2019-10-23 05:49

Concesiune ilegală şi datorii de milioane de lei la bugetul sectorului 2

 |  19:59
Concesiune ilegală şi datorii de milioane de lei la bugetul sectorului 2

P24

Viceprimarul liberal de la Sectorul 2, Dan Cristian Popescu, susţine că firmele care deţin Centrul de evenimente “The President”, deschis în 2014, nu deţine autorizaţii de construcţie, mai precis, de extindere, de circa 10.000 de metri pătraţi. Mai mult, el a obţinut o concesiune ilegală. În spatele afacerii President, ar sta Corin Romanescu, fost angajat al Primăriei şi fost consilier personal al primarului Mihai Toader. În plus, un raport intern, încă neoficial, al Primăriei Sectorului 2 arată că firmele pe care le are Romanescu prin interpuşi, în special cumnatul şi soacra sa, au prejudiciat bugetul local sector 2 cu 1,7 milioane de lei (circa 380.000 euro) prin neplata taxelor şi a impozitelor pentru ocuparea domeniului public din afişajul reclamelor stradale.

Denumirea oficială a Parcului Tei este Parcul 8 Mai. Zona a devenit rău famată după ce Ionuţ a murit sfâşiat de câini ziua în amiaza mare. Altfel, în această zonă au fost doar câteva controverse legate de defrişarea unor copaci pentru construcţia Parcului de Distracţie şi reamenajarea lui din 2007. Cu toate acestea, peisajul stradal a cunoscut modificări majore. Suprafaţa concesionată şi împrejmuită a fost în mare parte defrişată şi amenajată cu terase, iar distanţa de la limita amenajărilor până la malul lacului este de maximum 15 m. În prezent, navigaţia pe lac nu mai este posibilă, starea dotărilor şi a luciului apei s-a deteriorat până la punctul de a prezenta riscuri majore pentru orice activităţi de agrement. Acesta a fost şi pretextul perfect pentru investiţii de milioane de euro în favoarea unor firme agreate.

 Centrul “The President”

 “Din aproximativ 10.000 mp suprafaţă construită, firma care a construit complexul şi în spatele căreia se află Corin Romanescu are autorizaţie doar pentru vreo 1.500 mp, respectiv pentru restaurant. Pentru saloanele de evenimente (nunţi, botezuri sau alte activităţi private) nu au fost obţinute autorizaţii de construcţie”, spune viceprimarul Dan Cristian Popescu pe pagina Facebook. Pe pagina informativă a complexului, se menţionează că centrul dispune şi de “parcare proprie”, respectiv zona amenajată, care a deservit cândva un local. La o estimare aproximativă, se poate observa că suprafaţa ocupată de restaurante şi terase este de circa 7.300 mp, iar parcarea are o suprafaţă de 1.500 mp. Oficial, potrivit datelor din arhiva de urbanism a Primăriei Sector 2, suprafaţa administrată de firmele lui Romanescu depăşeşte cu mult suprafaţa concesionată de 7.507 mp. Încă din vremea în care se lucra la reconstrucţia restaurantului nu s-au respectat prevederile legii, deoarece lipseau informaţii privind regimul de înălţime, dar şi altele. Beneficiarul era S.C. INES BURGER S.R.L. Ultima autorizaţie, emisă în februarie 2013, face trimitere la autorizaţia din decembrie 2009, care specifică faptul că se avizează “reconstruire restaurant S+P”, în fapt, construcţia depăşind 6 m înălţime, organizată pe două niveluri.

Concesiunea pe 49 de ani, ilegală

Printr-o hotărâre a Consiliului Local Sector 2 nr. 163 din 18.12.2007 s-a aprobat concesionarea pe o perioadă de 49 de ani, prin negociere directă, către SC Ines Burger Prodcom SRL, a unui teren aparţinând domeniului public al municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 7.507 mp, circa 10% din suprafața parcului, situat în Bucureşti, Bdul Lacul Tei nr. 145, sector 2. Pentru renovări, reparaţii, consolidări şi amenajări, au fost emise autorizaţii pe numele a două firme S.C. INES BURGER PRODCOM S.R.L. şi S.C. COFI-PATI S.R.L. Potrivit viceprimarului Dan Cristian Popescu, concesiunea este ilegală, deoarece Primăria Sector 2 nu era abilitată să concesioneze imobile, ci Primăria Capitalei.

S.C. Cofi-Pati S.R.L a administrat restaurantul care a funcționat în fostul local “Brotăcei”. După extindere, restaurantul a fost mutat şi, la aceeaşi adresă s-a deschis, în 2014, centrul de evenimente “The President”. S.C. Ines Burger Prodcom SRL și S.C. Cofi-Pati S.R.L au avut administratori comuni.

Afacerea nu s-ar fi putut derula fără complicitatea edilului de atunci Neculai Onţanu şi a secretarului Primăriei Sectorului 2.

Doar aşa se explică faptul că autorizaţiile eliberate pentru “parcare” şi “refacere împrejmuire” sunt anterioare HCL de concesionare.

Neoficial, toată lumea ştie că Centrul “The President” aparţine lui Corin Romanescu, dar oficial, nimeni nu ştie. Dovadă este răspunsul primit de la Poliţia Locală Sector 2.

Ipocrizia funcţionarilor

La solicitarea PUTEREA, Serviciul de urbanism al Primăriei Sectorului 2, recunoaşte că a emis autorizaţii şi avize pentru Complexul “The President” pentru S.C. Ines Burger Prodcom SRL şi S.C. Cofi-Pati S.R.L, dar refuză să scoată o vorbă despre proprietari. Mai mult, solicitarea PUTEREA a fost direcţionată la Poliţia Locală Sector 2 care s-a oferit să ceară pentru noi datele la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Desigur, acest răspuns nu a mai sosit deşi au trecut 30 de zile de la solicitare. “Ca viceprimar, am cerut măsurători cadastrale şi verificarea autorizaţiilor emise. Din punct de vedere legal, voi face toate demersurile pentru a se intra în legalitate”, ne-a spus viceprimarul Dan Cristian Popescu.

Cine este Corin Romanescu

Despre Corin Romanescu s-a mai scris în presă, el fiind numit “locotenent” al lui Neculai Onţanu. Romanescu superviza toate afacerile cu terenuri, imobile, şcoli şi licee din sectorul 2. Mai mult, toate autorizaţiile, de la cele simple de construcţie, la avizarea panourilor publicitare, la concesiunea de terenuri, închirierea de spaţii, toate acestea se făceau din pixul lui. El a lucrat în administraţia locală din sectorul 2 încă din anul 1997, iar la alegerile locale de anul acesta, a candidat din partea UNPR la sectorul 5. Ulterior, a fost consilier personal al primarului Mihai Toader, dar „nu mai este consilierul meu”, ne-a declarat edilul. Romanescu a fost arestat în 2000 pentru luare de mită, însă a scăpat de acuzaţii pentru că flagrantul nu a fost executat bine de poliţişti. După ce a scăpat de arest, Romanescu şi-a scos pârleala. În 10 ani, familia Romanescu a devenit multi-milionară în euro. Şi asta cât se poate de oficial. Cumnatul şi fratele lui Romanescu controlează compania de publicitate Royal Media Trading, care deţine panouri publicitare în tot Bucureştiul. De aici se încasează sute de mii de euro.

Prejudiciu de 380.000 de euro

Un raport al Direcţiei de Venituri şi Cheltuieli din Primăria Sectorului 2, încă neoficial, arată că afacerile lui Romanescu, cele trei firme pe care le deţine împreună cu soacra şi cumnatul lui, au adus prejudicii serioase bugetului local. El are de plătit taxe şi impozite pentru ocuparea domeniului public, din afişajul reclamelor stradale - peste 50 de panouri - în valoare de 1,7 milioane de lei. El este unul dintre cei mai mari datornici din sectorul 2.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray