2020-01-25 14:29

Cod portocaliu până joi. Canicula se întoarce săptămâna viitoare

 |  21:01
Cod portocaliu până joi. Canicula se întoarce săptămâna viitoare

Meteorologii avertizează că valul de căldură, care aduce maxime de 38 de grade şi caniculă, va persista până pe 9 iulie, în regiunile sudice şi estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării. Din păcate, nici săptămâna viitoare nu vom scăpa de disconfortul termic, deoarece canicula se întoarce în anumite zone. Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 6-19 iulie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea va fi caniculară în primele trei zile ale intervalului, când temperaturile maxime se vor încadra, în medie, între 36 şi 38 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 18 grade. Apoi, valorile termice vor marca o scădere, apropiindu-se de normele climatologice specifice perioadei: medii ale maximelor diurne de 28 de grade şi ale minimelor nocturne de 12 grade. O nouă încălzire se estimează în a doua săptămână de prognoză, când vremea va redeveni caniculară.

Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala în noaptea de 8/9 iulie şi pe parcursul zilei de 9 iulie, precum şi în jurul datei de 14 iulie. În rest, probabilitatea pentru averse va fi redusă.

CRIŞANA

În primele trei zile ale intervalului vremea va fi caniculară, mediile maximelor diurne urmând a se situa, în general, între 36 şi 38 de grade, iar ale minimelor între 17 şi 19 grade. În intervalul 9 – 11 iulie valorile termice vor scădea, cu aproximativ 10 grade, şi vor deveni apropiate de normele climatologice specifice perioadei. Apoi vremea va intra într-un nou proces de încălzire, astfel încât, pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele termice vor ajunge, în medie, la 36 de grade, iar minimele la 17 grade.

Fenomenele specifice instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia cu precădere în zilele de 8, 9 şi 14 iulie.

TRANSILVANIA

Valorile termice vor creşte până miercuri, 8 iulie, când se vor atinge, în medie, 36 de grade ziua şi 17 grade noaptea. În următoarele trei zile vremea se va răci, astfel încât pe 11 iulie, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 24 de grade, iar cea a minimelor se va situa uşor sub 10 grade. O nouă încălzire va avea loc în a doua săptămână de prognoză, când vremea va fi călduroasă, temperaturile diurne depăşind, în medie, 30 de grade, iar cele nocturne urmând a se situa în jurul valorii de 14 grade.

Averse, în general slabe cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, se vor semnala îndeosebi în zilele de 9, 14 şi 18 iulie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi caniculară în primele trei zile ale intervalului, când maximele termice se vor încadra, în medie, între 34 şi 36 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 17 grade. În intervalul 9 – 11 iulie, valorile termice vor marca o scădere, urmând a se situa uşor sub cele normale pentru această perioadă. Prin urmare, mediile diurne vor fi de 24 de grade, iar cele nocturne de 9 grade. Din 12 iulie vremea va intra într-un proces de încălzire, care va determina, spre sfârşitul intervalului, temperaturi maxime situate, în medie, între 31 și 33 de grade, în timp ce mediile minimelor nocturne vor fi de 14...16 grade.

Vor fi averse, în general slabe cantitativ, în zilele de 8 şi 9 iulie, iar probabilitatea de ploaie va creşte din nou, după data de 14 iulie.

MOLDOVA

Valorile termice vor creşte treptat în primele zile ale intervalului, astfel încât, pe 8 iulie, se vor atinge, în medie, 37 de grade ziua şi 20 de grade noaptea. Apoi vremea se va răci, regimul termic concretizându-se, pe data de 11 iulie, printr-o medie a temperaturilor maxime de 25 de grade şi a celor minime de 12...13 grade. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic va marca o creştere treptată, vremea devenind călduroasă, cu maxime de 32 de grade şi minime de 17 grade, în medie.

Ploi slabe, izolate, sunt posibile aproape în fiecare după-amiază, dar în zilele de 9 şi 14 iulie aversele pot fi mai însemnate cantitativ şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

DOBROGEA

În primele patru zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, cu medii ale maximelor de 33 de grade, iar în orele prânzului va deveni caniculară în zona continentală. Apoi, până la data  de 12 iulie, valorile termice, atât cele maxime, cât şi cele minime, vor scădea cu aproximativ 6 grade, devenind normale pentru această perioadă. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi uşor şi treptat, maximele termice ajungând, în medie, la 30 de grade, iar minimele situându-se în jurul valorii de 19 grade.

Fenomenele specifice instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia cu precădere în intervalul 9-11 iulie şi în jurul datei de 14 iulie. 

MUNTENIA

Vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a regiunii până în data de 9 iulie, valorile termice atingând, în medie, 36 de grade ziua şi 18...20 de grade noaptea. Apoi, regimul termic va marca o scădere, de aproximativ 8 grade, devenind apropiat de cel obişnuit în această perioadă. Din data de 12 iulie, se estimează o nouă perioadă cu vreme călduroasă, temperaturile crescând treptat până la valori medii maxime uşor peste 30 de grade şi minime în jurul a 18 grade.

Fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor produce pe arii mai extinse în zilele de 9, 10 şi 14 iulie.

OLTENIA

În primele trei zile ale intervalului vremea va fi caniculară, mediile temperaturilor maxime urmând a se situa în jurul a 36 de grade, iar ale celor minime între 18 şi 20 de grade. Apoi, până în data de 11 iulie, valorile termice vor scădea treptat, apropiindu-se de normele climatologice specifice perioadei: medii diurne de 28...29 de grade şi nocturne de 13...14 grade. Din 12 iulie vremea va intra într-un nou proces de încălzire, astfel încât, pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele termice vor ajunge, în medie, la 33 de grade, iar minimele la 18 grade.

O uşoară instabilitate atmosferică se va produce în zilele de 9 şi 14 iulie, în restul intervalului probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată fiind redusă.

LA MUNTE

În primele zile ale intervalului, regimul termic va fi mai ridicat decât cel obişnuit în prima decadă a lunii iulie, fiind caracterizat de temperaturi maxime în medie între 23 şi 26 de grade şi minime între 13 şi 16 grade. Din 9 iulie vremea se va răci, astfel că în data de 11 iulie temperaturile vor fi cu aproximativ 10 grade mai scăzute. Apoi valorile termice vor marca o creştere treptată, în a doua săptămână de prognoză urmând a se situa, în medie, între 22 şi 24 de grade în cursul după-amiezelor, respectiv între 12 şi 14 grade în timpul nopţilor.

Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala în data de 9 iulie, când şi cantităţile de apă vor fi mai importante, dar pe spaţii mai mici şi slabe cantitativ şi în zilele de 10, 14, 17 şi 18 iulie. În rest, probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

Avertizări

Meteorologii au emis mai multe atenţionări cod galben şi cod portocaliu pentru zilele următoare. Potrivit codului galben, marţi valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului şi cea montană. În după-amiaza zilei de marţi, se instalează cod portocaliu în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, unde vor fi temperaturi maxime de 38...39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Miercuri vremea va fi caniculară, meteorologii anunţând cod galben. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara. După-amiaza zilei de miercuri se va afla sub cod portocaliu în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei, unde temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine