2020-02-23 04:58

Ce boli poarte provoca o simplă baie în piscină

 |  16:25
Ce boli poarte provoca o simplă baie în piscină

Bacterii, virusuri, paraziţi şiciuperci sunt surprizele ce îi aşteaptă pe pasionaţi de înot, chiar şi în piscinele şi ştrandurilebine curăţate, potrivit Ministerului Sănătăţii.

“Specialiştii în sănătate publică din cadrul MinisteruluiSănătăţii atenţionează că apa din piscină şi ştranduri poate să fie o sursă demicroorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci) care,pătruzând în organism, pot genera o serie de infecţii localizate, cel maifrecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv”, se aratăîntr-un comunicat de presă remis de Ministerul Sănătăţii (M.S.).

Nici piscinele dezinfectate zilnic nu prezintă siguranţă.“Chiar şi în piscinele atent îngrijite existăpericolul contactării de infecţii deoarece unii germeni sunt rezistenţi laacţiunea de dezinfectare şi clorinare a apei. Cei mai expuşi bolilor suntcopiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar”, mai avertizează MS. În plus,chiar şi substanţele folosite pentru curăţarea apei pot provoca afecţiunigrave. “Există riscul apariţiei la dezinfectanţii dinapă a unor reacţii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact) sau deapariţie a unor iritaţii la nivelul ochilor sau a unor afecţiuni (uscarea şicontractarea conjunctivei, dispariţia secreţiei lacrimale şi opacifiereacorneii)”, se mai arată înacelaşi comunicat.

Recomandărilespecialiştilor în domeniul sănătăţii publice:

1.Persoanele care au diverse afecţiuni (digestive, cutanate, oculare) să amânebaia în piscină până după vindecarea lor.

2.La cel mai mic semn sau simptom de boală să fie solicitat sfatul unui medicpentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor prin semnele clinicespecifice.

3.Să se frecventeze locuri special amenajate şiautorizate, să fie respectate regulile de igienă personală şi să fie evitatăînghiţirea apei de piscină.

Cele mai frecventeafecţiuni:

1. Dermatozele:

Pitiriazisul - este o micoză a pieliiprodusă de o ciupercă caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoarecafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmitereabolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utiliazarea unui şezlong fărăfolosirea prosopului personal.

Râia şi pediculoza - care poate ficontractată prin folosirea prosoapelor contaminate care nu au fost spălatecorespunzător.

Furuncul produs de stafilococii dinapă de piscina.

2. Afecţiuni oculare şiotice:

Conjunctivita de piscină - produsăadesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri) care pe lângămanifestările oculare (roşeaţă, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi urmatede hemoragii subconjunctivale), poate fi însoţită şi de alte manifestări:febră, faringită sau manifestări neurologice (radiculomielită, paralizii deneuron motor periferic) care apar la scurt timp după infecţia conjunctivală.

Otita de piscină - manifestată prindurere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern, esteprovocată de o ciurpercă microscopică prezentă în apa piscinelor.

3.Boli digestive manifestate adesea prin diaree - care apare mai frecvent lacopii după ingestia de apă contaminată în care există diverşi germeni (chiştide Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-03-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine