avea dovada de publicitate a anunţului pe pagina sa de internet. Mai mult, prin adresa 1212/AAA/ 20.03.2012, Agenţia de Protecţia Mediului Caraş-Severin a transmis către beneficiar decizia Comisiei de Avizare Tehnică (CAT) fără efectuarea studiului de impact asupra mediului, iar titularul a afişat anunţul la sediul Primăriei Caransebeş cu întârziere (Ordinul 135/2010, art. 12, alin. 4 prevede că anunţul nu poate fi afişat mai târziu de 3 zile). De asemenea, anunţul cu pricina nu a fost afişat nici la sediul propriu.

Mobilul acestor ilegalităţi a fost unul politic. Investiţia a fost una foarte importantă şi de imagine pentru municipiul Caransebeş, unde este primar chiar şeful PNL Caraş-Severin. Prin urmare, Carmen Sorescu s-a grăbit să „pună umărul” la începerea acesteia.

Risc de infringement

Anul acesta, Comisia Europeană a anunţat că, în urma sesizărilor formulate de WWF (World Wide Fund, una dintre cele mai importante organizaţii de mediu din lume), a declanşat procedura de infringement împotriva României datorită modului defectuos în care au fost construite mai multe microhidrocentrale în Făgăraş. Raportul Corpului de Control sus pomenit arată limpede că aceleaşi probleme şi favorizări s-au făcut şi de APM Caraş-Severin, cu ştirea lui Carmen Sorescu.

Firmele implicate au legătură fie cu oameni de afaceri precum Valentin Armaşu, fie cu lideri importanţi din PNL sau PDL. Între acestea, grupul de firme Alpha, controlat de Constantin Isvoranu, omul de casă al baronilor PDL Ionel Manţog şi Mihai Stănişoară.

Alpha Construct Sistem SA Drobeta-Turnu Severin, cu o microhidrocentrală pe râul Sacherşiţa, localitatea Topleţ, şi Alpha Project Tehnology, cu o microhidrocentrală pe râul Băuţar-Nermeş, au obţinut avize fără evaluarea impactului asupra mediului. Corpul de Control al ANPM a observat că, la ambele autorizaţii se impunea un punct de vedere scris de la Compartimentul Arii Protejate din APM Caraş-Severin, dar Carmen Sorescu nu l-a solicitat şi a emis documentele cu aceste puncte de vedere lipsă.

Ecologiştii suspectează că lipsa de afişare şi transparenţă (anunţuri publicate la o zi DUPĂ expirarea perioadei de contestare) este justificată de încercarea de a ţine la distanţă ONG-urile de mediu în proceduri de contestaţie.

Romeo Dunca şi problema de „Altitudine”

Cunoscutul om de afaceri Romeo Dunca, apropiat al aceluiaşi primar şi lider PNL Ioan Marcel Vela, a fost favorizat de către Carmen Sorescu, prin firmele sale, în două situaţii surprinse de raportul de inspecţie.

SC Muntele Mic Superski SRL, firmă ce aparţinea lui Romeo Dunca, a depus un proiect pentru construcţia unui telescaun pe Muntele Mic, de 1.825 de m.

Decizia de emitere a acordului de mediu nr. 1507/26.07.2010 a fost luată cu ignorarea condiţiilor impuse de administratorul sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu, Asociaţia „Altitudine”.

Pe 9 august 2012, SC Muntele Mic Superski SRL cere transferul acordului de mediu pentru o altă firmă, Dunca Imobiliare SRL.

Certificatul de urbanism emis (nr. 214/13.08.2012) era valabil 12 luni şi a fost depus la dosar, dar el era deja expirat la data solicitării acordului de mediu, 12 sept 2013. Prin urmare, solicitarea trebuia respinsă. Dar, cum era vorba de Romeo Dunca şi prietenia cu politicienii liberali, se trece cu vederea, aşa cum s-au trecut cu vederea şi neconcordanţele dintre Avizul de mediu cu nr. 13/ 1.07.2008 şi actele de la documentaţie.

Raportul Corpului de Control reţine peste 30 de asemenea acte şi avize eliberate cu deficienţe şi fără respectarea legislaţiei, chiar cu citări din legi abrogate pe actele emise de APM CS.

Avertismentul WWF România

WWF România atenţionează asupra acestor pericole şi a măsurii de infringement: „Erorile continuă să se repete: Munţii Ţarcu – râurile Bistra Mărului, Şucu şi Olteana, pe cale să fie distruse”. Munţii Ţarcu sunt sit Natura 2000 şi împreună cu 4 parcuri naţionale şi un parc natural formează unul dintre ultimele nuclee de sălbăticie din Europa, care se întinde pe o suprafaţă de peste 350.000 ha. Situl Munţii Ţarcu, unde SC Alset Energy SRL a propus două proiecte a câte două microhidrocentrale (MHC), a fost desemnat, printre altele, pentru anumite specii protejate de peşti, rac şi pentru habitatele acestora. De asemenea, vidra, specie de interes european, a fost identificată pe teren atât pe râul Bistra Mărului, cât şi pe râul Şucu. Aceste râuri au fost catalogate ca având stare ecologică „bună”, ceea ce înseamnă că amplasarea de infrastructuri MHC afectează respectarea de către ţara noastră a Directivei Cadru Apă.

Tot în Munţii Ţarcu, datorită condiţiilor (încă) favorabile, WWF şi Rewilding Europe derulează din 2012 o iniţiativă ambiţioasă, deja cunoscută la nivel european, de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie, specie care a dispărut din arealul natural în urmă cu 200 de ani.

Administraţia sitului a emis în februarie 2013 avizul negativ pentru cele două proiecte hidroenergetice, considerând că amplasarea de MHC-uri pe aceste râuri pune în pericol starea de conservare a speciilor şi habitatelor protejate. În februarie 2014, deşi intră în vigoare Protocolul de colaborare dintre WWF şi Departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură (Ministerul Mediului), care interzice avizarea de noi proiecte MHC în ariile protejate şi deşi Strategia energetică a României interzice amplasarea MHC-urilor în astfel de arii protejate, APM Caraş-Severin publică pe pagina web a instituţiei proiectele acordurilor de mediu, iar în iunie 2014 emite acordurile.

WWF a semnalat în nenumărate rânduri neregulile din acest caz, atât prin contestaţii scrise, cât şi prin participarea la şedinţe dedicate, însă poziţia şi recomandările organizaţiei au fost ignorate, iar recent, titularul proiectului a demarat executarea lucrărilor în baza autorizaţiei de construire care este ilegală.

Federaţia Coaliţia Natura 2000 România, din care face parte şi WWF, a demarat o acţiune în instanţă, prin care cere anularea acordurilor de mediu emise de APM Caraş-Severin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-14

Mai multe imagini:
Ce se întâmplă când pui lupul politruc paznic la oi: Şefă de la Mediu distruge un sit Natura 2000
zoom
Ce se întâmplă când pui lupul politruc paznic la oi: Şefă de la Mediu distruge un sit Natura 2000
zoom
Parerea ta...

MIA POP
22 Sep 2015

Nu stiu ce-ai vrut sa scoti in evidenta prin asta: "După ce Horia Irimia, un important lider PNL din Caraş-Severin, a ajuns vicepreşedinte al ANPM, Carmen Sorescu a fost promovată urgent pe postul de director, pentru a se opri starea de incompatibilitate a lui Chincea" (sau stiu, dar nu conteaza), dar ai face bine sa te documentezi inainte de a arunca remarci de 2 lei. Carmen Sorescu era, deja, director APM CS cand Horia Irimia a fost numit vicepresedinte ANPM (iunie 2012, mai exact). Asta e doar una dintre inexactitatile din articol, nici nu vreau sa ma gandesc cate altele or mai fi. Documentarea lu' peste!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray