2020-02-21 18:26

Cheltuielile cu recoltarea celulelor stem, deductibile în SUA

 |  17:09
Cheltuielile cu recoltarea celulelor stem, deductibile în SUA

Într-o epocă în care domeniul celulelor stem persistă în a fi o provocare la nivel mondial, cercetările privind această ramură a Medicinei Regenerative continuă să îşi dovedească utilitatea şi atrag atenţia inclusiv la nivel politic. Astfel, graţie unor noi acte normative date recent publicităţii, serviciile aferente stocării de celule stem din cordon ombilical în SUA, una din marile puteri ale lumii, vor fi recunoscute drept cheltuieli medicale deductibile. În acest context, peste un milion de familii americane care au ales deja să recolteze celule stem la naşterea copiilor lor, precum şi cele care vor hotărî în viitor să apeleze la o bancă de celule stem, vor plăti taxe mai mici la stat.

Sângele cordonului ombilical conţine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat după naştere. În ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit în peste 30.000 de transplaturi în întreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, întâlnite atât în cazul adulţilor, cât şi în cel al copiilor.

„Pe lângă tratamentele pentru varii forme de anemie, leucemie şi anumite tipuri de cancer, în întreaga lume, la momentul actual, se efectuează studii clinice menite să analizeze eficienţa celulelor stem recoltate la naştere în tratarea autismului, paraliziei cerebrale, traumatismelor cerebrale/craniene şi a accidentelor vasculare cerebrale la copii. Noul act normativ din SUA, care presupune deducerea cheltuielilor aferente recoltarii celulelor stem la naştere, este un model demn de urmat în toate ţările din lume”, a declarat dr. Bogdan Ivănescu, preşedintele Asociaşiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Uniunea Europeană contribuie la finanţarea cercetărilor în domeniul celulelor stem, fondurile fiind direcţionate către fiecare destinaţie, odată ce activitatea în cauză este verificată şi considerată etică. Printre ţările europene unde cercetările în domeniul celulelor stem sunt cel mai încurajate se numără, Marea Britanie, Suedia şi Belgia.

În 2012, Parlamentul European a aprobat, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie care doreşte impulsionarea recoltării şi donării celulelor stem. Raportul prezentat la momentul respectiv în cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles include şi afirmaţii încurajatoare privind armonizarea activităţilor dintre băncile familiale de celule stem şi cele publice.

Din păcate, familiile din România vor aştepta destul de mult până când o astfel de măsură ar putea fi pusă în practică. Mai ales dacă avem în vedere că un alt program dedicat familiilor care vor să aibă copii, cel de fertilizare in vitro, nu a mai fost sponsorizat de către Ministerul Sănătăţii, cheltuielile aferente procedurilor, care se ridică la câteva mii de euro, trebuind suportate în totalitate de părinţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-01-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine