2019-11-17 17:56

Criteriile pentru actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite

 |  21:01
Criteriile pentru actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite

Aprobarea ordinului privind criteriile în baza cărora va fi actualizată lista de medicamente compensate şi gratuite este o miză financiară importantă pentru toată industria farmaceutică. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, apreciază că evaluarea medicamentelor în mandatul lui Eugen Nicolăescu a fost viciată. El a aprobat includerea pe listă a 17 noi medicamente care vor fi compensate de stat.

Lista de medicamente compensate şi gratuite a fost extinsă cu 17 noi molecule (cele care nu au alternative terapeutice). Cele mai multe sunt pentru tratamentul cancerului şi a altor boli rare. Blocată în 2008, lista de medicamente compensate şi gratuite este una din cele mai importante instrumente de business pentru industria farmaceutică din România.

Ordinul pentru aprobarea Criteriilor şi metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentaţiei care trebuie depusă de solicitanţi, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum şi a căilor de atac va fi trimis miercuri la Monitorul Oficial, pentru a fi publicat, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS).

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că aprobarea criteriilor de evaluare este cel mai important pas în continuarea procesului de actualizare a listei de compensate şi gratuite.

“Această nouă metodologie de evaluare cuprinde criterii de includere în listă, dar şi de excludere, conform standardelor şi cerinţelor europene. De altfel, am aprobat actul normativ după o lună de dezbatere publică, consultări repetate cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, dar şi în acord cu cerinţele Comisiei Europene, în concordanţă cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania, Franţa”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu. El a precizat că metodologia de evaluare va permite o nouă abordare în sistem, şi anume actualizarea periodică a listei de compensate şi gratuite, în beneficiul pacienţilor.

500 de pacienţi, noi beneficiari ai ordinului

Ministerului Sănătăţii a actualizat, în luna mai, lista de medicamente gratuite şi compensate, după o perioadă de peste şase ani, prin includerea a 17 molecule noi, pentru care nu există alternativă terapeutică.

În prezent, aproximativ 500 de pacienţi care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative beneficiază de tratament cu aceste produse. Din cele 17 molecule noi, nouă sunt destinate tratamentului afecţiunilor oncologice, a precizat MS. Guvernul a adoptat, în 13 mai, HG 360/2014 privind modificarea şi completarea HG 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray