2020-07-09 05:58

Coronavirus. Mesajul Ministerului Sănătății după alerta emisă de OMS: România rămâne la măsurile deja adoptate

 |  10:21
Coronavirus. Mesajul Ministerului Sănătății după alerta emisă de OMS: România rămâne la măsurile deja adoptate

Nefiind înca niciun caz de coronavirus confirmat în țară, Ministerul Sănătății nu are de ce să ia alte măsuri decât cele decise inițial, declară Nelu Tătar, secretar de stat.

„Această alertă înseamnă că OMS recomandă tuturor statelor membre să adopte măsuri care diminuează posibilitatea intrării într-o țară a unei persoane care a fost infectată cu coronavirus. Dar dacă, totuși, acest lucru s-a întâmplat, persoana respectivă să ia măsuri să limiteze răspândirea. Sunt elemente importante care sunt prevăzute în OMS”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nelu Tătar, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Potrivit reprezentantului Ministerului, chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat virusul din China urgență la nivel global, România păstrează măsurile pe care le-a adoptat inițial.

„Rămân aceleași măsuri luate de la început (pentru coronavirus, n.r.). Noi nu avem niciun caz confirmat, am verificat procedurile prin cazurile care s-au prezentat și la Cluj și la București în aeroport și am văzut că funcționează. Avem cele 5 centre - Timișoara, Cluj. București și Târgu Mureș. Pregătim acum și Iași. (...) „Matei Balș” va primi primele 10 cazuri, în care refacem sau reașezăm procedurile în funcție de virulența coronavirusului”, a mai spus Nelu Tătar.

La nivelul României, măsurile luate de autorități în privința coronavirusului sunt: dotarea celor cinci centre din țară cu toate kit-urile necesare diagnosticării rapide a infecțiilor, achiziția de ventilatoare pentru spitalele județene (pentru fiecare spital județean câte un ventilator, iar pentru centrele de boli infecțioase - câte trei), chestionarele din aeroporturi.

Virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă o urgenţă de nivel global, a anunţat joi seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în condiţiile în care epidemia se extinde în afara Chinei.

Ulterior, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus la Digi24, joi, că se lucrează la constituirea unor „stocuri de echipamente de protecție, de măști și de echipamente medicale”, care sunt necesare pentru gestionarea posibilei extinderi a coronavirusului în România.

În România nu avem niciun caz confirmat.

Conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus şi 8.137 de cazuri confirmate. Virusul s-a extins în cel puţin alte 18 ţări, unde au fost semnalate cazuri de transmitere de la om la om.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz