2020-01-25 07:37

Combinatele chimice, sacrificate pentru păstrarea preţului gazelor pentru populaţie

 |  19:24
Combinatele chimice, sacrificate pentru păstrarea preţului gazelor pentru populaţie

Combinatele dinindustria chimică şi unele companii energetice nu vor mai primi doar gaze dinproducţia internă, întrucât prelungirea acestei măsuri ar fi dus la creştereasemnificativă a preţului gazelor plătit de populaţie, potrivit MinisteruluiEconomiei.

"MinisterulEconomiei a propus Guvernului să nu mai prelungească acest termen. Principalulmotiv îl constituie creşterea ponderii importului în coşul de gaze destinatcelorlalţi consumatori, în special celor casnici. Acest lucru s-ar traduce prinmajorarea preţurilor de furnizare reglementată a gazelor naturale, vizând înspecial populaţia. Cu alte cuvinte, dacă ar continua livrarea către unii agenţieconomici de gaze doar din producţia internă, ar trebui ca preţul la gaze săcrească semnificativ atât pentru populaţie, cât şi pentru orice alt consumatoreligibil", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Producătorii dinindustria chimică şi o serie de producători de energie au beneficiat, înperioada mai 2009 - 31 octombrie 2010 de o lege prin care erau alimentaţi doarcu gaze din producţia internă, de circa două ori mai ieftine decât celeimportate.

PotrivitMinisterului Economiei, această măsură a avut şi efecte negative, precummajorarea cantităţii de gaze din import pe piaţa reglementată, ceea ce adeterminat furnizorii să solicite creşterea preţurilor.

Un alt efectnegativ a fost apariţia unor dificultăţi în realizarea programului deînmagazinare pentru perioada de iarnă, respectiv cantităţile reduse dinproducţia internă, care au trebuit suplimentate cu gaze din import.

"Începândcu 2002, producătorii interni de îngrăşăminte chimice au beneficiat de reducericomerciale din partea Romgaz, înregistrând importante restanţe la plata gazelornaturale furnizate, astfel încât, la această dată, datoria reeşalonată la platăatinge un nivel de 531 milioane de lei, ceea ce reprezintă echivalentulconsumului de gaz pe şase luni pentru această categorie de consumatori",se mai arată în comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine