2019-10-16 05:19

Cheltuieli mai mari pe medicamente pentru bolnavii cronici

 |  16:14

Noul sistem de calcul al preţurilorpentru medicamentele din lista C2, utilizate în cancer, diabet HIV/SIDA, TBC vaafecta pacienţii şi bugetul Ministerului Sănătăţii şi va avea repercusiuni asupraproducătorilor români de medicamente, potrivit producătorilor de medicamente.

AsociaţiaProducătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susţine proiectelestrategice ale ministrului Cseke Attila - descentralizarea spitalelor,întărirea infrastructurii medicinei de urgenţă şi lupta contra cancerului - daratrage atenţia că proiectul de ordin privind calculul preţurilor la medicamentepentru lista C2 va conduce la efecte contrare. Astfel, vor dispărea medicamentela fel că în 2009 şi implicit vor fi afectaţi pacienţii, vor creşte costurilecu programele naţionale, ceea ce va afecta bugetul Ministerului Sănătăţii şi deasemenea, vor fi repercusiuni asupra producătorilor români de medicamente,fiind afectat rolul acestora în relansarea economică a României, se aratăîntr-un comunicat, al APMGR, semnat de preşedintele Dragoş Damian. Acestasusţine că proiectul de ordin care prevede reducerea adaosurilor comercialepentru medicamentele gratuite, incluse în sublista de programe naţionale C2, înscopul de a le reduce preţurile şi de a păstra accesul gratuit la ele, vaconduce la efecte contrare în cel mult şase luni. Măsura reducerii adaosurilor de farmacie şi de distribuţie pentru medicamentelecare deja au cele mai mici preţuri de producător din Europa le va face peacestea neinteresante comercial şi va conduce la dispariţia lor. Astfel, fiepacienţii vor avea de suferit pentru că nu le vor mai găsi în farmacii, fie,acolo unde vor exista alternative, acestea vor fi mai scumpe şi, prin urmare,costurile pentru programele naţionale vor creşte, explică Damian. În plus,păstrarea măsurii de decontare la preţul de raft şi nu la cel de referinţă,atunci când există multiple variante comerciale ale aceluiaşi produs, risipeştebanul public care ar putea fi utilizat tocmai pentru a fi reinvestit înproiectele strategice ale Ministerului Sănătăţii. Astfel, din cele peste 1.400de medicamente incluse în programele naţionale C2, corespunzând la circa 280 demolecule, aproape o jumătate au o alternativă generică, a cărei utilizare poateaccesibiliza programele naţionale de sănătate pentru mai mulţi pacienţi. "Credemcă în cadrul dezbaterii publice care va urmă Ministerul Sănătăţii trebui sădeschidă urgent canale de comunicare, nu numai cu farmaciştii şi cudistribuitorii, aşa cum se menţionează în comunicatul Ministerului Sănătăţii,ci şi cu producătorii români de medicamente, pentru a soluţiona aceastăsituaţie în particular şi în general, problemele care ţin de aprovizionarea cumedicamente a populaţiei", a adăugat preşedintele APMGR.

MinistrulSănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, miercuri, proiectul de Ordin privindstabilirea preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilorîn cadrul Programelor naţionale de sănătate nominalizate prin Hotărârea deGuvern nr. 261/2010 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentruanul 2010.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray