2019-11-19 02:43

Cum vor autorităţile să stopeze firmele fantomă de plasare pe piaţa muncii din străinătate

 |  21:01
Cum vor autorităţile să stopeze firmele fantomă de plasare pe piaţa muncii din străinătate

Un proiect legislativ propune ca agenţii de plasare a forţei de muncă să fie obligaţi să transmită misiunilor diplomatice datele de contact ale românilor pe care îi exportă pe piaţa muncii din străinătate. De asemenea, firmele care promit locuri de muncă şi dau ţepe ar urma să fie făcute publice pentru a mai reduce numărul victimelor.

Disperarea îi face pe mulţi dintre români să apeleze la toate companiile care le promit un trai mai bun în străinătate. Mii de români au fost însă păcăliţi de astfel de agenţi de plasare în ultimul deceniu, atunci când a izbucnit valul uriaş de emigrare, însă puţini au fost cei care au depus plângere. “Multe dintre persoanele înşelate de agenţii de ocupare a forţei de muncă refuză să depună plângere de teama unor repercusiuni sau din lipsă de fonduri pentru susţinerea unei acţiuni în instanţă”, se arată în proiectul de lege, cei şase deputaţi şi senatori de mai multe culori politice dând ca exemplu faptul că aceste firme sunt tentate să comită abuzuri, deoarece nu există nici o lege să le sancţioneze. În plus, nu există liste cu agenţiile de ocupare acreditate de Ministerul Muncii, dar nici una cu cele care s-au confruntat cu nereguli, astfel că solicitanţii au acces foarte greu la informaţia care le poate schimba viitorul.

Lucrătorii români pot fi monitorizaţi

Prin obligarea agenţilor de a transmite toate informaţiile către ţara unde sunt plasaţi muncitorii, iniţiatorii susţin că statul român le va putea oferi protecţia socială. Conform acestora, “Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare, va pune diligenţele necesare pentru ca, prin intermediul autorităţilor publice sau al organismelor străine competente, să se asigure că angajaţii români beneficiază de o măsură de protecţie socială şi de sprijin juridic în cazul unor litigii între părţi”. Astfel, oficialii ţării noastre ar putea avea şi o monitorizare a situaţiei contractuale a muncitorilor români care ajung peste hotare prin diverşi agenţi. De asemenea, mai spun cei care au conceput proiectul, transperanţa totală este singura care poate rezolva situaţia. ”Publicarea pe internet a raportului întocmit cu ocazia verificării anuale de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă va sprijini cetăţenii români interesaţi să muncească în străinătate în alegerea unei firme serioase care să îi plaseze la muncă în afara ţării”, se mai arată în expunerea de motive, în care se cere şi o înăsprire a legislaţiei în ceea ce priveşte sancţiunile.

Uniunea Europeană a sărit deja în ajutorul căpşunarilor

Cum vor autorităţile să stopeze firmele fantomă de plasare pe piaţa muncii din străinătate
zoom

Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene a adoptat încă de săptămâna trecută un plan de măsuri care ar trebui să garanteze aplicarea corectă a normelor cu privire la muncitorii detaşaţi într-un alt stat, situaţie în care se regăsesc câteva milioane de români.  Vizaţi sunt chiar agenţii de plasare.

Conform anunţului, firmele care se ocupă de detaşarea muncitorilor sunt obligate să declare numărul lucrătorilor şi datele contractului de muncă, iar statele respective vor avea obligaţia să efectueze regulat controale. Directiva mai precizează că muncitorii trebuie să beneficieze de protecţie socială, iar salariul acestora nu trebuie să fie niciodată mai mic decât salariul minim din ţara respectivă. Cea mai mare problemă a românilor aflaţi la muncă în străinătate este în agricultură, acolo unde angajatorii evită contractele de muncă sau atunci când o fac, de multe ori sunt abuzive.

De altfel, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) susţine faptul că agenţii de plasare nu au nici măcar sediu de multe ori, iar muncitorii ajung să semneze contracte în autocar sau în autogări, iar promisiunile privind condiţiile de lucru sunt neonorate. Şi FADERE a făcut un apel către Ministerul Muncii pentru crearea unei comisii pentru ca firmele respective să fie controlate frecvent, alăturându-se proiectului legislativ aflat deja pe masa Parlamentului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray