2020-04-03 07:41

Consumatorii de droguri injectabile infectaţi cu HIV, factori de risc pentru răspândirea tuberculozei

 |  21:01
Consumatorii de droguri injectabile infectaţi cu HIV, factori de risc pentru răspândirea tuberculozei

Specialiştii atrag atenţia că utilizatorii de droguri injectabile reprezintă un grup de risc pentru răspândirea tuberculozei (TB). După sindromul scăderii bruşte în greutate, TB este cea mai răspândită co-morbiditate în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA. În România se poate vorbi, în acest moment, despre o epidemie de HIV în rândul consumatorilor de droguri cu administrare intravenoasă. Proiectul TUBIDU, realizat în România şi alte 10 ţări europene, a avut ca scop prevenirea tuberculozei în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, al consumatorilor de droguri injectabile (CDI), dar şi al populaţiei generale.

Potrivit datelor anunţate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, prevalenţa HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a crescut alarmant în România, de la 1% în 2008 la 53,3% în 2012. În plus, conform Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, a crescut numărul cazurilor de transmitere a HIV prin administrarea de droguri injectabile de la 3% în 2010 la 30% în 2013.

Cauzele apariţiei epidemiei includ scăderea drastică a finanţărilor internaţionale pentru proiecte dedicate problemelor acestor grupuri vulnerabile, dar şi creşterea explozivă din ultimii ani a numărului de consumatori de etnobotanice, care presupun mai multe injectări pe zi decât în cazul altor droguri cu administrare intravenoasă.

„Şi mai îngrijorător este faptul că 12% dintre utilizatorii de droguri injectabile infectaţi cu HIV au fost diagnosticaţi şi cu tuberculoză, ceea ce creşte riscul răspândirii TB la persoanele din grupurile vulnerabile şi, de aici, la populaţia generală. Transmiterea TB la populaţie poate fi redusă prin accesul persoanelor din grupurile vulnerabile la diagnostic rapid şi tratament pentru TB şi pentru celelalte afecţiuni care determină o scădere a imunităţii, însă, de exemplu, 76,8% dintre CDI din Bucureşti nu au asigurare medicală“, a declarat dr. Silvia Asandi, director general al Fundaţiei.

Cercetare internaţională

În scopul prevenirii răspândirii HIV şi TB în grupurile vulnerabile, proiectul transnaţional TUBIDU- Creşterea capacităţii sistemului sanitar public şi a societăţii civile de a lupta împotriva epidemiei de Tuberculoză în grupurile vulnerabile a urmărit informarea CDI şi a populaţiei generale cu privire la tuberculoză şi identificarea de politici şi programe pentru îmbunătăţirea accesului utilizatorilor de droguri injectabile la servicii medicale şi tratament pentru HIV şi tuberculoză.

Rezultatele cercetării “Evaluarea cunoştinţelor despre HIV şi Tuberculoză şi barierele privind accesul la servicii medicale al persoanelor din grupuri vulnerabile”, realizată printre utilizatorii de droguri injectabile din Bulgaria, România şi Ţările Baltice, arată că aceştia nu au suficiente informaţii despre tuberculoză (TB) şi au o atitudine negativă faţă de tratamentele pentru HIV şi TB, principalele motive fiind: frica de a fi stigmatizaţi, teama de reacţia familiei la aflarea veştii, lipsa de încredere în sistemul sanitar, atitudinea negativă a personalului medical faţă de utilizatorii de droguri.

Studiul a mai arătat care sunt, printre utilizatorii de droguri injectabile, cei mai frecvent întâlniţi factori de risc care favorizează îmbolnăvirea de tuberculoză:  sărăcia, rata mare a infecţiilor cu HIV, contactul cu persoane bolnave de tuberculoză şi detenţia.

15.0000 de cazuri noi anual

Potrivit ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, aproximativ 9 milioane de oameni au tuberculoză.  Zilnic, cca. 1.000 de persoane se îmbolnăvesc de TBC în Europa. Anual, în România se înregistrează aproximativ 15.000 de noi cazuri de tuberculoză.

TBC este o boală infecţioasă, răspândită de la om la om prin aer. TBC este cauzată de un bacil care de obicei afectează plămânii, dar care pot afecta şi alte părţi ale corpului. Cel mai important şi mai eficient mod de prevenire a răspândirii TBC este diagnosticarea cât mai rapidă a oamenilor care au această boală şi asigurarea că aceştia urmează tratamentul corect şi complet. Tuberculoza este curabilă dacă este tratată la timp!

Răspândire şi simptome

Atunci când un pacient cu TBC tuşeşte, strănută, scuipă sau râde, bacteriile TBC pot ajunge în aer. Aceste bacterii pot rămâne câtva timp în aer, mai ales într-un mediu închis. Alte personae inhalează bacteriile şi se pot îmbolnăvi de TBC. Oricine respiră acelaşi aer cu o persoană cu tuberculoză pulmonara activă este în pericol!

Simptomele specifice bolii sunt pierdere în greutate, pierderea poftei de mâncare, senzaţie de slăbiciune sau oboseală, transpiraţie noaptea, febră, frisoane, tuse cu o durată mai mare de trei săptămâni, eliminarea de sânge sau spută prin tuse. Dacă aveţi oricare din aceste  simptome, consultaţi un medic.

Concret

• Persoanele cu imunitate scăzută (în special cele infectate cu HIV/SIDA) sunt la risc crescut de a se infecta cu Tuberculoză (TB)

• Condiţiile precare de locuire şi sărăcia pot creşte riscul de infectare cu TB

• Transmiterea TB în populaţie poate fi redusă prin accesul persoanelor din grupurile vulnerabile la diagnostic rapid şi tratament pentru TB şi celelalte afecţiuni care determină o scădere a imunităţii


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine