2020-08-13 00:58

Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis. Actriţa se află în prezent la terapie intensivă

 |  15:07
Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis. Actriţa se află în prezent la terapie intensivă

Spitalul Sanador a anunţat, luni, că actriţa Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis, intervenţia constând în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac. Actriţa se află în prezent la terapie intensivă.

Operaţia a fost realizată săptămâna trecută, de o echipă chirurgicală condusă de conferenţiar universitar doctor Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Sanador.

"Doamna Cristina Stamate a fost internată la noi cu diagnosticul de insuficienţă mitrală severă şi angină pectorală prin leziuni tricoronariene. Intervenţia efectuată a fost una deosebit de complexă, însă a decurs cu succes, iar momentan pacienta se află în recuperare, în secţia de terapie intensivă. Având în vedere evoluţia favorabilă a stării dânsei de sănătate, suntem încrezători că în cel mai scurt timp va putea fi transferată într-un salon normal. Rezolvarea acestui caz medical nu ar fi fost posibilă fără aparatura performantă de care dispunem şi a experienţei echipei medicale multidisciplinare care s-a ocupat de acest caz", a precizat Horaţiu Moldovan, într-un comunicat de presă al Spitalului Sanador.

Potrivit sursei citate, intervenţia a durat şase ore, întreaga procedură a decurs normal, iar starea de sănătatea a Cristinei Stamate este bună. Procedura a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză din pyrolite carbon de tip Medtronic şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac.

Actriţa Cristina Stamate, în vârstă de 68 de ani, suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, afecţiuni grave ale inimii. Sursa citată a precizat că insuficienţa mitrală este un defect de închidere a valvulei mitrale, care constă în trecerea anormală a sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng în timpul sistolei, ca urmare a închiderii incomplete a orificiului mitral. Cardiopatia ischemică este una dintre cele mai întâlnite boli ale inimii şi printre principalele cauze de deces la adulţi. Aceasta este cauzată de reducerea fluxului sangvin şi a aportului de oxigen la nivel miocardic, şi se produce din cauza îngustării sau chiar obstrucţiei complete a arterelor coronare mari, prin formarea, în interiorul pereţilor acestora, a plăcii aterosclerotice.

Din echipa medicală care a realizat intervenţia chirurgicală au mai făcut parte dr. Mihaela Crăciun, medic primar ATI - şefa Departamentului terapie intensivă chirurgie cardiovasculară, şi dr. Daniela Popescu, medic primar cardiologie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz