2019-10-23 00:26

Cereri de demisii în Argeş. Ministrul Sănătăţii a pus biciul pe spital şi pe DSP

 |  21:01
Cereri de demisii în Argeş. Ministrul Sănătăţii a pus biciul pe spital şi pe DSP

După apariţia cazului copilului din Mioveni, care a fost plimbat prin mai multe spitale din Capitală, deşi se cunoştea situaţiei lui de 11 zile, ministrul Sănătăţii a cerut public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti sau demiterea acesteia de către autorităţile publice locale. Aceleaşi solicitări le-a făcut şi către directorul DSP Argeş şi către prefectul judeţului. Medicii din Argeş au făcut front comun cu conducerea spitalului şi ameninţă cu demisii în bloc. Toate acestea s-au petrecut după ce Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu anunţase în jurul prânzului că s-a identificat cauza îmbolnăvirii copiilor.

Este oficial. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş. Este vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Informaţia a fost confirmată şi de şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean. Verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii. “Cauza îmbolnăvirilor este o infecţia cu E-Coli 0 26, o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman”, a completat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

După ce un copil de un an şi patru luni a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă gravă, deşi medicii din Piteşti ştiau de situaţia lui încă din data de 13 februarie, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a cerut demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti. Managerul spitalului Vasile Stan a declarat că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie. A venit apoi rândul directorului Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, care nu a raportat cazul copilui. “Aştept destituirea de la Ministerul Sănătăţii, sunt numită de Ministerul Sănătăţii. Deocamdată nu demisionez. În momentul în care voi primi OK-ul de la Ministerul Sănătăţii, voi face acest lucru”, a declarat, Sorina Honţaru. “Pentru modul cum a comunicat şi a gestionat această criză, solicit demisia de onoare a doamnei Sorina Honţaru din funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. De asemenea, solicit şi demisia conducerii Spitalului de Pediatrie pentru modul cum a gestionat întreaga situaţie”, a declarat şi prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Toţi sau niciunul

Angajaţii Spitalului de Pediatrie au spus că iau în calcul o demisie în bloc, în condiţiile în care conducerea unităţii spitaliceşti este destituită. “Ne vom da demisiile în bloc. Eu pot să plec de aici şi mâine, dar nu e correct”, a declarat Lucian Matei, medic al Spitalului de Pediatrie, citat de Mediafax. Personalul medical susţine chiar că actuala conducere a spitalului este cea mai bună din istoria unităţii. Şi Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie, a refuzat să demisioneze. “Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă aşa consideră că se rezolvă situaţia. Mai au să mă facă şi criminal. M-am săturat de linşajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că şi eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt nişte copii care au murit. Toţi copiii au fost trataţi cum trebuie”, a susşinut Vasile Stan.

Intră în horă şi spitalele din Capitală

“Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş, situaţia acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti încă din data de 13 februarie, când copilul a fost adus de părinţi pentru consult de specialitate, acuzând febră şi scaune diareice. Cu toate acestea, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14 februarie, copilul a fost transportat de părinţi la o clinică privată din Bucureşti, unde au fost efectuate o serie de analize”, se arată în comunicatul ministerului.

Oficialii ministerului mai precizează că în data de 21 februarie, copilul s-a prezentat la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, unde a fost consultat şi i s-a pus diagnosticul de “enterocolită dizenteriformă şi rectoragii”. Ulterior, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a fost exclusă patologia chirurgicală şi i s-a recomandat revenirea la Institutul Matei Balş, în vederea internării. Pe data de 23 februarie, părinţii au revenit cu copilul spitalul din Piteşti, unde i s-a pus diagnosticul de “boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% şi sindrom febril asociat”. O zi mai târziu, a fost solicitat transferul la Spitalul Marie Curie Bucureşti, fără a se raporta cazul către DSP Argeş.

ANSVSA caută alimentele infestate

Astfel, ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a căuta alimentele infestate. Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray