2020-02-21 18:30

Celulele stem, de la ficatul ”de laborator” la tratarea bolnavilor de Parkinson

 |  13:53
Celulele stem, de la ficatul ”de laborator”  la tratarea bolnavilor de Parkinson

Dacă anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a mers către doctorii Shinya Yamanaka şi John B. Gurdon, pentru descoperirea faptului că celulele mature pot fi reprogramate în aşa fel încât să devină celule stem pluripotente, în 2013, acest domeniu al Medicinei Regenerative a continuat să fie în atenţia cercetătorilor din întreaga lume. Anul acesta s-a acordat o atenţie deosebită creării de organe cu ajutorul celulelor stem, dar şi găsirii de tratamente alternative pentru anumite boli.

În cursul ultimelor 12 luni, s-a reuşit crearea în laborator a unor structuri miniaturale de ficat, a unor precursori ai creierului, a unor glande lacrimale şi salivare, dar si a unor structuri de rinichi tridimensionale. Totodată, au avansat cercetarile privind dezvoltarea unor terapii şi tratamente pentru boli cerebrale, pancreatice, cardiace sau diabet.

Terapia cu celule stem s-a dovedit a avansa în cazul tratării bolii Parkinson, potrivit unor cercetători japonezi, iar celulele stem din ţesutul adipos i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să creadă că aceste celule ar putea avea un viitor inclusiv în domeniul chirurgiei plastice.

Bolile neurologice au fost şi continuă să fie printre priorităţile cercetatorilor, astfel încât scleroza multiplă ar putea curând deveni o boală pentru care celulele stem să reprezinte o variantă de tratament şi posibil de vindecare. În Marea Britanie, în prestigiosul săptămânal The Lancet s-a publicat un articol despre posibilitatea tratării sclerozei multiple cu ajutorul celulelor stem, iar în noiembrie, o fetiţă de trei ani din India, bolnavă de leucemie, a primit o a doua şansă la viaţă datorită celulelor stem.

Transplant în paralizia cerebrală

Totodată, în acest an, în România, Alex, un copil de numai trei ani, a beneficiat de transplant cu propriile celule stem, într-un caz de paralizie cerebrală. Operaţia a fost efectuată în cadrul Duke University Hospital, SUA.

În România, în 2013, numărul recoltărilor de celule stem la naştere a fost de aproximativ 5-6% din numărul de naşteri înregistrate în toată ţara (aproximativ 12.000 de părinţi). Piaţa a scăzut din anii 2008 - 2010, când 10% - 15% din naşteri erau însoţite şi de recoltare de celule stem, începând cu 2010 înregistrându-se scăderi, până la circa 5%.” În momentul de faţă, putem spune că piaţa s-a mai stabilizat. Sunt şanse mari ca acest procent de 5% să se menţină şi anul viitor. Această cifră se apropie de media europeană comunicată de ţările membre UE: 2-4% recoltări din numărul de naşteri. În acest moment, piaţa celulelor stem din România este estimată la aproximativ 10-15 milioane euro”, a declarat, pentru PUTEREA, dr. Bogdan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Companii autorizate

În România, în acest moment, sunt 18 companii autorizate de Agenţia Naţională a Transplantului să recolteze celule stem la naştere, de aproape cinci ori mai mult decât în Germania, spre exemplu, un număr care depăşeşte nevoile reale ale pieţei din ţara noastră. În cursul acestui an, în România, s-a înregistrat o premieră constând în prima achiziţie a unei bănci de celule stem de o alta.” În următorii ani, sunt şanse să asistăm la reducerea treptată a numărului de bănci şi la o stabilizare a pieţei locale la aproximativ 5-6 bănci. Părinţii au devenit mai informaţi - ştiu să aleagă obiectiv dintre ofertele existente în piaţă, ştiu care sunt criteriile de calitate pe care să le urmărească, cunosc detalii legate de încheierea contractului, etc. În mod paradoxal, odată cu scăderea puterii de cumpărare, părinţii au devenit mai exigenţi în ceea ce priveşte alegerea unui produs de calitate”, a mai spus dr. Bogdan Ivănescu.

Cum vor evolua costurile

Preţurile în 2013 s-au încadrat în general între limitele anului 2012. Probabil nici anul 2014 nu va aduce mari modificări de preţ, cu atât mai mult cu cât preţul unui pachet complet de recoltare celule stem la naştere în România se ridică la circa 1000 euro, mult sub media din statele vestice ale UE, unde ajunge la 2500 – 3000 euro.

Aniversare

Anul acesta, în octombrie, s-au împlinit 25 de ani de la primul transplant cu celule stem provenind din cordon ombilical realizat cu succes. Aplicaţiile celulelor stem induse pluripotente (celule stem obţinute din celule adulte, care se regăsesc în toate organele şi care sunt reprogramate genetic pentru a ajunge la stadiul de celule stem embrionare pluripotente) progresează şi aduc în prim plan rezultate din ce în ce mai palpabile. Băncile membre ARBACS subliniază faptul că utilizarea cu succes a celulelor stem recoltate din sângele placentar este posibilă încă din anii '80, aceste celule reuşind, de foarte mult timp, să salveze vieţi şi să trateze boli grave.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-12-24

Mai multe imagini:
Celulele stem, de la ficatul ”de laborator”  la tratarea bolnavilor de Parkinson
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine