2020-04-06 16:19

Consumul de căldură la bloc, stabilit la mica înţelegere

 |  20:08
Consumul de căldură la bloc, stabilit la mica înţelegere

Scandalurile pe tema consumului de căldură vor continua şi în aceastăiarnă. Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) nu va aplicanici în acest an proiectul de majorare a procentului de consum pentruapartamentele debranşate ce primesc căldură de la vecini. Organizaţiilenonguvernamentale acuză autorităţile de lipsă de interes. Conducerea RADETadmite că nu are nimic de câştigat de pe urma noului proiect. Numărul cererilorde debranşare, în luna iunie, este de patru ori mai mare faţă de aceeaşiperioadă a anului precedent.

Persoanele care s-au debranşat de la sistemul centralizatde încălzire ar putea să plătească mai mult pentru căldura pe care o primesc dela apartamentele vecine şi pentru consumul la comun. “Nu este nimic stabilit încă. Discutăm despreproiecte. Este normal să se plătească transferul de căldură şi să existe un procentstabilit pentru consumul comun. În toată lumea se plăteşte un astfel deprocent. În alte ţări, procentul de consum la comun este de 30-50%. Dar noi amputea să fim originali, ca de obicei, şi să stabilim acest procent în funcţiede numărul de apartamente”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari “Habitat”, Mihai Mereuţă. Acesta susţine că introducerea acestui nou sistem decalcul ar elimina o parte din neînţelegerile din cadrul asociaţiilor delocatari. “În momentul de faţă, plăteştemai puţin cel care are mai multe relaţii în asociaţia de locatari. Procentulconsumului comun este stabilit prin vot. Dacă ai mai mulţi prieteni, plăteşti 10%,iar alţii plătesc 30%. Nu poţi să votezi împotrivă, că se supără un vecin saualtul. Asta este situaţia dacă autorităţile nu se implică. La noi nu există olegislaţie care să stipuleze aceste lucruri”, a explicat Mereuţă.

Preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Locatari “Habitat” consideră că procentul de consum de căldură al celor care s-au debranşat sau careşi-au montat repartitoare trebuia majorat de mai mult timp la 30%. “Noi am mai prezentat acest proiect, dar nu am fost luaţi în seamă. Nu mi se pare normal ca aceia care se debranşează sau ceicare îşi închid caloriferele să arunce datoriile în spinarea vecinilor”, afirmă Mereuţă. Totuşi el nu este convins că autorităţile vor reuşisă pună în practică proiectul de majorare a procentului de consum. “Este doar un proiect. Noi am propus acest lucru deaproximativ doi ani. Aşa este la noi, durează mult până autorităţile sărealizeze unde se pierd banii. Nu sunt sigur că acest proiect va fi aplicat”, susţine Mihai Mereuţă.

Directorul RADET: “500 de cereri de debranşare în luna iunie

Directorul Regiei Autonome de Distribuţie a EnergieiTermice (RADET), Mihai Bogdan Becheanu, ne-a mărturisit că noul sistem decalcul al consumului de căldură nu va putea fi introdus din această iarnă. “Este foarte greu de spus când se va aplica acest proiect.Trebuie să fie supus dezbaterii. Nu se ştie dacă va trece... Noi nu avem nimicde câştigat. Nu recuperăm nici o pierdere. Este reglare în cadrul asociaţiilorde locatari”, ne-a declarat Becheanu. Acesta susţine că proprietarii de centraletermice de apartament nu ar trebui să se simtă lezaţi. “Acest proiect are în vedere atât persoanele care s-au debranşatşi au centrale termice, cât şi clienţii noştri care-şi ţin caloriferele închisetoată iarna şi susţin că nu primesc căldură, când, în realitate, beneficiază decăldură de la vecinii lor. Aceste persoane plătesc câte 10 lei pe lună. Când vafi aprobat acest proiect, se vor face calcule amănunţite. În prezent nu existănici o statistică”, ne-a mai spus Becheanu.

Director RADET a adăugat că numărul cererilor de debranşare faţă de anul trecut este de aproximativpatru ori mai mare, pentru luna iunie. “O situaţie finală vă pot oferi abia în ianuarie. În iunie aufost înregistrate în jur de 500 de cereride debranşare, faţă de 150 anul trecut”, ne-a mărturisit Becheanu.

Preşedintele Federaţiei “Habitat”, Mihai Mereuţă, este convins că noul sistem de calcul alconsumului ar trebui aplicat şi pentru distribuţia apei potabile. “Acest sistem al trebui aplicat şi pentru apă, şipentru gaze. Sunt persoane care susţin că nu consumă apă. Acest lucru esteimposibil. Ar trebui ca Ministerul Sănătăţii să stabilească un consum minim deapă. Este vorba de igienă”, concluzioneazăMereuţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine