2020-02-28 12:14

Cei care au maşini de 1.600 cmc nu vor mai primi ajutoare de încălzire. Loganul şi automobilele second-hand au devenit un lux, potrivit Guvernului

 |  18:53
Cei care au maşini de 1.600 cmc nu vor mai primi ajutoare de încălzire. Loganul şi automobilele second-hand au devenit un lux, potrivit Guvernului

Guvernul a decis că persoanelecare deţin automobile cu un motor mai mare de 1.600 cmc sau mai multe locuinţenu vor mai beneficia de ajutor pentru încălzire. Reprezentanţiiadministraţiilor locale nu au fost consultate de Executiv şi nu au nici oinformaţie despre acest proiect. De pildă, conducerea Regiei Autonome deDistribuţie a Energiei Termice Bucureşti a crezut că proiectul Guvernului este“o glumă. Reprezentanţii asociaţiilor de locatari susţin că normele anunţate deCabinetul Boc sunt irelevante şi că ar trebui să se ţină cont şi de baniicheltuiţi lunar de oameni pe medicamente.

Decizia de ieri a Executivuluide a anula ajutoarele la încălzire pentru persoanele care deţin automobile depeste 1.600 cmc sau care sunt proprietarii mai multor locuinţe a stârnitnumeroase controverse. Reprezentanţii asociaţiilor de locatari critică noilenorme anunţate de Guvern, susţinând că acestea sunt irelevante. “Nu văd ce relevanţă are capacitatea cilindrică a maşiniipentru stabilirea ajutoarelor la încălzire. Din câte ştiu, impozitul estediferenţiat pentru maşini, de la 1.200 cmc, la peste 2.000 cmc. Doar dacă opersoană are o maşină de 1.600 cmc, asta nu înseamnă că are mulţi bani. Poateavea o maşină din 1970, pe care a luat-ocu 300 de euro. Asta înseamnă că proprietarul este un om bogat?”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor deLocatari “Habitat”, Mihai Mereuţă. Acestasusţine că nici o persoană care are mai multe locuinţe nu are obligatoriu unvenit lunar mare. “Depinde cum estecalculată şi această proprietate. În ţara noastră, nu există norme clare săprevadă acest lucru. De exemplu, poţi să fii moştenitorul unui imobil, dar ţiesă-ţi revină doar 18% din drepturile pentru acesta. Asta înseamnă că deţii maimulte locuinţe?”, ne-a mai spus Mereuţă.

Preşedintele Federaţiei “Habitat” admite însă că deciziaca persoanele care deţin mai multe locuinţe să nu mai beneficieze de ajutoarelede încălzire ar putea avea un efect pozitiv, dacă ar fi aplicată corect. “Probabil că ar fi bine ca aceia care au mai multelocuinţe să nu mai beneficieze de ajutoarele pentru căldură. Dar acest lucru nutrebuie stabilit pe baza declaraţiilor. Trebuie realizate anchete sociale.Măcar 2% din declaraţiile depuse să fie supuse unei anchete sociale”, ne-a spus Mihai Mereuţă.

Din nefericire, pentru stabilirea ajutoarelor pentru căldurăse ţine cont doar de venitul familiilor, dar nu şi desumele de bani cheltuite de bolnavi pe medicamentaţie. “La ei se ţine cont doar de salariu. Dacă ai 1.000 de leipe lună, nu mai primeşti ajutor pentru căldură. Nu se ţine cont de banii daţipe medicamente de unele persoane. Sunt oameni care cheltuiesc 35 de lei pe zipentru medicamente. Sunt şi persoane care cheltuiesc 90 de lei pe medicamente,într-o singură zi. În aceste condiţii, e normal să ai nevoie de ajutor pentruîncălzire”, ne-a mai declarat Mereuţă.

RADET Bucureşti: Am crezut că este oglumă

Primăriile nu au fost consultate de reprezentanţiiGuvernului şi nici nu au fost informate în legătură cu noul mod de stabilire apersoanelor ce pot beneficia de ajutor pentru căldură. Contactată de noi, conducereaRegiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti aconsiderat că decizia Executivului ar putea fi “o glumă”. “Nu am auzit de acest proiect. Nu am fost informaţi. Nu amfost consultaţi. Ce-i drept, aceste ajutoare de încălzire sunt acordate deprimăriile de sector. Eu la început am crezut că este o glumă. Este posibil săavem şi o astfel de lege”, ne-a declaratdirectorul RADET Bucureşti, Bogdan Becheanu.

Potrivitdeciziei Executivului, persoanele care deţin şi alte locuinţe în afara celei dedomiciliu, precum case de vacanţă, sau maşini cu o capacitate cilindrică depeste 1.600 cmc nu vor mai primi ajutoare de încălzire, evaluările indicând căpeste 10% dintre cele 3,2 familii beneficiare ar urma astfel să nu mai fiesubvenţionate. Noile reguli de acordare a ajutoarelor de încălzire vor fiaplicate începând cu sezonul de iarnă 2010-2011, a decis Guvernul în şedinţa deluni. Ministrul muncii, Ioan Botiş, a precizat la finalul şedinţei că plafonullunar maxim de venituri pe membru de familie în limita căruia sunt acordateajutoare de încălzire a fost menţinut la 615 lei, împreună cu tranşele devenituri luate până în prezent în calcul, dar au fost definite mai clarcategoriile de persoane care pot fi subvenţionate. Astfel, persoanele caredeţin un alt imobil în afara celui de domiciliu sau vehicule cu o capacitatecilindrică de peste 1.600 centimetri cubi nu vor mai primi ajutoare deîncălzire. Persoanele care depun declaraţii neconforme privind bunurile aflateîn proprietate, pentru a primi ajutoare de încălzire, vor fi sancţionate cuamendă de până la 5.000 de lei.

Totodată,cei care solicită acordarea ajutorului de încălzire vor completa o listă cubunurile şi mijloacele deţinute în proprietate, document care va fi ulteriorverificat, prin sondaj. Astfel, noile reglementări prevăd în responsabilitateaprimarului şi a serviciului public de asistenţă socială obligativitateaefectuării de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor înscrise.Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3% dinnumărul beneficiarilor în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu unnumăr de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8% din numărulbeneficiarilor în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de50.001 - 100.000 de locuitori.

Botişa afirmat că modificările au fost introduse având în vedere că susţinereaacestui program social implică costuri de 900 de milioane lei pentru sezonulrece.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine