2019-07-18 01:39

 |  10:01

„Leul” – monumentul Eroilor din Arma Geniului, un punct de reper pentru bucureșteni


La intersecţia bulevardelor Iuliu Maniu şi Geniului, în imediata vecinătate a Palatului Cotroceni, se află Monumentul Eroilor din Arma Geniului sau Statuia „Leul”, punct de reper intrat de mult timp în mentalul colectiv al bucureștenilor.

Numele statuii a dat numele pieţei din apropierea acesteia, Piaţa Leu, precum şi numele campusului studenţesc din zonă.

Grupul statuar este format dintr-un leu, care simbolizează forţa, patru soldaţi de geniu (un pionier, un transmisionist, un pontonier şi un soldat din trupele de căi ferate), în mărime naturală, amplasaţi pe cele patru colţuri ale soclului, panouri cu basoreliefuri şi literele prin care se menţionează cui este închinat monumentul.

Soclul monumentului este realizat din piatră artificială şi are forma unui trunchi de piramidă. Leul, executat în bronz și situat în vârful monumentului, este amplasat pe o ţeavă de tun şi pe o cască militară aparţinând armatelor inamice.

Pe cele 4 laturi ale soclului sunt aplicate diferite basoreliefuri, reprezentând scene din luptele duse de ostaşii genişti. Pe una din laturile monumentului este inscripţionat următorul mesaj:

„Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătălie pentru întregirea neamului”.

Elementul dominant al ansamblului, reprezentând un leu, are o lungime de 5,40 metri, o înălțime de 4,40 metri și cântărește 6.000 kg.

Monumentul este realizarea sculptorului Spiridon Georgescu (1887–1974), el însuși participant la bătăliile din Primul Război Mondial. Iniţiativa ridicării monumentului i-a aparținut generalului Constantin Ştefănescu-Amza, comandantul Şcoalelor şi Centrului de Instrucţie al Geniului, cel care s-a ocupat atât de operațiunile de colectare de fonduri, cât și de organizarea concursului pentru desemnarea celui care urma să realizeze proiectul.

Opera, turnată în bronz la Atelierele V.V. Rășcanu din București, a fost inaugurată, în 1929, de către principele Nicolae al României.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray