2020-01-21 01:30

Consiliul Europei: după separare sau divorţ, taţii sunt egali cu mamele în privinţa copiilor

 |  21:01
Consiliul Europei: după separare sau divorţ, taţii sunt egali cu mamele în privinţa copiilor

P24

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat luna trecută Rezoluţia privind “Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”, anunţă magistratul Cristi Danileţ. El apreciază această decizie drept una istorică la nivel european, care va schimba legislaţia şi jurisprudenţa pe continent. “Să nu uităm că sotul divorţează de soţie, nu şi de copil”, enunţă Danileţ principiul avut în vedere de forul european.

În urmă cu o lună, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluţia 2079 (2015) privind “Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”. “Este o decizie istorică menită să schimbe legislaţia şi jurisprudenţa la nivel european”, scrie judecătorul Cristi Danileţ pe site-ul său, într-un articol intitulat “Consiliul Europei: după separare/divorţ taţii sunt egali cu mamele în privinţa copiilor”. Magistratul aminteşte că forul european a avut în vedere principiul potrivit căruia nici unul dintre soţi nu divorţează şi de copil.

Rezoluţia aprobată luna trecută propune măsuri pentru promovarea egalităţii între bărbaţi şi femei în exercitarea autorităţii părinteşti comune, inclusiv în cazurile de separare şi divorţ. Cristi Danileţ a pus la dispoziţia celor interesaţi atât traducerea în limba română a rezoluţiei, cât şi raportul care a stat la baza acesteia.

“Jurisprudenţa din România, din păcate, confirmă temerile europene şi anume că orientarea instanţelor este majoritară înspre a acorda mamei domiciliul copilului şi un interval de timp pentru acces la copil mult superior celui acordat tatălui. Chiar şi după intrarea în vigoare a noului Cod Civil care a dorit o schimbare a mentalităţii practicienilor în drept şi familiilor cu părinţi separaţi sau divorţaţi, încă se păstrează vechile practici, consacrate de un Cod comunist al Familiei şi consacrate de o jurisprudenţă discriminatorie a vechiului Tribunal Suprem”, comentează judecătorul pe blogul său.

Atenţionare pentru avocaţi

“Este necesar ca avocaţii sau judecătorii să realizeze că noua instituţie a autorităţii părinteşti comune cu privire la copil este cu totul altceva decât fosta instituţie a încredinţării minorului”, spune Cristi Danileţ.

El explică faptul că modelul Cochem presupune o abordare interdisciplinară a cazurilor implicând conflicte cu privire la părinţi-copil: cazul se tratează juridic, psihologic şi social; se evită transformarea sălii de judecată într-un camp de bătălie; indivizii şi insituţiile cooperează; în centrul procedurii se află medierea.

În baza principiilor acestului model de tratare a cazurilor juridice cu copii, judecătorii trebuie să se retragă cât mai mult din câmpul decizional, lăsând părinţii să decidă, urmare a sesiunilor de mediere, acolo unde este necesar, asupra modului în care îşi vor împărţi responsabilităţile cu privire la copil, după separarea lor, comentează el.

“Să nu uităm că soţul divorţează de soţie, nu şi de copil. Practic, respectarea interesului superior al copilului înseamnă a i se asigura acestuia un contact cu părinţii săi cât mai apropiat de cel avut înainte de separarea părinţilor. Orice încălcare a acestui principiu lasă urme adânci asupra copilului şi măreşte tensiunile şi conflictele între părinţi, transformând copilul într-un simplu obiect de răzbunare şi şantaj cum, din păcate, decenii întregi s-a şi întâmplat în România”, mai scrie judecătorul Cristi Danileţ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray