2020-07-10 16:12

Contracte de închiriere vs. declaraţii de impunere. Primăria Capitalei pune inutil pe drumuri proprietarii de maşini

 |  21:01
Contracte de închiriere vs. declaraţii de impunere. Primăria Capitalei pune inutil pe drumuri proprietarii de maşini

P24

O adresă emisă de Direcţia Economică a Primăriei Capitalei în ultimele zile ale lunii ianuarie i-a bulversat atât pe bucureşteni, cât şi direcţiile de taxe şi impozite locale din sectoare. În adresa Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), care dorea să clarifice lucrurile, se vorbea despre obligativitatea fiecărui contribuabil care deţine un autoturism de a depune declaraţia de impunere dacă „nu are un contract legal privind ocuparea locului public de parcare de reşedinţă”. Documentul mai mult i-a încurcat pe oameni şi pe funcţionari, care au înţeles că toţi bucureştenii care au maşini trebuie să depună declaraţia de impunere, chiar dacă îşi ţin maşinile pe trotuare. Acum PMB îşi interpretează propriul comunicat.

De la sfârşitul săptămânii trecute bucureştenii sunt stresaţi după ce au aflat că trebuie să depună declaraţia de impunere la direcţia de taxe şi impozite dacă deţin în proprietate un automobil sau mai multe. Desigur, din denumire, toţi au înţeles că trebuie să plătească şi ceva în plus. Aşa s-a şi întâmplat. Potrivit purtătorului de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim, „nebunia a plecat de la Primăria Sectorului 2, unde cetăţenii care s-au dus să-şi prelungească contractele de închiriere a locurilor de parcare au fost îndrumaţi de funcţionari să completeze şi declaraţia de impunere şi s-au format cozi imense”. Nu am aflat cum a fost remediată problema, dar Direcţia Venituri Buget Local Sector 2 nu a făcut precizări nici măcar acum. Este singura primărie care nu oferă nici o explicaţie. După un simplu click pe banner-ul DVBL apare un afiş. Acesta are şi o frază de final în plus faţă de adresa PMB, prin care s-a dorit o lămurire suplimentară, dar mai rău a încurcat. „În concluzie declaraţiile de impunere pentru utilizarea locurilor publice pentru parcări de reşedinţă se vor depune doar de cei care nu au încheiat un contract legal”, se spune în postarea distribuită de PMB primăriilor de sector.

Precizările primăriilor

• Sector 1- viceprimarul Vasile Moțoc a postat pe site-ul Primăriei Sectoului 1 următoarele: În urma discuțiilor avute cu reprezentanții Primăriei Municipiul București s-a ajuns la concluzia că în Sectorul 1 Declarația de Impunere nu este obligatorie. Primăria Sectorului 1 încheie contracte de închiriere a locurilor de parcare de reședință, care sunt titlul de creanță. Contribuabilii nu pot plăti impozit pe proprietate pentru locul de parcare de reședință, deoarece nu îl au în proprietate. Conform legii, dacă există deja un contract încheiat între contribuabil și Administrația Domeniului Public, acesta trebuie să plătească doar taxa, fără să mai fie nevoit să mai completeze alte documente pentru obținerea unui loc de parcare de reședință. Numai cei care au în proprietate locurile de parcare trebuie să depună declarațiile de impunere, a precizat viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc.

• Sectorul 2 nu face nici o precizare suplimentară.

• Sectorul 3 s-a rezumat la publicarea adresei PMB

• Sectorul 4 precizează doar că persoanele care au obținut un loc de parcare în baza unui contract legal încheiat cu Serviciul Parcări nu trebuie să depună declarația de impunere privind stabilirea taxei pentru utilizarea locurilor publice (parcare).

• Sectorul 5 a postat pe site adresa PMB în facsimile

• Sectorul 6 nu a postat nici o informaţie referitoare la declaraţiile de impunere sau contractele de închiriere.

Purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim

“Un cetăţean care vrea să închirieze un loc de parcare adresează primăriei de sector o cerere prin care solicit acest lucru. Primăria de sector îi va comunica dacă are locuri de parcare libere sau nu. Dacă sunt locuri de parcare libere, fie semnează un contract de închiriere a locului de parcare, fie completează o declaraţie de impunere pentru a plăti taxa de parcare. Nu este nevoie de ambele documente. Comunicatul face referire strict doar pentru cei care au un loc de parcare obţinut de la primăria de sector. Nu toţi cetăţenii care deţin autoturisme trebuie să depună declaraţie de impunere”, a precizat Ichim pentru PUTEREA.

Păreri împărţite ale aleşilor locali

“Comunicatul PMB se referă la persoanele care au avut contract de închiriere pe locuri de parcare. Aceste contracte sunt expirate de la 31 decembrie, deci nimeni nu mai deţine contract de închiriere. Declaraţia de impunere solicitată este dorită pentru a se face un control încrucişat între baza de date a direcţiilor de taxe şi impozite şi bunurile deţinute efectiv de persoanele fizice. Practic, se dooreşte ca fiecare cetăţean din Bucureşti, care deţine un contract de închiriere pentru un loc de parcare, să-şi declare pe proprie răspundere toate bunurile impozabile pe care le deţine (terenuri, case şi maşini). Prin aceste declaraţii de impunere se începe actualizarea bazei de date a plătitorilor de taxe şi impozite. Nedepunerea declaraţiilor de impunere este fals în acte. Aceasta este prima etapă, la prelungirea contractelor de închiriere. Este legal să nu depui declaraţie de impunere dacă nu doreşti loc de parcare”, a declarat pentru PUTEREA consilierul general Cristinel Deaconescu.

“Niciodată Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a votat o hotărâre care să permit primarilor de sector să ceară bucureştenilor declaraţii de impunere pentru locurile de parcare. Este o ruşine pentru primarii care au cerut taxe suplimentare oamenilor şi i-au pus pe drumuri. Nu poţi să afişezi pe site-ul unei instituţii publice un document care induce cetăşenii în eroare. În calitate de consilier general al Municipiului Bucureşti, cer de îndată primarilor de sector să rectifice eroarea şi să comunice exact cine trebuie să depună declaraţii de impunere”, a declarat pentru PUTEREA Lucian Iliescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-02

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz