2020-08-10 18:10

Consiliul Elevilor și sindicatele cer măsuri urgente pentru educația românească

 |  15:11
Consiliul Elevilor și sindicatele cer măsuri urgente pentru educația românească

În timp ce la nivel mondial se discută de nevoia de susținere a profesorilor, în România se încearcă, prin toate măsurile posibile, să fie determinați și cei pe care încă îi mai avem la catedră să părăsească sistemul, transmit sindicatele din Educație și Consiliul Elevilor. Prin urmare, ele cer autorităților competente adoptarea urgentă a unor măsuri de redresare a situației grave din educația românească.

Având în vedere situația actuală, Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Uniunea Liceenilor Maghiari, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, semnatare ale prezentului Manifest, consideră că este nevoie urgentă de:

* Adoptarea și punerea în aplicare a unui Acord la nivel de partide politice pentru creșterea treptată a finanțării, astfel încât, în 2020, Educația și Cercetarea să primească 7% din PIB (6% pentru Educație, așa cum prevede Legea Educației Naționale și 1% pentru Cercetare).

* Implementarea unui program național de atragere a celor mai buni absolvenți din învățămâtul universitar în sistemul educațional, prin acordarea de burse și alte beneficii.

– termen martie 2017

* Reformarea radicală a programelor școlare/universitare, în sensul de a se pune accentul pe partea aplicativă și nu pe cea informativă, pentru o integrare mult mai rapidă pe piața muncii a absolvenților; de asemenea, corelarea ofertei educaționale cu cerințele mediului economic.

– termen iunie 2017

* Adoptarea Legii salarizării unitare, prin care să se asigure o remunerare motivantă a tuturor categoriilor de salariați din învățământ, în funcție de importanța muncii pe care o prestează.

– termen iunie 2017

* Adoptarea unei Ordonanțe de urgență privind decontarea integrală a navetei elevilor, în paralel cu continuarea programului de achiziționare de autocare și microbuze pentru transportul elevilor.

– termen octombrie 2016

* Amenajarea în incinta tuturor unităților de învățământ a grupurilor sanitare și asigurarea apei potabile.

– termen 1 ianuarie 2018

* Demararea unui program la nivel național în vederea construirii de internate și cantine școlare, precum și operaționalizarea programului „masă caldă la școală”

* termen septembrie 2017

* Generalizarea și finanțarea în toate unitățile de învățământ a programului „Școala de după școală“.

– termen 15 septembrie 2017


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-06Parerea ta...

ANONIM
06 Oct 2016

ARACIP ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz