2020-02-18 00:13

Colegiul Medicilor: “Cseke Attila trebuie să-şi dea demisia dacă posturile din Sănătate nu vor fi deblocate”

 |  18:10
Colegiul Medicilor: “Cseke Attila trebuie să-şi dea demisia dacă posturile din Sănătate nu vor fi deblocate”

ColegiulMedicilor din România (CMR) susţine că ministrul sănătăţii Cseke Attila şi toţipoliticienii aflaţi la putere ar trebui să-şi dea demisia, dacă posturile din sănătatenu vor fi deblocate. Investiţiile din domeniul sanitar sunt alocate pe bazaprieteniilor şi a intereselor politice, potrivit preşedintelui CMR, Vasile Astărăstoae.Sindicatele din sănătate îi dau termen lui Boc până în septembrie să deblochezeposturile din domeniul sanitar. Federaţia Sanitas ameninţă cu proteste, de lunaviitoare.

După ce Guvernul condus de Emil Boc s-a opusdeblocării posturilor din sănătate, Conducerea Colegiului Medicilor din România(CMR) le cere politicienilor, în frunte cu ministrul Cseke Attila, să-şi asumeresponsabilitatea pentru criza din sistemul sanitar şi să-şi dea demisia. “Dacă posturile din sănătatenu vor fi deblocate, nu doar ministrul Cseke Attila va trebui să-şi deademisia. Toţi politicienii aflaţi la conducere ar trebui să-şi asumeresponsabilitatea şi să-şi dea demisia. În România, statul nu-şi respectăatribuţiile. Statul trebuie să le asigure oamenilor sănătate, educaţie,siguranţă publică şi siguranţa graniţelor. Când nu sunt respectate acestedrepturi, statul este responsabil. Dreptul la sănătate este foarte important şieste recunoscut de forurile internaţionale”, ne-a declarat preşedinteleCMR, Vasile Astărăstoae. Acesta susţine că toate măsurile adoptate de clasapolitică conduc la “distrugereamedicilor”.“Dacănu va fi rezolvată problema medicilor vom fi nevoiţi să închidem tot mai multespitale. Drept consecinţă, vom ajunge să avem o populaţie nesănătoasă. Acestlucru va afecta direct şi economia. Toate măsurile se iau pentru distrugereamedicilor. În prezent, numărul cadrelor medicale este total ineficient. ÎnIaşi, după normele Ministerului, se înregistrează un deficit de personal de35%. Aceeaşi situaţie ar putea fi şi în Bucureşti. Nu am aceste date. În modclar, multe spitale vor trebui închise”, ne-a mai spus Astărăstoae.

Problema deblocării a mii de posturi însistemul sanitar în varianta propusă de ministrul sănătăţii este respinsă defactorii decidenţi ai Executivului, au declarat, luni, surse din cadrulcoaliţiei de guvernământ. “Afost o discuţie foarte aprinsă în coaliţie. Ministrul sănătăţii a cerutdeblocarea a mii de posturi, dar acest lucru a fost respins categoric depremier, dar şi de ministrul finanţelor”, au precizat surseleguvernamentale pentru Mediafax.

Sindicaliştii dinsănătate sunt însă răbdători cu premierul Emil Boc, însă ameninţă cu protestedacă Executivul se va opune oficial deblocării posturilor din sistemul sanitarluna viitoare. “Premierul Emil Boc aspus că va dezbate problema deblocării posturilor din sănătate, în septembrie.Eu vă spun ce ni s-a transmis prin comunicate oficiale. Deblocarea posturilortrebuie să fie o prioritate. Dacă Executivul se va opune o să protestăm. Ecazul ca ministrul Cseke Attila să aibă o atitudine mai bună faţă de angajaţiidin sistemul sanitar”, ne-a declarat prim-vicepreşedintele federaţiei sindicaleSanitas, Adrian Bârea.

“Din ’90,nu a mai fost realizat un studiu care să arate ponderea pacienţilor

PreşedinteleColegiului Medicilor din România susţine că banii din sănătate sunt investiţipe baza prieteniilor şi criteriilor politice, deoarece nu se ţine cont destatistici care să prezinte domeniile cu cei mai mulţi pacienţi. “Din1990 nu a mai fost realizată o statistică pentru a indica numărul de copiinăscuţi prematur. Astfel, nu se poate spune dacă în Capitală avem suficiente locuriîn maternităţi. Nu mai există o analiză demografică. Această inexactitateconduce şi la pierderea banilor din sănătate. Alocarea resurselor nu se face peastfel de studii, pe starea de sănătate a populaţiei, ci pe prietenii şi peinterese politice. În România, nu se poate ţine cont decât de Raportul ComisieiPrezidenţiale. Ca orice statistică, aceasta mai are şi lipsuri”, ne-a explicat preşedinteleCMR, Vasile Astărăstoae. Acesta susţine că alocarea fonudrilor pentru spitale,în baza numărului de paturi este ineficientă. “Sunt unii care vorbesc fărăacoperire. În momentul de faţă, nu pot spune dacă sunt suficiente spaţii pentrutratarea diverşilor pacienţi. Numărul de paturi nu este relevant. Am ajuns sădeclarăm şi paturile pentru bolnavii cronici. Nu există un raport care săindice rata de morbiditate. Strategia actuală este aplicabilă într-o ţarădezvoltată, din punct de vedere al programelor de sănătate aplicate”, ne-a mai precizat Vasile Astărăstoae.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine