2020-07-04 11:19

Concediul devine obligatoriu, conform noilor prevederi din Codul muncii. Salariul angajaţilor temporari nu poate fi inferior faţă de cel al predecesorilor

 |  21:01
Concediul devine obligatoriu, conform noilor prevederi din Codul muncii. Salariul angajaţilor temporari nu poate fi inferior faţă de cel al predecesorilor

Angajatorii sunt obligaţi să le ofere angajaţilor cele minimum 20 de zile de concediu chiar dacă aceştia din urmă au avut perioade de indisponibilitate din cauze medicale. Mai mult, cei care nu au apucat să îşi ia tot concediul de odihnă într-un an îl vor putea recupera în 18 luni începând cu anul următor, conform noilor prevederi din Codul muncii, promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit legislaţiei, dreptul la concediul de odihnă anual este garantat tuturor salariaţilor, iar acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări, angajaţii având dreptul la cel puţin 20 de zile lucrătoare anual.

Astfel, "la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată", se arată în noul paragraf de la articolul 145. Un alt alineat adăugat articolului este legat de momentele în care apar situaţii extreme, aşa cum ar fi concediul de risc maternal sau pentru îngrijirea medicală a copilului.

Dacă astfel de momente apar în timpul concediului de odihnă, atunci acesta se întrerupe şi angajatul va efectua restul zilelor de concediu după ce incapacitatea temporară de muncă va înceta. Practic, dacă rămâneţi acasă pentru că vi s-a îmbolnăvit copilul, atunci acea perioadă se consideră perioadă de activitate prestată.

Chiar dacă incapacitatea de muncă va dura un an, angajatorul este obligat să îi ofere salariatului zilele de concediu de odihnă prevăzute de lege în următoarele 18 luni. În plus, nu mai este permisă compensarea în bani a concediului neefectuat decât dacă va înceta contractul de muncă dintre cele două părţi.

Salariu similar pentru angajatul temporar

Noile prevederi de la articolul 92, legate de egalitatea de tratament, explică faptul că angajatul temporar trebuie să primească un salariu care nu poate fi interior celui pe care îl primeşte salariatul aflat în momentul respectiv în indisponibilitate de muncă. "În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de muncă şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului", se precizează în alineatul 4, adăugat odată cu promulgarea modificărilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz