2020-08-14 16:25

Comandament la Primăria Capitalei pentru combaterea AMBROZIEI. Cuantumul AMENZILOR se triplează

 |  14:18
Comandament la Primăria Capitalei pentru combaterea AMBROZIEI. Cuantumul AMENZILOR se triplează

Edilul Gabriela Firea a anunţat, miercuri, în cadrul unui comandament organizat la Primăria Capitalei pentru eradicarea ambroziei, că va trimite o solicitare către Guvernul României pentru schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte triplarea amenzilor celor ce nu elimină ambrozia de pe terenurile în proprietate.

„Trebuie să recunoştem că legea privind eliminarea ambroziei nu a determinat o acţiune foarte concretă şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană care creşte spontan, denumită ambrozia. Concluzia este că trebuie să aducem îmbunătăţiri acestui cadru legislativ şi împreună să dovedim că această activitate este mai eficientă, avem, aşadar, doar declaraţi 500.000 de români alergici la ambrozie, dar numărul poate fi mult mai mare pentru că multe persoane poate se tratează acasă sau nu şi-au descoperit această alergie”, a declarat Gabriela Firea.

„Acum putem direct, cu acest comanadament, să propunem măsura ca la începutul sezonului cald, în momentul în care agenţii constatatori, agenţii agricoli şi reprezentanţii primăriilor de sector, în momentul identificării acestor terenuri pe care creşte ambrozia, după somaţie şi notificare, să aplice direct cuantumul maxim prevăzut de lege al amenzilor, pentru aceste tipuri de contravenţie”, susţine Firea.

Potrivit edilului, amenda minimă este de 750 de lei pentru persoane fizice şi de 5.000 de lei pentru persoanele juridice. „Pentru persoanele fizice, în aceste moment este un minim de 750 de lei şi un maxim de 5.000 de lei. Aşa cum spuneam, somaţie, notificare, şi direct amenda maximă de 5.000 de lei. În cazul persoanelor juridice avem un minim de 5.000 de lei şi maxim de 20.000 de lei. La fel, somaţie, notificare şi direct cuantumul maxim al amenzii (...) Propunearea mea este să transmitem rugămintea Guvernului de a modofica Legea 62 pe 2018 privind combaterea ambroziei, astfel încât să putem să triplăm minimum de la fiecare categorie. Practic, pentru persoane fizize minimum să fie 2.250 de lei, iar în cazul persoanelor fizie minimum să fie de 15.000 de lei, deci o triplare a amenzii minime”, a mai declarat Firea.

Primarul Capitalei a mai precizat că în acest sezon s-au aplicat doar 43 de avertismente şi nouă amenzi şi s-au identificat 347 de terenuri cu ambrozie.

Localizare

Ambrozie, o buruiană care creşte pe câmpuri, dar şi în apropierea oraşelor, în locurile virane şi nu numai, este o planta extrem de nociva pentru cei care se ştiu cu un teren alergic. Cei suferinzi se chinuiesc în perioada verii cu numeroase probleme, atunci când ambrozia înfloreşte.

Simptome

Alergia la ambrozie se manifestă prin: rinita alergica, cu stranut, congestie nazala, mancarime nazala, secretii apoase din nas, conjunctivita alergica, inflamarea si inrosirea ochilor, mancarimi la nivelul urechilor, cerului gurii, pierderea mirosului, oboseala cronica si somnolent, criza de tuse similara cu cea din astm. Pe langa aceste simptome, alergia la ambrozie poate irita caile respiratorii superioare, ducand la tuse si respiratie suieratoare (n.r - wheezing) la persoanele care sufera de astm.

Combatere

Combaterea ambroziei se realizează prin cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenuri agricole, cu excepția erbicidării – în zonele de interes public. În alte zone se poate aplica și erbicidarea, insă limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialiștilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz