2019-10-16 20:02

Comana, un paradis pentru biciclişti. Un balon de oxigen, la numai 35 de kilometri de Bucureşti

 |  12:17
Comana, un paradis pentru biciclişti. Un balon de oxigen, la numai 35 de kilometri de Bucureşti

La numai 35 de kilometri de Bucureştiul sufocat debetoane şi de fumul din ţevile de eşapament al unui milion şi jumătate de maşini,Parcul Natural Comana pare să fie, prin însăşi existenţa sa, o dovadă că încămai avem dreptul la o viaţă curată. Celecâteva mii de hectare de pădure, înconjurate de zidurile de apă ale cetăţiinumită de localnici Delta Neajlovului, par o minune într-o lume în caregoana după profit şi poftelepreaputernicilor banului au transformat vechi păduri în parcuri industriale saucartiere de vile somptuoase.

Imediat ce ieşi dintre casele comunei Comana şi teapropii de pădure, timpul parcă se opreşte în loc. Aerul e ca vinul, limpede,parfumat şi tare. Frigul pătrunzător îţi grăbeşte paşii pe drumul de pământ dinpădure, acoperit de frunze ruginii, moi şifoşnitoare ca un covor persan. Încremeniţi în aşteptarea primăverii, mii dearbori stau neclintiţi printre peticele de zăpada rămase după firava ninsoarede ieri. Zgomotul paşilor noştri sperie o vulpe care dispare, flacără roşcată,printre trunchiurile vechilor arbori. Câţiva paşi mai încolo, o fulgerare scurtă, un vălătuc de pene şi un uliu seridică triumfător, cu prada în gheare. Râdem amândoi, eu şi ghidul meu, GeluPalamaru, unul dintre oamenii căruia îi datorăm faptul că această mică bucatăde paradis nu a dispărut. Râsul nostru este venit dintr-o bucurie atât desimplă şi atât de des refuzată nouă, celor care vedem animale în mediul lornumai pe ecranele plate şi cât mai mariale televizoarelor: bucuria de a vedea natura în toată măreţia ei.

Gelu Palamaru s-a născut şi a crescut în această zonă şivorbeşte despre ea ca un îndrăgostit. Îmi spune de Comana, de istoria ei, defrumuseţea naturii neatinse, de lupta pe care el şi mulţi alţii au dus-o capădurea de aici să fie declarată Parc Natural, să fie ferită de lăcomiainvestitorilor. Eu, ardelean get-beget, îi spun de Apuseni, de sălbăticia lor,dar îi înţeleg pasiunea şi văd, cu mintea şi cu sufletul de ce locul acestaeste binecuvântat.

Este om deafaceri, face tranzacţii de milioanede euro, dar nu aici. ”Nu fac afaceri la mine acasă. Aici este loculunde m-am născut şi unde vreau să trăiască şi copiii mei, în mijlocul naturii,aşa cum am trăit şi eu. Toţi cei de aici vrem să păstrăm locul ăsta aşa cum l-a lăsat Dumnezeu. Ne-am bătut şi nevom bate pentru asta”, spune cu patimă. ”Mi-am chemat aici câţiva prieteni,s-au plimbat ore întregi cubicicletele prin pădure şi au fostentuziasmaţi. Au venit din nou, şi din nou.Au venit din ce în ce mai mulţi, am avut şi un grup organizat de vreo300 de biciclişti. Ce poate fi mai frumos decât să mergi cu bicicleta prinpădure, să respiri aer pur şi să te bucuri de o oază de linişte, după osăptămână de muncă şi de griji?”, mă întreabă/se întreabă Gelu Palamaru.

A avut o pensiune aici, dar a ars anul trecut. Nu s-adescurajat, a pornit să o reconstruiască. Spune că nu este o afacere care să îiaducă vreun mare profit. ”Ţi-am spus, aici nu vreau să fac afaceri. Aş vrea caîn Comana să fie cât mai multe pensiuni, să vină oameni din toată ţara să vadăce minune avem aici. Să vadă locul unde a murit şi a fost îngropat Vlad Ţepeş,să se roage la Mănăstirea Comana, să vadă cum se reconstituie vechea luncă aNeajlovului, ca pe vremea când Mihai Vitezul îi bătea pe turci şi, mai ales, săse bucure împreună cu noi de minunile naturii. Noi, cei de pe aici, suntem generoşi, şi am vreasă împărtăşim cu toţi românii comoara pe care o avem”. Şi poate, în secret, seroagă ca românii să vină, cu mic, cu mare, să vadă paradisul numit ParculNatural Comana. Pentru ca, la o adică, să facă zid viu în apărarea acestui colţuitat de paradis, împotriva celor care ar vrea să vadă răsărind aici o pădurede vile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-03-19

Mai multe imagini:
Comana, un paradis pentru biciclişti. Un balon de oxigen, la numai 35 de kilometri de Bucureşti
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray