2019-10-20 20:02

Cele 7 hectare de teren pe care activează Clubul Sportiv Studenţesc revine la municipalitate

 |  21:01
Cele 7 hectare de teren pe care activează Clubul Sportiv Studenţesc revine la municipalitate

P24

Curtea de Apel a luat o decizie favorabilă municipalităţii. Terenul de 7 hectare din Parcul Herăstrău, vândut unei firme controlate prin interpuşi de Bartolomeu Finiş, redevine domeniu public. Decizia este definitivă şi irevocabilă, iar Clubul Sportiv Sportul Studenţesc îşi poate continua activitatea pe vechea locaţie. Clubul şi Municipalitatea se luptă în instanţă din 2002 pentru păstrarea terenului vândut de BTT, instituţie care a vândut terenul, deşi nu avea dreptul s-o facă.

Decizie finală în procesul intentat de Municipalitate şi Clubul Sportiv Studenţesc împotriva omului de afaceri Bartolomeu Finiş. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis marţi că suprafaţa de 7 hectare din Parcul Herăstrău, vândută de Biroul de Turism şi Tranzacţii S.A. (BTT) în 1999 unei firme controlate prin interpuşi de omul de afaceri Bartolomeu Finiş, să rămână în proprietatea municipalităţii. Clubul Sportiv Sportul Studenţesc şi municipalitatea se judecă din 2002 pentru păstrarea terenului în domeniul public, cele două susţinând că BTT a vândut acest teren deşi era domeniul public şi nu avea dreptul să facă tranzacţia.

Istoricul tranzacţiei

În 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului, condus atunci de Crin Antonescu, BTT a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 7 hectare din Parcul Herăstrău. După ce BTT a intrat în posesia terenului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive şi realizarea unor investiţii. La scurt timp, Domino 94 Impex SRL a dat în judecată BTT motivând că aceasta nu şi-a respectat obligaţiile luate în cadrul asocierii. Apoi a cerut instanţei să oblige BTT să vândă activele şi terenul. BTT nu s-a prezentat la proces, iar instanţa a dat câştig de cauză societăţii comerciale şi a obligat BTT să vândă clădirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de 7 hectare pentru 1,5 milioane de dolari. Acţionarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) şi Mihaela Carmen Finiş (50%), aceasta fiind este soţia lui Bartolomeu Finiş. În 2002, reprezentanţii Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, secţia de Yachting, (club ce se află în subordinea Ministerului Educaţiei şi care îşi desfăşurau activitatea sportivă pe acest teren), au dat în judecata BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului, susţinând că înstrăinarea terenului s-a facut ilegal deoarece nu a aparţinut niciodată MTS.

„Terenul nu a aparţinut niciodată MTS. El a aparţinut întotdeauna Primăriei Municipiului Bucureşti de pe vremea lui Carol I până în prezent. MTS susţine că a dat terenul în baza HG 834/1991 prin care există posibilitatea de a da bazele sportive unor societăţi cu capital de stat cu condiţia ca ele să nu fie domeniu public. Cele 7 ha sunt domeniu public al Municipiului Bucureşti. În plus, MTS nu era ministerul de resort şi nu putea emite nici un certificat de proprietate pe acest teren care este domeniu public. Ei nu au avut niciodată acest teren în proprietate. Când am aflat asta, i-am dat în judecată. Lupt în instanţă pentru acest teren deoarece am fost sportiv la acest club din 1978 şi am avut o activitate de success. Am fost campion naţional, apoi antrenor. Acest teren a aparţinut clubului nostru din 1932 şi nu voi permite să ajungă în mâinile altcuiva. Ne-au făcut destule problem. Ne-au luat terenurile de tenis, ne-au tăiat apa, curentul, ne-au pus lacăte pe poartă, dar nu vom permite să ne dea afară şi din bucăţica aceasta care ne-a mai rămas. Suntem sportivi şi vom lupta până la capăt”, a declarat Liviu Doară, reprezentantul secţiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studenţesc.

În 2008, Tribunalul Bucureşti a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de MTS, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între BTT şi SC Domino 94 Impex SRL, dar societatea a făcut recurs.

Povestea continuă

“La momentul emiterii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, seria M15 nr. 0053/22.12.1999, Ministerul Tineretului şi Sportului nu reprezenta minister de resort pentru SC BTT SA, prin urmare nu putea emite un astfel de Certificat”, se spune în motivarea sentinţei. În plus, se spune că terenul, situat în Şoseaua Nordului, nr. 7-9, face parte din domeniul public al Municipiului Bucureşti. Din 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de Clubul Sportiv Sportul Studenţesc. Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că terenul le aparţine de pe vremea Regelui Carol I, cel care a înfiinţat Parcul Herăstrău, care le-a despăgubit la vremea respectivă pe toate persoanele care deţineau terenuri în zonă, parcul fiind trecut în domeniul public al statului. În 2010, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile făcute de MTS, BTT şi SC Domino 94 Impex SRL. Astfel, s-a casat decizia şi s-a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti. “Curtea de Apel a întors dosarul la Tribunal pe motiv că noi, Clubul Sportiv Sportul Studenţesc, nu avem interes în promovarea acţiunii şi că nu s-a făcut o expertiză din care să reiasă clar că terenul face parte din Parcul Herăstrău. Terenul este în mijlocul parcului şi a făcut întotdeauna parte din parc”, a comentat Liviu Doară.

În 2014, Tribunalul Bucureşti a dat o sentinţă în care se spune că cele 7 hectare nu fac parte din Parcul Herăstrău. Sentinţa a fost atacată de PMB şi Clubul Sportiv la Curtea de Apel Bucureşti, care s-a pronunţat de această dată în favoarea Municipalităţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-12Parerea ta...

CEACIRUL CACARAU ANTONESCU
12 Mai 2015

Se stia . Din aceasta cauza sa retras Ceacirul Antonescu , afacerile cu bazele sportive . Si a tras si el un apartament modern . Sa vezi scandal , ca mafioti ii cer bani inapoi . Dar Nastase Turcangiu care a inchiriat si cedat adminstrarea bazelor sportive , terenurile , la gloaba lui botoasa panarama , sa spele bani cheltuiti .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray