2019-10-21 13:53

 |  12:01

Constantin Brâncuși, artistul universal și sculpturile bucureștene care îi omagiază geniul


Dacă astăzi, în anul CENTENARULUI, ar fi să alegem numele unui artist care definește inconfundabil spiritul creativ românesc în plan universal, Constantin Brâncuşi (1876 - 1957) ar fi probabil primul nume asupra cărora ne-am opri.

Sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană, Brâncuși este considerat, pe plan mondial, ca fiind părintele sculpturii moderne. El a realizat un impresionant patrimoniu artistic, estimat la peste 720 de sculpturi, peste 420 de desene şi alte obiecte de interes cultural, de-a lungul a peste 50 de ani de activitate, impunând o nouă estetică privind operele de artă vizuală.

Universalitatea operei brâncuşiene are la bază specificul naţional al artei româneşti, recunoscută de istoricii şi criticii creaţiei sale, răspândită în muzeele mari şi în colecţii particulare din toate continentele.

Una dintre creaţiile sale, „Pasărea măiastră”, a fost considerată, într-un sondaj internaţional, drept cea mai importantă sculptură a secolului trecut, iar Coloana infinitului din Complexul sculptural de la Târgu-Jiu a fost apreciată drept cea mai importantă sculptură din istoria artei sculpturale. În semn de recunoaștere, Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române.

În București, o stradă, trei parcuri și un cartier îi poartă numele, iar mai multe străzi au fost denumite după operele sale.

Două sculpturi reprezentative, amplasate în Capitală, omagiază geniul lui Brâncuși, una dintre ele fiind realizată de maestrul Ion Irimescu (1903 - 2005), contemporan cu Brâncuși și considerat cel mai mare sculptor român după acesta. Monumentul, realizat integral din piatră și având o înalțime de peste cinci metri, se află în Parcul Mihai I al României (Herăstrău), fiind amplasat în anul 1967.

Cea de a doua sculptură, un bust al lui Brâncuși, a fost amplasată, în anul 2001, pe Calea Dorbanților, într-unul din parcurile bucureștene care poartă numele marelui artist. Opera este semnată de Milița Petrașcu (1892 – 1976), discipolă a lui Brâncuși, considerată cea mai înzestrată femeie sculptor a României în secolul al XX-lea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray