2019-10-17 11:12

Ce se întâmplă dacă nu ai RCA la tine

 |  18:44
Ce se întâmplă dacă nu ai RCA la tine

Şoferii care nu au la ei poliţa RCA nu pot fi amendaţi. Așa interpreteaza legea judecătorii de la Tribunalul Sălaj, care i-au dat câștig de cauză unui bărbat amendat de politiști pentru că nu a prezentat asigurarea auto atunci când i s-au cerut documentele. Bărbatul a contestat amenda în instanță și a câștigat.

„Intimatul arată că în trafic a fost "vânat" de către agentul de poliţie raportat la faptul că a condus un autoturism cu număr de Anglia şi volan pe dreapta fiind oprit imediat fără să fi săvârşit vreo contravenţie. (...) A prezentat agentului de poliţie toate actele pe care i le-a cerut însă nu a găsit asigurarea, deşi o avea în maşină în acel moment, nu a găsit-o”, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Sălaj.

Şoferul a contestat imediat decizia poliţiştilor, iar doi ani mai târziu instanţa i-a dat dreptate.

„Se consideră că şoferul conducătorul auto nu este obligat să aibă asupra sa poliţa de asigurare. (...) Fapta conducătorului auto de a nu avea asupra sa poliţa de asigurare nu constituie contravenţie”, a confirmat pentru Digi24 Claudiu Podar, purtător de cuvânt al Tribunalului Sălaj.

Poliţiştii sunt însă de altă părere. Ei spun că şoferii sunt obligaţi să aibă asupra lor toate actele şi invocă un articol din Ordonanţa 195 din 2002, care spune că atunci când poliţistul rutier solicită conducătorului auto, acesta este obligat să prezinte cartea de identitate, permisul, atunci când este cazul, certificatul de înmatriculare sau de înregistratre, documente referitoare la bunurile transportate precum şi alte documente prevăzute de lege, a precizat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române.

Instanţa spune că legislaţia rutieră trebuie să fie clară şi previzibilă, astfel încât şoferul să ştie ce îi este permis şi ce nu îi este permis în trafic. Tocmai de aceea, spun judecătorii, poliţa RCA nu poate fi inclusă la categoria „alte documente”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-18

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray