2020-01-24 12:23

Costurile cu transportul, motiv de abandon şcolar. Naveta elevilor ar putea fi decontată integral

 |  17:20
Costurile cu transportul, motiv de abandon şcolar. Naveta elevilor ar putea fi decontată integral

La trei ani după ce fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, plafona naveta elevilor, Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă (OUG) care schimbă înapoi regula, pentru ca elevii să aibă naveta decontată integral. Astfel, ordonanţa revine practic la textul de lege dat în 2011 în Legea Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care elevilor li se va deconta integral naveta. Potrivit actului normativ, „elevilor, care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a spus într-o postare pe contul său de Facebook că decontarea navetei este direct legată de abandonul şcolar, de aceea ministerul a dorit ca elevii să aibă naveta decontată integral, iar OUG să treacă înainte de începerea şcolii, care va fi pe 12 sepembrie anul acesta. „Abandonul şcolar reprezintă una dintre problemele cu care se confruntă educaţia, cauza principală pentru existenţa acestei situaţii fiind dată de lipsurile materiale. Trecerea de la gimnaziu la liceu înregistrează, an de an, pierderi mari în rândul celor care ar trebui să îşi continue studiile. Lipsa banilor face ca elevii să renunţe la şcoală, pentru că naveta este costisitoare pentru familie. Pentru că ne dorim ca toţi aceşti copii să vină la şcoală şi astfel să îşi poată contura un viitor mai bun, vom interveni prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să facă posibil decontul integral al navetei elevilor. Lansăm astăzi în dezbatere publică proiectul de ordonanţă, care să poată fi adoptat înaintea începerii anului şcolar 2016- 2017”, a precizat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, într-o postare pe Facebook.

Consiliul Național al Elevilor susține decizia de a respecta și pune în aplicare unul dintre drepturile elevilor, acela de a avea acces gratuit la educație. “Încă din 2013, de la plafonarea decontului navetei pentru elevi, Consiliul Naţional al Elevilor a început demersurile pentru recorectarea legislaţiei, în concordanţă cu normele constituţionale ce vizează gratuitatea sistemului educaţional. Din nou, elevii din România au demonstrat că au o voce puternică. Ne bucurăm să vedem interesul Guvernului României pentru respectarea legii în sistemul educaţional şi aşteptăm decizia finală de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, până la începutul anului şcolar.” A declarat Vlad ȘTEFAN, președintele Consiliului Național al Elevilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray