2020-07-04 02:50

Cum ne protejăm de virusul West Nile. Alte opt cazuri de infecţii, confirmate

 |  15:12
Cum ne protejăm de virusul West Nile. Alte opt cazuri de infecţii, confirmate

Alte opt cazuri de infectare cu virusul WestNile au fost confirmate de Institutul Cantacuzino, astfel că numărulîmbolnăvirilor a ajuns la 15, a anunţat Ministerul Sănătăţii (MS). Specialiştiiîn sănătate publică recomandă populaţiei să adopte măsuri de protecţie, evitândexpunerea la ţânţari. Primăria Capitalei continuă lupta cu insectele care potrăspândi virusul West Nile.

În Româniasunt confirmate până în prezent 15 infecţii cu virusul West Nile, conformdatelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional deSupraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi a rezultatului probelor delaborator de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Astfel,la cele şapte cazuri confirmate la începutul acestei săptămâni se adaugă altedouă cazuri din primul lot de investigaţii (din cele anunţate în 30 august încurs de evaluare) şi încă şase cazuri noi confirmate până în prezent.

Cele 15cazuri de infectare cu virusul West Nile sunt din Bucureşti şi judeţele Dolj,Alba, Buzău, Cluj, Ialomiţa, Galaţi, Sibiu, Teleorman (câte un caz), Mureş(două cazuri) şi Constanţa (patru cazuri).

În prezent,alte două noi cazuri sunt în investigare clinică, epidemiologică şi delaborator, urmând să se stabilească dacă este vorba de infectare cu virusulWest Nile.

Starea desănătate a bolnavilor care primesc asistenţă medicală de specialitate înunităţile sanitare este bună, cinci pacienţi fiind externaţi până vineri.

ReprezentanţiiMinisterului Sănătăţii au precizat că până în prezent nu au mai fostînregistrate decese, în afara celor două anunţate luni. Cele două persoane careau decedat aveau vârste peste 70 de ani şi boli cronice preexistente. Unul dintrecei care au decedat era din Bucureşti, iar celălalt din Constanţa.

Recomandările specialiştilor în sănătatepublică

Specialiştiiîn sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia încontinuare măsuri de protecţie, printre care să evite expunerea la ţânţaripurtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţechimice de îndepărtare a acestora, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă,să asigure desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi săîndepărteze recipientele de apă stătută. De asemenea, Ministerul Sănătăţiisolicită intensificarea colaborării Direcţiilor de Sănătate Publică cuprefecturile şi administraţiile publice locale, pentru punerea în aplicare amăsurilor specifice de prevenire, cum ar fi, de exemplu, dezinsecţiile.

InfecţiaWest Nile apare la adulţi şi poate avea efecte mai grave în cazul persoanelorcare au alte boli asociate. În cazul copiilor, infecţia cu virusul West Niletrece, de regulă, neobservată. Primele semne de boală pot fi febra, dureri decap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculareori alte manifestări care survin în trei-şapte zile de la o posibilă înţepăturăde ţânţar. Toţi cei care au aceste simptome trebuie să se prezinte de urgenţăla cel mai apropiat cabinet medical.

Edilii Capitalei se luptă în continuare cuţânţarii

PrimăriaCapitalei a anunţat continuarea planului de igienizare prin care se efectueazătratamente de combatere a ţânţarilor în zonele cu vegetaţie, acestea urmând săfie aplicate, în locurile cu grad mare de infestare, până la stingereafocarelor. "S-au mai efectuat şi se efectuează tratamente de combatere aţânţarilor în blocuri, subsoluri şicasele scărilor. Totodată, operatorulresponsabil cu igienizarea pe teritoriul Capitalei comunică însistem de urgenţă Primăriei Municipiului Bucureşti blocurile unde subsolurilesunt inundate, iar municipalitatea anunţă primăriile de sector să ia măsurilecare se impun", mai spun reprezentanţii municipalităţii. În plus,ediliisupraveghează zona de sud a oraşului, limitrofă judeţului Ilfov, peunde pot pătrunde dinspre Bulgaria ţânţari purtători ai virusului West Nile.

În România,în 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa, carea totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, începând din 1997,autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acesteiinfecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent. În 2009, prin acestsistem, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire.

La niveleuropean, în ultimii ani, au fost confirmate cazuri de meningită West Nile înItalia, Ungaria şi în Franţa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz