2020-04-08 09:25

Cseke Attila: Datoriile spitalelor vor fi plătite în august, la rectificarea bugetară

 |  16:16
Cseke Attila: Datoriile spitalelor vor fi plătite în august, la rectificarea bugetară

Ministrulsănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Sibiu, că în luna august va fi,cel mai probabil, o rectificare bugetară, ocazie cu care Guvernul va prevedea sumade 170 de milioane de euro pentru plata datoriilor spitalelor. Ministrul sănătăţiile-a dat, vineri, asigurări consilierilor judeţeni din Sibiu, chemaţi să aprobepreluarea spitalelor din judeţ, că Guvernul şi Ministerul Sănătăţii vor achita,în termenul legal de 90 de zile, datoriile spitalelor din ţară.

"Eupot să vă spun că, mai mult ca sigur, rectificarea bugetară va avea loc înaugust şi la acea rectificare sumele pe care noi le-am trecut acolo, 170 demilioane de euro, la nivel naţional, este un efort al statului. Spre mirareamea, este vorba inclusiv de datorii din 2005. În nici o ieşire publică nu amvorbit despre moştenire. Am preluat o activitate şi când o predau vreau să opredau mai bine. Nu vorbesc despre ce au făcut alţii, nu vorbesc despre ceicare au tot povestit despre descentralizare şi nu prea au făcut nimic. Noi avemasumată obligaţia ca prin lege aceste datorii să fie plătite în 90 de zile şine vom asuma această obligaţie. La prima rectificare bugetară, suma va fitransmisă prin Ministerul Sănătăţii către Casele de Asigurări de Sănătatepentru că ele plătesc sumele respective", le-a spus Cseke Attilaconsilierilor judeţeni din Sibiu.

Acestale-a explicat că finanţarea sistemului sanitar, practic, nu se schimbă, iarautorităţile locale nu vor fi nevoite să dea bani.

"Finanţareaunui spital, cum este ea construită, nu se schimbă în nici un fel. În nici untext din pachetul de descentralizare nu se prevede obligaţia autorităţii localeîn finanţarea unui spital. Eu sper că se va întâmpla şi eu voi saluta acestlucru, dar responsabilitate financiară nu există. Din acest punct de vedere,descentralizarea este puţin atipică. Nu prevede transferul tuturor sumelor cucare se finanţează un spital la autoritatea locală şi acel contract care esteîn vigoare între spital şi CJAS este în vigoare şi va funcţiona şi anulviitor", a afirmat Cseke.

În pofidaasigurărilor ministrului sănătăţii că datoriile se vor achita, consilieriijudeţeni din Sibiu au respins, vineri, preluarea spitalelor până la stabilireaexactă a cuantumului datoriilor. Spitalul Clinic Judeţean Sibiu are datorii de19 milioane de lei, aproape 4 milioane de lei reprezintă restanţe începând cu2005, sume care nu sunt clar prevăzute pentru achitare de către MinisterulSănătăţii în acest an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine