2020-08-13 00:47

Comemorare: 27 de ani de la Revolta anticomunistă din Brașov

 |  20:26
Comemorare: 27 de ani de la Revolta anticomunistă din Brașov

Autoritățile din Brașov au comemorat trecerea a 27 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu. Regimul Ceaușescu a pedepsit aspru pe participanții la incidente.

Un ceremonial religios și militar a comemorat sâmbătă împlinirea a 27 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov. Depuneri de coroane și jerbe de flori au avut loc la Troița din fața Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov, fiind urmate de o slujbă religioasă la care au luat parte mai multe personalități publice din județ și municipiu.

Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici a descris revolta din15 noiembrie 1987 ca un eveniment de mare importanță pentru lupta pentru libertate. „că a meritat sacrificiul făcut atunci de muncitorii brașoveni care au demonstrat că mai există și puțină demnitate în această țară, și, atunci când e vorba de salvarea demnității unui neam, poate că nici chiar jertfa supremă nu înseamnă prea mult. A fost un gest de mare curaj, prevestitor, care avea parcă să tragă un semnal de alarmă cu ceea ce avea să se întâmple în lumea comunistă europeană”, a explicat Bjoza.

Florin Postolachi, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov, a subliniat importanța gestului de amintire al eroilor de atunci. „Ne întâlnim în fiecare an, în ziua de 15 noiembrie, pentru a ne aduce aminte de ei, pentru a-i comemora și pentru a transmite un mesaj că încă mai suntem, că existăm și vom fi mereu aici”, a declarat Postolachi.

Revolta de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu s-a declanșat în timpul schimbului trei, informează Agerpres. Ulterior, muncitorii au mers în marș până la Comitetul Județean al Partidului Comunist Român pentru a discuta cu autoritățile. Refuzul acestora a stârnit furia muncitorilor, sediului județenei de partid fiind atacată de mulțime, iar portretul lui Ceaușescu a sfârșind prin a fi dat jos de pe frontispiciu și incendiat. Intervenția brutală a trupelor de Securitate a dus la arestarea și torturarea participanților la acțiunile anticomuniste. Regimul Ceașuescu a deportat 61 de muncitor și au schimbat locurile de muncă pentru alte 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-15Parerea ta...

IOHANNIS-PRESEDINTE...
15 Noi 2014

...la JILAVAAA!!! Basescu, Premier ... la POARTA ALBAAAA!!!
STEFAN
16 Noi 2014

As vrea sa va trebuiasca pasaport sa veniti in ardeal pontistilor inculti
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz