Circa 20 de persoane au fost chemate la sediul Ministerului Mediului pentru consultări privind declararea lacului Văcăreşti ca parc natural prin Hotărâre a Guvernului. Oamenii credeau şi sperau să li se comunice preţul oferit de Guvern pentru terenurile expropriate abuziv, dar au aflat că a fost o simplă formalitate de bifare a procedurilor pentru elaborarea unei hotărâri de guvern. O altă speranţă a bucureştenilor se referea la decizia prefectului de atacare a hotărârii Consiliului General al Capitalei. La acest capitol nu au aflat nimic, de parcă Guvernul nu ar fi interesat de aprobarea legislativului local.
Din cele 20 de persoane care s-au prezentat la consultări, doar 4 aveau hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Alte 143 de persoane au depus notificări pe Legea 10, sau pe alte legi funciare, sau nu au procesele încheiate. Oamenii spun că multe dosare “s-au făcut pierdute”, alţii au reuşit să obţină doar o parte din ceea ce li se cuvenea. Ei sunt revoltaţi acum că se va pierde timp cu invitarea diversionistului Tony Mikhael, cetăţean australian, care a reuşit să concesioneze în 2001 lacul Văcăreşti pentru 49 de ani. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în urmă cu doi ani, firma sa, SC Royal Romanian Corporation SRL, a fost declarată falimentară de justiţie. Nici plângerile făcute către procurorii anticorupţie referitoare la ilegalitatea concesionării nu au avut mai mult succes. Autorităţile par să aştepte un semn divin ca să facă dreptate sutelor de oameni care încă mai speră să-şi recapete terenurile confiscate.
Procese interminabile
Ileana Florea este una dintre persoanele care se consideră fericită că a reuşit să obţină o decizie definitivă a tribunalului. După 10 procese şi 2 expertize plătite cu bani grei, aşteaptă despăgubiri pentru cei 13.500 mp de teren. “Mi-am văzut nepotul crescând printre procese. În 1995, mama mea a început procesul de revendicare. Abia în 2002 a obţinut hotărârea definitivă cu titlu executoriu. Primăria Capitalei a refuzat să-i dea titlul de proprietate. Prin executor judecătoresc, ea a reuşit să obţină punerea în posesie pe numele surorii mele şi al meu. A urmat un proces de rectificare carte funciară, pentru că terenul aparţinea statului. Acesta a durat 6 ani. În 2012 s-a dispus intabularea. Acum ne temem că, deşi am avut teren agricol, vom fi încadraţi la preţ de mlaştină. Adică în loc să primim 420 de euro/mp, vom primi doar 200 de euro/mp”, a declarat pentru ziarul PUTEREA Ileana Florea.
Multe dintre cereri, au dispărut
Vasile Andronic este în stadiul cel mai avansat. El povesteşte că, în 1988, autorităţile locale şi miliţienii au făcut presiuni asupra lor să evacueze zona. “Când au venit şi cu ordin de evacuare, nu a mai fost nimic de făcut. După 1.990 am depus cereri de reconstituire a proprietăţii pe toate legile funciare, vreo 4-5 legi. Pentru că nu am obţinut nici un răspuns şi am aflat de concesionarea terenului către firma australianului, în 2003 am intentat proces. Eu am avut terenul agricol chiar pe locul lacului construit de Ceauşescu. Am avut 6 procese şi 3 expertize judiciare. În 2010 am terminat procesele. Le-am câştigat pe toate. Am şi o expertiză de evaluare de daune pentru lipsă de folosinţă pe ultimii 3 ani până la intrare în posesie. Ce am moştenit de la bunicul, care avea 3 ha, nu mi s-a recunoscut nimic. Pentru 3.000 mp de teren, trebuie să primesc 60.000 de euro pe an, iar valoarea terenului este evaluată la 1.500.000 de euro. Întâlnirea a fost formală, mă îndoiesc că vom rezolva ceva. Multe cereri au dispărut. Acum doamna secretar de stat Anne Jugănaru ne-a spus că trebuie să aibă discuţii şi cu concesionarul, proprietarul lui SC Royal Romanian Corporation SRL. E revoltător”, ne-a declarat Vasile Andronic.
În Nota de Fundamentare a Ministerului Mediului, care însoţeşte Proiectul de Hotărâre privind declararea zonei naturale lacul Văcărești ca parc natural și instituirea regimului de arie naturală protejată, la Secţiunea a 3-a - Impactul socio-economic al proiectului de act normativ se spune că “Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect”. Despre milioanele de euro pe care statul român va fi obligat, în cele din urmă, să le plătească nu se scoate o vorbă, de parcă nici nu ar exista. Numai impactul asupra mediului este ceva mai laborios abordat.
Lacul, omul şi natura
“Prin instituirea acestei modificări impactul va fi unul semnificativ pozitiv, deoarece declararea lacului Văcărești ca parc natural va conduce la realizarea unei platforme pentru apropierea omului de natură în ceea ce privește cunoașterea acesteia, pentru educație ecologică și activități științifice, pentru recreere și petrecerea timpului liber, va asigura salubritatea zonei, aplicarea măsurilor de conservare a habitatelor și speciilor, integrarea acestei zone umede în salba lacustră a Capitalei”.