2020-07-07 02:47

Ce trebuie să facă șoferii pentru a avea mașina perfect pregătită pentru iarnă. Vezi recomandările specialiștilor RAR

 |  12:54
Ce trebuie să facă șoferii pentru a avea mașina perfect pregătită pentru iarnă. Vezi recomandările specialiștilor RAR

În condițiile în care, în mai multe județe din țară, ninsorile își fac deja simțită prezența, specialiștii Registrului Auto Român (RAR) au pus la punct un set de recomandări pentru șoferi, cu privire la pregătirea mașinii pentru iarnă, evident valabile doar pentru acei conducători auto care nu au efectuat deja toate operațiunile necesare în acest sens.

Astfel, anvelopele de iarnă trebuie neapărat verificate, mai ales adâncimea profilului și anul fabricației. Dacă anvelopele sunt în exploatare de mai mult de patru ani, RAR recomandă consultarea unui specialist, pregătit să observe urmele specifice de uzură.

Este important de știu că, o anvelopă de iarnă aflată în condiții optime crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

RAR recomandă și verificarea în service-uri autorizate a acumulatorului vehiculului, a nivelului și concentrației de antigel a lichidului de răcire, dar și a instalației de climatizare a mașinii.

Șoferii trebui să se asigure că instalația de iluminare și ștergătoarele sunt în stare bună, pentru a vedea și a fi văzuți în condiții de ninsoare puternică.

Pentru condiții de vreme extremă, toți șoferii trebuie să aibă în portbagaj câteva accesorii indispensabile: lanțuri antiderapante; lopată; săculeț cu sare/nisip; lanternă; racletă; degivrant pentru parbriz/încuietori.

Însă, oricât de bine pregătit ar fi vehiculul, șoferii nu trebuie să uite că viteza trebuie adaptată la condițiile de drum, iar pe un carosabil acoperit cu gheață sau zăpadă nu trebuie bruscate comenzile mașinii, nu se efectuează manevre bruște și se utilizează la maximum frâna de motor.

RAR reamintește conducătorilor auto că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate în lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, șoferului i se poate reține certificatul de înmatriculare al vehiculului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz