2020-02-24 08:20

Cum dispar banii publici

 |  19:45
Cum dispar banii publici

Separatoarede trafic inutile, autospeciale pentru scafandri, ceasuri placate cu aur,borduri supraînălţate, plante şi bănci de lux sunt doar o parte din numeroaseleinvestiţii realizate de edilii Capitalei din bani publici. Reprezentanţiiadministraţiei bucureştene au cheltuit zeci de miliarde de lei pe proiecte “celpuţin bizarre”.

Brigadade Poliţie Rutieră (BPR) a Municipiului Bucureşti susţine că separatoarele detrafic montate de Administraţia Străzilor, instituţie subordonată PrimărieiCapitalei, sunt confecţionate din materiale de calitate inferioară.Reprezentanţii Poliţiei Rutiere susţin că investiţia municipalităţii ar fi fostutilă dacă separatoarele de trafic rezistau mai bine în faţa automobilelor. “Întrucâtsistemele proiectate să descurajeze trecerea cu autovehiculele peste acestedispozitive au fost proiectate şi executate din cauciuc pentru a nu deterioraelementele de caroserie ale autovehiculelor, aceste dispozitive au fost parţialdistruse, mai ales în zonele în care şoferii intenţionau să efectueze virajulcătre stânga. În consecinţă, considerăm util acest sistem cu condiţia caelementele instalate pe bordurile din cauciuc să fie realizate dintr-unmaterial care să reziste mai bine la trecerea cu autovehiculele peste ele”, se arată într-un răspunsoficial al BPR Bucureşti adresat ziarului “Puterea”. Totuşi, Brigadade Poliţie Rutieră susţine că separatoarele montate de Administraţia StrăzilorBucureşti (ASB) au determinat o scădere a numărului de amenzi. “Separatoarelede sensuri au fost utilizate de administraţia locală atât pentru separarea căiide rulare a tramvaiului de partea carosabilă (Şos. Colentina), cât şi pentrusepararea sensurilor de circulaţie în zonele în care depăşirea coloanei aflateîn aşteptare la semafor se producea adesea. În perioada în care acestedispozitive au fost instalate s-a constatat o scădere a număruluicontravenţiilor de depăşire a coloanei aflate în aşteptare la semafor, precumşi creşterea vitezei comerciale a tramvaiului pe Şos. Colentina, între Şos.Fundeni şi Calea Moşilor”, maimenţionează reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

Pentru achiziţionarea a 18.000 metri liniari de separatoare,Administraţia Străzilor Bucureşti a cheltuit 3,2 milioane de lei. O mare partedin investiţia municipalităţii a fost “zdrobită” deroţile automobilelor conduse de şoferii certaţi cu legea. Potrivit ASB,separatoarele de sens trebuiau să delimiteze traseele speciale pentruvehiculele de transport în comun (în special tramvaie) şi pentru serviciile deurgenţă. Este greu de înţeles cum separatoarele de trafic ar fi împiedicatşoferii hotărâţi să încalce regulile de circulaţie, dar nu ar fi încurcat vehiculede intervenţie în caz de urgenţă. Oricum, separatoarele nu s-au dovedit unobstacol nici pentru numeroşii şoferi de ocazie.

Lupta pentru banipublici a edililor Capitalei

Lipsade colaborare dintre edilul sectorului 3, Liviu Negoiţă, şi primarul general alCapitalei, Sorin Oprescu, a determinat o pierdere de peste 10 milioane de leidin banii contribuabililor. Anultrecut, Primăria Sectorului 3, condusă de Liviu Negoiţă, a investit peste 10milioane de lei, potrivit surselor din cadrul Consiliului Local, pentruamenajarea spaţiului verde de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu din Capitală.Investiţia a constat în plantarea de arbori, gard viu şi gazon. La interval dedoar câteva luni, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a dispus desfiinţareaspaţiului verde pentru a permite extinderea bulevardului. Astfel, spaţiul verdepentru care Primăria Sectorului 3 a cheltuit o sumă semnificativă din baniipublici “s-a dus pe apa sâmbetei”.

ConformLegii administraţiei publice locale 215 din 23 aprilie 2001, primarii de sectorşi primarul general al Capitalei se întâlnesc în şedinţă cel puţin o dată latrei luni. În aceste condiţii, primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, trebuia săcunoască intenţia municipalităţii bucureştene de a extinde Bulevardul NicolaeGrigorescu. “ProiectulPrimăriei Municipiului Bucureşti privind demararea lucrărilor de străpungereSplaiul Dudescu - Nicolae Grigorescu a fost anterior celui prin care PrimăriaSectorului 3 a dispus amenajarea spaţiului verde din acea zonă. Astfel,informăm că proiectul PMB datează încă din anul 2006, în timp ce PrimăriaSectorului 3 a luat măsurile privind amenajarea spaţiului verde anul trecut.Având în vedere că exista încă de acum 4 ani un proiect în desfăşurare,primăria de sector ar fi trebuit să informeze PMB cu privire la un eventualproiect de amenajare a spaţiului verde din acea zonă pentru o dezvoltareunitară a oraşului”, susţin oficialii PMB. Primăria Capitalei a înlăturatarborii aflaţi în plină vegetaţie, astfel încât aceştia nu mai pot fi replantaţi.Oficialii Primăriei Municipiului Bucureşti dau de înţeles că Sorin Oprescu nueste responsabil pentru risipa banilor publici, deoarece nu poate controlasectorul 3, dar nu neagă o lipsă de colaborare cu primăria condusă de LiviuNegoiţă. “În ceeace priveşte lipsa de colaborare între Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului3, despre care vorbiţi, dorim să reamintim că, potrivit legii,primarulgeneral Sorin Oprescu nu are atribuţii de coordonare sau control asupralucrărilor de infrastructură realizate de primarii de sector”, ne-au precizatreprezentanţii PMB. De asemenea, pentru extinderea Bulevardului NicolaeGrigorescu, Primăria Generală a dispus desfiinţarea parcărilor în spic, pe carechiar municipalitatea le-a amenajat în urmă cu aproximativ doi ani. Potrivitreprezentanţilor firmei ce se ocupă de lucrare, noul bulevard va avea câte treibenzi pe sens şi un scuar prevăzut cu spaţiu verde, cu o lăţime de 7 metri.Pentru lărgirea bulevardului vor fi mutaţi şi stâlpii de iluminat stradal. Vafi mutată şi statuia din zona pieţei Sălăjan, cu aproximativ 2 metri, potrivitunuia dintre inginerii constructori.

Edilulsectorului 3, Liviu Negoiţă, s-a dovedit a fi însă un “ecologist convins”. PrimarulSectorului 3 a dispus achiziţionarea de platani în valoare de zeci de mii delei. Numeroşi arbori deja s-au uscat sau au fost amplasaţi sub crengile altorpomi. Primăria Sectorului 3 a plătit, anul trecut, 3.000 de lei pentru fiecareplatan în parte, potrivit surselor din cadrul Consiliului Local.

Peste 350.000 de lei investiţi într-o autospecială pentruscafandri

TotPrimăria Generală a cheltuit aproximativ 350.000 de lei pentru achiziţionareaunei autospeciale pentru scafandri. Banii au ajuns în conturile firmeiGrădinariu Import Export SRL. Potrivitanunţului de atribuire, autospeciala este destinată transportului echipajuluide scafandri şi a echipamentului de scufundare pentru deplasarea rapidă atât pedrumurile publice, cât şi pe teren accidentat până la locul în care va trebuisă intervină. Maşina poate purta o barcă de 3 metri lungime, 1,45 lăţime şi 35kg greutate. Primăria Capitalei nu a precizat pentru ce va folosi autospeciala,în condiţiile în care doar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arescanfadri. Nu a fost precizat nici motivul pentru care autospeciala ar trebuisă ruleze pe teren accidentat, în condiţiile în care lacurile din Capitală şidin împrejurimi, precum şi râul Dâmboviţa sunt situate în zonă de câmpie.

Administraţia Lacuri,Parcuri şi Agrement, instituţie subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti,“s-a făcut remarcată” după ce a achiziţionat deja “celebrele” ceasuri de45.000 de euro bucata.

Afacericu garduri şi borduri

Primarul sectorului 6,Cristian Poteraş, a creat o adevărată modă printre edilii Capitalei după ce adecis să “doteze”cartierul Drumul Taberei cu borduri suprapuse.

Primăriile Sectoarelor 1, 3, 4 şi 6 au demarat nu demult o acţiunefrenetică de îngrădire a spaţiilor verzi din vecinătatea blocurilor. Numai însectorul 6, pentru achiziţionarea panourilor de gard au fost cheltuiţi 996.026de lei. Gardurile din sectorul 6 au fost furnizate de firma SCEco-Horticultura. Contactaţi telefonic de reporterii “Puterea”, reprezentanţiifirmei de construcţii au mărturisit că au contracte cu mai multe primării de sector,dar nu au dorit să le menţioneze. “Noi producem panouri de garduri. Avemcontracte cu mai multe primării. În acest moment, nu pot să vă spun care suntsumele achitate”, ne-a declarat un reprezentant al firmei de construcţii.Primăria Sectorului 6 a achiziţionat 6.050 de panouri de gard. “Suma seridicăla 996.026 de lei (TVA şi transport incluse). Gardurile au fostachiziţionate de la firma SC Eco-Horticultura. Au fost comandate 6.050 depanouri a 2,5 m/0,85 m, plus 6.052 de stâlpi”, informează Serviciul relaţiilecu mass-media şi societatea civilă din cadrul Primăriei Sectorului 6. Potrivit reprezentanţiloradministraţiei publice, noul mobilier urban va îmbunătăţi traiul cetăţenilordin sectorul 6. “Această investiţie va aduce numeroase beneficii: protejareaspaţiilor verzi de murdăriile lăsate de câinii comunitari sau de cei plimbaţide stăpâni în aceste perimetre, parcări abuzive, scandaluri nocturne înapropierea geamurilor locatarilor”, ne-au declarat oficialii PrimărieiSectorului 6 în luna mai a anului curent. Aceştia susţin că investiţia eraabsolut necesară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12

Mai multe imagini:
Cum dispar banii publici
zoom
Cum dispar banii publici
zoom
Cum dispar banii publici
zoom

Cum dispar banii publici
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine