2019-11-21 08:32

Contestaţiile au crescut notele de la Evaluarea Naţională - cele mai bune medii din ultimii 4 ani

 |  21:01
Contestaţiile au crescut notele de la Evaluarea Naţională - cele mai bune medii din ultimii 4 ani

Peste 14.400 de note obţinute la Evaluarea Naţională au fost contestate de elevi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, după soluţionarea contestaţiilor depuse de elevi, ponderea mediilor de peste 5 la Evaluarea Naţională a crescut de la 79,3% la 79,36%. Rezultatele finale au fost publicate la avizierele şcolilor, dar şi online, pe evaluare.edu.ro.

În urma recorectării lucrărilor pentru care s-au depus contestaţii, 66% dintre note au rămas nemodificate, 29,5% au înregistrat o creştere, iar 4,5% au scăzut. După primele rezultate de la Evaluare Naţională 2015, la nivel naţional, 79,3% dintre candidaţi au obţinut medii peste 5. La limba şi literatura română au obţinut note peste 5 85,4% dintre elevi, în timp ce la matematică au fost 73,5% din medii peste 5. Primele rezultate au adus cea mai mare promovabilitate de când au fost introduse camere video în sălile de examen (2012) şi până acum.  

În ceea ce priveşte mediile de 10, judeţul Cluj-Napoca ocupă prima poziţie într-un astfel de clasament, cu un număr de 43 de elevi care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, dublu faţă de anul trecut, când au fost înregistrate 20 de astfel de medii. Proporţia celor care au obţinut media peste 5 fiind, la nivel judeţean, de 91,50 la sută.

Şcoala cu cea mai mare medie a notelor obţinute de elevi la examenul de evaluare naţională, respectiv 9,62, este Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi. Pe locul al doilea s-a clasat Colegiul Naţional "Gheorghe Vrănceanu" din Bacău, cu media 9,61, iar pe locul al treilea Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca, cu media 9,59. În Capitală, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" a obţinut cele mai bune rezultate la Evaluare Naţională, clasându-se pe poziţia a 11-a în ierarhia naţională.

Înscrierea la liceu

Mediile obţinute de absolvenţii claselor a VIII-a la examenele Evaluării Naţionale contează în proporţie de 75 în admiterea la liceu, restul de 25% fiind media generală cu care au terminat gimnaziul. Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, se va face începând de vineri, 3 iulie, până pe 7 iulie. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Completaţi pe primele locuri opţiunile pe care le doriţi cel mai mult, continuaţi cu opţiuni care v-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu v-ar deranja să fiţi repartizat. “Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere.

Ordinea opţiunilor de pe fişă este prin urmare semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Repartizarea se face ordonând candidaţii în judeţul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opţiunile exprimate.

Ordonarea candidaţilor se face descrescător după mai multe criterii: media de admitere, media de evaluare naţională, media generală de absolvire a claselor V-VIII, nota obţinută la proba de limbă şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale, nota obţinută la proba de matematică şi nota obţinută la proba de limbă maternă, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray