2020-08-12 15:07

Ce vor ROMÂNII acum, de la viață

 |  11:23
Ce vor ROMÂNII acum, de la viață

Greu de zis, la prima vedere. Și aceasta nu pentru că nu ar dori nimic, ci pentru că românii au priorități în viață, al căror “statut” se schimbă destul de repede. Analiștii ar spune că românii sunt oamenii vremurilor, deoarece la vremuri versatile se cer oameni asemenea. Iar schimbările din societate „dictează’ și ele prioritățile în viață.

Întotdeauna, cea mai interesantă dintre prioritățile omenirii este locul de muncă, job-ul și la modul general, piața muncii. Astfel, șase din zece angajați români spun că schimbarea locului de muncă este printre primele trei cele mai importante priorități pentru acest an. Comparativ, la începutul anului trecut, doar patru din zece angajați români se declarau nemulțumiți de situațialor profesională și luau în calcul găsirea unui nou job. Astfel, schimbarea jobului, familia şi sănătatea sunt principalele priorități ale angajaților români în acest an. Mai exact, un salariu mai mare și mai mult timp liber sunt principalele motive pentru care schimbarea jobului se află printre priorități pentru majoritatea angajaților acum, în 2020. Din punct de vedere salarial, 2019 nu a fost prea productiv pentru o bună parte dintre români

Vor alt angajator, vor dezvoltare personală, vor…

Salariul a stagnat sau chiar a scăzut pentru peste 40% dintre angajați, potrivit unui sondaj realizat de BestJobs la finele anului trecut. Un alt motiv invocat de 42% dintre respondenți este că vor să schimbe angajatorul, mediul de lucru sau echipa. Totodată, aproape patru din zece consideră că nu au suficiente oportunități de dezvoltare personală, iar trei din zece au intrat în noul an fără a se simți motivați la actualul loc de muncă. Un sfert dintre respondenți se mai plâng de faptul că lucrează într-o companie în care le este dificil să avanseze, iar 13,4% afirmă că nu le mai place ceea ce fac.

Peste o treime dintre respondenți analizează opțiunea de a-și schimba complet domeniul de activitate, 14% au în vedere să își caute un job în afara țării, iar alți 17% sunt indeciși, însă nu exclud această opțiune. Pentru șase din zece respondenți platformele online de recrutare asigură cele mai mari șanse pentru găsirea unui job nou, iar recomandările/referințele sunt importante pentru 30% dintre aceștia. Alții vor să își maximizeze șansele de succes aplicând direct la companiile la care vor să se angajeze.

Preț pe timp liber

„Schimbările din societate se reflectă profund pe piața muncii. Avem, pe de o parte, inflația ridicată care a erodat o bună parte din veniturile românilor și le-a scăzut puterea de cumpărare, conducând la nemulțumirea angajaților. Apoi, continuă trendul început în urmă cu câțiva ani: românii pun tot mai mare preț pe timpul dedicat familiei și celor dragi. Dacă facem o comparație cu rezultatele sondajului efectuat tot de către BestJobs la începutul anului trecut, când patru din zece angajați aveau în plan schimbarea jobului, vedem o creștere cu 50% a numărului celor interesați de un nou loc de muncă, un procent substanțial. Iar e la angajați”, spune Dan Puică, CEO BestJobs.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2-15 ianuarie, pe un eșantion de 1.075 de utilizatori de internet.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz