2020-07-04 03:23

Consiliul Concurenţei, sesizat. Băieţii deştepţi din farmacii se pregătesc să înghită piaţa medicamentelor

 |  18:19
Consiliul Concurenţei, sesizat. Băieţii deştepţi din farmacii se pregătesc să înghită piaţa medicamentelor

Colegiul Farmaciştilor a depus luni o sesizare laConsiliul Concurenţei, reclamând practicile abuzive ale Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate. Aceasta escaladare a conflictului cu autorităţiletrădează disperarea farmaciştilor, care se văd scoşi de pe piaţă de uneledintre marile lanţuri de farmacii, în timp ce măsurile luate de Casa deAsigurări favorizează grupuri de interese din domeniu. După ce a fost acuzat cădoreşte să intermedieze un contract comercial între farmaciile private şi oinstituţie bancară japoneză, selectată netransparent, Laurenţiu Duţă estereclamat că se amestecă în relaţiile comerciale dintre farmacişti şi distribuitori.Presiunile sunt imense, întrucât de la 1 ianuarie 2011 piaţa farmaciilor va deveniliberă de orice reglementare profesională.

Rectificareabugetară a permis Caselor de Asigurări să-şi plătească datoriile de anul trecutcătre farmaciile din ţară. „S-au plătit restanţe la compensate şi gratuitepentru luna noiembrie 2009, ne-a declarat Clara Popescu, vicepreşedinteleColegiului Farmaciştilor. Ca strategie de imagine, Casele au achitat şi datoriilepe decembrie pentru medicamentele oferite pensionarilor cu venituri reduse, daracestea reprezintă o cotă infimă din totalul sumelor datorate. Cei de la CNASvor să poată spună, astfel, că achită şi restanţele pe luna decembrie, ca sărespecte legea şi scrisoarea de intenţie cu FMI, dar adevărul este că majoritateadatoriilor nu se plătesc conform graficului”.

Totuşi,farmaciştii continuă procesul de compensare, chiar dacă sumele prevăzute înbugetul pe 2010 s-au epuizat. O fac pe rsicul farmaciştilor? „Evident, nerăspunde dna Clara Popescu. Casele de Asigurări au acceptat să primeascăreţetele pe iunie, iulie şi august. Probabil, rectificarea permite rostogolireadatoriilor şi acoperirea acestui an, dacă nu luăm în calcul ultimul trimestru,pentru care noi nu ştim să existe o finanţare, oficial vorbind”.

Date fiindtensiunile din domeniu şi semnalele îngrijorătoare, tot mai mulţi farmacişti ardori să „vândă” sau să cesioneze datoriile pe care Casele de Asigurări le au deachitat pentru reţete deja onorate. Farmaciştii au plătit taxe şi impozite,deşi nu au încasat banii, iar în plus au datorii mari către distribuitorii demedicamente. Astfel, ei ar accepta pierderi financiare, ca să transformecreanţele în bani lichizi, sau ar dori să transfere „poliţele” cătredistribuitori, ca să scape măcar de datoriile către aceştia. Având o forţăfinanciară mai mare, distribuitorii pot aştepta 10-12 luni ca statul să onorezeplăţile.

Plăcerea de a dispune de banii altora

La începutulverii, a izbucnit un scandal mediatic după ce a fost difuzată o stenogramă adiscuţiilor din CA al Casei Naţionale de Asigurări. Preşedintele acestuiorganism, Laurenţiu Duţă, dorea să încheie un contract cu o bancă japoneză,care să preia datoriile tuturor farmaciilor, la un comision stabilit în avans.Farmaciştii au respins valoarea mare a comisionului şi au negat dreptul Caseide a se amesteca în afacerile unor investitori privaţi. „Fiecare farmacie îşipoate negocia singură contractul, nu văd cu ce drept se amestecă o instituţiepublică în afaceri private, spune Clara Popescu. După ce că nu ne dă banii,CNAS mai vrea să naţionalizeze şi creanţele”.

Proiectul decentralizare a fost pus la sertar, dar Casa continuă să facă şicanefarmaciştilor. Astfel, pentru a putea să vândă sau să cedeze o creanţă,farmaciile sunt nevoite să ceară acordul prealabil scris al Caselor Judeţenesau avizul CNAS. „Am reclamat la Consiliul Concurenţei, ne-a confirmat ClaraPopescu. De ce se amestecă instituţiile acestea în afaceri private? Criteriile Caseisunt netransparente, aş putea spune chiar că ţin de bunul plac, pentru că nuexistă o comunicare cu această instituţiue. Pur şi simplu, fac ce vor, fără să-şidea seama”.

2011, anul lanţurilor farmaceutice

Directorulgeneral al CNAS, dr. Dorin Ionescu, susţine că până acum nu a fost nici o negaţiedin partea caselor de Asigurări în cazul cesiunii creanţelor. „Noi acţionăm înbaza contractului pe care farmaciştii l-au semnat. De ce l-au semnat, dacă nusunt de acord cu acesta? Cesiunea se face cu avizul prealabil, la termenele şicondiţiile prevăzute în contract”.

De cealaltăparte, farmaciştii susţin că au fost siliţi să accepte un contract defavorabil,pe care, de altfel, l-au contestat încă de la semnare. Astfel, reclamaţia laConsiliul Concurenţei vizează anul 2011, în primul rând, farmaciile neavând cumsă negocieze cu o instituţie care îşi poate impune nestingherit voinţa, prin forţă.

De ce suntfarmaciştii grăbiţi să transfere creanţele sau să le „vândă”? De la 1 ianuarie,dispare criteriul demografic, iar oricine poate deschide o farmacie oriunde.Până acum, farmaciştii se gândeau că, în cazul unor datorii cărora nu le maipot face faţă, găsesc investitori dispuşi să le preia afacerea, achitând creanţele, plătind licenţa şi păstrându-i caangajaţi. Dacă dispar reglementările din domeniu, marii distribuitori şilanţurile mari pot deschide o nouă farmacie, fără datorii, unde vor, în vremece mulţi farmacişti îşi vor vinde bunurile pentru a plăti restanţele către... distribuitori.Frânarea procesului de cesiune a creanţelor îi favorizează pe aceştia, iarconcentrarea pieţei va permite marilor lanţuri să dicteze preţurile şi săaleagă produsele pe care vor să le distribuie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-01Parerea ta...

DUTU
14 Sep 2010

Domul Duta, actual presedinte CNAS numit de Videanu cand era Ministrul Sanatatii, fost consilier la primaria Bucuresti, intamplator tot cand era Videanu primar, fost presedinte la SARE ( SALROM), intamplator cand ministrul economiei era tot domnul Videanu. Deci acest produs marca Videanu se pregateste de un chiuretaj financiar, intelegeri cu Nomura, si dobanzi uriase pentru asi asigura traiul Verificati contractele de dializa 2010 incheiate de CNAS.
DUTU
14 Sep 2010

Directorul General Dorin Ionescu este "doar" bun prieten cu presedintele Duta, fiind adus special in functie pentru treburi "sensibile".
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz