2020-07-07 18:56

UPDATE. COD ROŞU de inundaţii prelungit. Zeci de localităţi inundate, sute de persoane evacuate

 |  07:52
UPDATE. COD ROŞU de inundaţii prelungit. Zeci de localităţi inundate, sute de persoane evacuate

CODUL ROŞU de inundaţii a fost prelungit până joi dimineaţa, la ora 8.00, pentru mai multe râuri din judeţele Gorj, Vâlcea, Olt şi Argeş. Ploile torenţiale din ultimele ore au făcut prăpăd în ţară, unde zeci de localităţi au fost afectate, drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate, iar gospodăriile oamenilor au fost inundate.

UPDATE, ora 14.15 INHGA a emis o nouă avertizare COD ROŞU de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă de miercuri, 30 iulie până vineri, 1 august, la ora 14.00. De asemenea, alte zece judeţe fiind atenţionate cu cod portocaliu.

COD ROŞU de inundaţii. COD ROŞU de inundaţii. Avertizarea INHGA este valabilă de miercuri, ora 14.00, până vineri, la aceeaşi oră, pentru râuri din bazinele hidrogafice Mureş, Bega Veche, Bega,Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş.

COD ROŞU de inundaţii. COD ROŞU de inundaţii. De asemenea, vor fi sub cod roşu râul Vedea şi afluentul său Cotmeana, din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş. De joi, ora 6.00, vor intra sub avertizare cod roşu şi râurile din bazinul hidrografic Lotru, în judeţul Vâlcea.

COD ROŞU de inundaţii. COD ROŞU de inundaţii. INHGA a mai precizat că, de joi, ora 3.00, până vineri, la ora 6.00, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale severe se pot produce în unele bazine hidrografice mici din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.

COD ROŞU de inundaţii. COD ROŞU de inundaţii. Totodată, până vineri, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod portocaliu de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Jiu sector aval Filiaşi - amonte Podari (judeţul Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), afluenţii râului Vedea din judeţul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Giurgiu).

COD ROŞU de inundaţii. COD ROŞU de inundaţii. Sub avertizarea cod portocaliu de inundaţii vor intra, de joi, ora 3.00, şi râurile din bazinele hidrografice Bistra, Cerna (judeţele Caraş-Severin şi Gorj), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt şi Argeş, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).

COD ROŞU de inundaţii. COD ROŞU de inundaţii. INHGA a mai emis şi o avertizare cod galben de inundaţii, valabilă tot de miercuri până vineri, la ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice Jiu superior, Gilort şi Jiu pe sector aval Răcari (judeţele Gorj şi Dolj), afluenţii Oltului (judeţele Gorj, Vălcea şi Olt), Teleorman, în aval Tătărăştii de Sus şi Neajlov aval Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu).

COD ROŞU de inundaţii. COD ROŞU de inundaţii. De asemenea, sub avertizare cod galben de inundaţii vor fi, de joi, ora 3.00, şi râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, bazinul superior şi mijlociu al Begăi, bazinul superior al Timişului, Poganiş (judeţele Caraş Severin şi Timiş), afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, bazinul superior al Argeşului, bazinul mijlociu al Dâmboviţei şi Sabar (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu).

COD ROŞU de inundaţii. COD ROŞU de inundaţii. INHGA a precizat că scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce, începand de joi, ora 3.00, şi în alte bazine hidrografice din judeţele Hunedoara şi Sibiu. 

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din bazinele aflate sub avertizare COD ROŞU, din judeţele Gorj şi Vâlcea, se prelungeşte şi se extinde avertizarea emisă anterior până în data de 30.07.2014 ora 09:00 pentru râurile: Gilort amonte s.h. Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe Olteţ şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt).

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră", a precizat INHGA.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Ploile torenţiale au creat probleme în judeţul Teleorman, unde zeci de case şi sute de curţi şi anexe gospodăreşti din opt localităţi au fost inundate în ultimele ore.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în urma cantităţilor mari de precipitaţii, a scurgerilor de pe versanţi şi a revărsării râurilor Tecuci şi Clăniţa şi a pâraielor Burdea şi Câinelui s-au produs inundaţii în comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivalea Moşteni, Vedea, Balaci, Dideşti, Siliştea Gumeşti şi Scurtu Mare.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. De asemenea, în cele opt localităţi au fost afectate de inundaţii 44 de case, 230 de curţi, 178 de anexe gospodăreşti, 63 de hectare de păşuni şi fâneţe şi 963 de hectare de teren arabil.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Mai mult, viiturile au avariat 13 podeţe şi au acoperit peste 23 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, iar 360 de fântâni nu pot fi folosite din cauză că au fost colmatate.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Ploile au afectat şi judeţul Argeş, unde sute de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor. Cea mai afectată localitate este Bascov, unde în unele zone apa atinge doi metri înălţime, ajungând până la acoperişurile caselor.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Prefectura Argeş a precizat că sute de oameni din localităţile afectate au fost evacuaţi, însă nu există un bilanţ al acestora, în condiţiile în care acţiunile de salvare şi evacuare sunt încă în desfăşurare.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Viiturile puternice au dezrădăcinat numeroşi copaci şi au luat mai multe maşini care plutesc pe străzi, o astfel de situaţie fiind la Bascov. O maşină cui pasageri a fost luată de viitură, la intrarea pe autostradă, în zona localităţii Căteasca.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au intervenit marţi seară, pentru salvarea a opt persoane care au rămas izolate pe o insulă formată între apele revărsare ale râului Bistriţa.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. De asemenea, peste 20 de localităţi ale judeţului Vâlcea sunt afectate de inundaţiile provocate de revărsarea mai multor cursuri de apă în urma ploilor torenţiale. Aproximativ 240 de militari ai ISU Vâlcea, dar şi jandarmi şi poliţişti s-au aflat în teren în zonele unde se înregistrează situaţii de urgenţă.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Poliţia Vâlcea a precizat că, trei sate sunt izolate în zona Păuşeşti, după ce un drum comunal a fost distrus de ape. Şi drumul judeţean 703, care face legătura între localităţile Racoviţa şi Perişani, este blocat din cauza aluviunilor.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Un bărbat, în vârstă de 38 de ani din comuna vâlceană Stoeneşti este dat dispărut în urma viiturilor, autorităţile căutându-l de câteva ore. Localnicii spun că l-au văzut pe bărbat luat de apele pârâului Dobriţoaia, fără ca cineva să poată sări în ajutorul acestuia. Bărbatul este a doua persoană care a fost dată dispărută, marţi, în judeţul Vâlcea. În cursul dimineţii, un bătrân în vârstă de 71 de ani, a fost dat dispărut. Autorităţile presupun că acesta ar fi fost luat de o viitură puternică venită pe pârâul Aninoasa.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Potrivit ultimelor informaţii furnizate, marţi seară, de Poliţia Vâlcea, trei sate sunt izolate în zona Păuşeşti, după ce un drum comunal a fost distrus de ape. Şi drumul judeţean 703, care face legătura între localităţile Racoviţa şi Perişani, este blocat din cauza aluviunilor. Pompierii din Vâlcea au intervenit marţi seara şi în zona localităţii Suteşti, unde două persoane şi 24 de animale au rămas izolate pe o insuliţă formată pe râul Pesceana.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. În judeţul Argeş, un bărbat, în vârstă de 72 de ani, şi-a pierdut viaţa, marţi după-amiază, după ce a fost luat de o viitură în localitatea Vedea. De asemenea, un bărbat a fost dat dispărut după ce a fost luat de o viitură pe pârâul Merişani din localitatea cu acelaşi nume.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Inundaţiile au creat probleme şi în judeţul Gorj, cele mai afectate localităţi fiind Bengeşti şi Novaci. La Novaci, o viitură puternică de peste trei metri a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi şi gospodării, sute de oameni fiind evacuaţi.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Premierul Victor Ponta a inspectat aceste localităţi, alături de vicepremierul Liviu Dragnea.

CODUL ROŞU de inundaţii. CODUL ROŞU de inundaţii. Un tren de persoane al companiei private Regiotrans a deraiat între Piteşti şi Curtea de Argeş, în jurul orei 17.00, în zona unui podeţ unde s-a produs o viitură, informează CFR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz