2020-04-08 09:27

Cum să te fereşti de toxiinfecţia alimentară

 |  19:26
Cum să te fereşti de toxiinfecţia alimentară

În ultima perioadă, tot mai multe persoane au ajuns în stare gravă laspital, fiind diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară.

Doctorul Maria Niţescu ne-a explicat cum pot apăreatoxiinfecţiile alimentare. “Toxiinfecţiilealimentare (TIA) sunt boli infecţioase acute, caracterizate în principal prinsimptomatologie digestivă, provocate de consumul de alimente în care s-audezvoltat bacterii patogene şi/sau toxine ale acestora. Manifestările clinice În etiologia TIA, Salmonella, E.Coli, Stafilococul auriu sunt principaliiagenţi patogeni incriminaţi. Alţiimplicaţi sunt: Shigella, Klebsiella, B.cereus, Cl.perfringens, Campylobacter,Proteus etc.”,ne-a informat Maria Niţescu. Aceasta ne-a explicat că nutoate alimentele alterate pot cauza toxiinfecţii alimentare. “Pericolul cel mai mare în sezonul călduroseste să cumpărăm alimente alterate, adică alimente cu proprietăţi organolepticemodificate din cauza păstrării la temperatură necorespunzătoare. Acestealimente nu sunt întotdeauna şicontaminate cu bacterii patogene, motiv pentru care nu determină întotdeaunaTIA”, ne-a mai spus medicul.

Protecţia Consumatorilor avertizează: Ochii pe alimente

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru ProtecţiaConsumatorilor (ANPC) recomandă ca alimentele să fie achiziţionate de lacomercianţi autorizaţi. Inspectorii ANPC susţin că cele mai multe cazuri detoxiinfecţie alimentară au fost provocate de alimente cumpărate de la miciiîntreprinzători. “Mai ales vara, oameniitrebuie să cumpere alimentele din spaţii special amenajate, de la magazineprevăzute cu aparate frigorifice. Supermarketurile rar au avut alimentealterate. Există însă această tentaţie a unor oameni de a lua alimente ţinutepe jos sau cine ştie cum. De exemplu, o ciorbă alterată poate fi recunoscută înurma unui test organoleptic. Ne putem da seama dacă o ciorbă este stricatăpentru că are un miros specific, prezintă spumă şi are un gust acrişor. Bineînţeles, ciorba poate fi şi acrită. Asta nu înseamnă că estestricată. Nu trebuie să confundăm. Ciorba stricată poate fi recunoscută uşordupă miros”, ne-a declarat inspectorul-şef al ANPC Bucureşti-Ilfov, Constantin Duchin. Potrivit acestuia, carnea şi produsele depanificaţie stricate pot fi identificate cu uşurinţă de consumatori. “Carnea alterată poate fi recunoscută după mirosulspecific, dar şi după aspect. De exemplu, carnea de porc şi cea de vită au oculoare rozalie, după alterare, aceasta devine vişinie. Produsele depanificaţie au un termen până la care pot fi consumate bine stabilit, de obicei24 de ore. Pateurile expirate, spre exemplu, au un miros specific. De asemenea,foietajul se strânge, pateul devine mai compact. Uleiul iese la suprafaţă”,ne-a mai explicat Duchin. Inspectorul-şef al ANPC Bucureşti-Ilfov susţine cătoxiinfecţiile alimentare sunt cauzate de neglijenţa consumatorilor. “Noi am avut o mulţime de acţiuni. Am avut multe campaniide informare a consumatorilor. Sunt însă persoane care nu ţin cont de acestelucruri”, concluzioneazăConstatin Duchin.

Cazuri de toxiinfecţie alimentară în mai multe judeţe

Unnumăr de 18 persoane care au mâncat caş de oaie cumpărat de la un magazinalimentar din municipiul Galaţi au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară,opt dintre acestea fiind copii. Autorităţile sanitare au declanşat deja oanchetă, atât producătorii, cât şi cei care au comercializat alimentul riscândsă fie amendaţi. "Duminică, 18 persoane, printre care opt copii, au ajuns laspital cu intoxicaţie alimentară, acuzând vărsături, dureri abdominale şi stăride lipotimie. Problemele au fost cauzate de consumul unor cantităţi de caş de oaiecumpărat de la un magazin cu profil alimentar din oraş. Primii care au avutnevoie de îngrijiri medicale au fost copiii, care au ajuns la Spitalul Clinicde Urgenţă pentru Copii, de unde au fost ulterior transferaţi la Spitalul deBoli Infecţioase. Adulţii s-au prezentat direct la Boli Infecţioase. Dinfericire, nu este vorba despre cazuri grave. În acest moment, nu mai sunt decâtdouă persoane internate, a căror stare este bună", a declarat directorulDirecţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. Potrivitacestuia, a fost declanşată o anchetă epidemiologică pentru a se clarificacircumstanţele în care s-au produs aceste intoxicaţii alimentare. Primele dateale anchetei arată că acel caş provine de la stână, din judeţul Tulcea.

Nici în Călăraşi situaţia nu este mai bună. Şase copii de la Centrul de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie"Sera" au fost internaţi,sâmbătă seară, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu, cu stări de vomăşi greaţă, fiind suspecţi de toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncatprăjituri la o cofetărie din oraş. Potrivit reprezentanţilor SpitaluluiJudeţean de Urgenţă din Călăraşi, copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 aniau început să se simtă rău, după ce s-au întors de la o plimbare alături deeducatoare prin centrul municipiului.

Întrucât copiii acuzau stări de vomă şi greaţă,salariaţii centrului au sunat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicitaajutorul echipajelor medicale de la ambulanţă. "Cei şase copii au fostaduşi cu salvările la noi în spital. Aceştia acuzau stări de rău, vărsăturişi greţuri, fiind suspecţi de toxiinfecţie alimentară. Copiii sunt în starestabilă, echilibraţi şi vor rămâne la secţia de Boli Infecţioase subsupravegherea noastră", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţeande Urgenţă din Călăraşi, dr. Laurian Ioniţă.

Pe litoral, toxiinfecţiile “sunt la ele acasă”. Cinci persoane, printrecare trei copii, turişti în Eforie Nord, au ajuns, săptămâna trecută, laSpitalul de Boli Infecţioase din Constanţa cu simptome de toxiinfecţiealimentară, după ce, cu o seară înainte, au mâncat la restaurantul hoteluluiunde erau cazaţi. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP)Constanţa, Constantin Dina, cele cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii,au ajuns la urgenţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu staretoxică, cefalee, greţuri, ameţeli, vărsături, dureri abdominale şi febră, toatesimptome ale unei toxiinfecţii alimentare.

Sfaturile Doctorului Maria Niţescu

Atenţie!Alimentul contaminat cu bacterii patogene, care produce TIA, de cele mai multeori este un aliment cu însuşiri senzoriale (culoare, gust, miros,consistenţă) corespunzătoare, specificealimentului respectiv. Din acest motiv, nu putem evita apariţia TIA decâtrespectând câteva reguli obligatorii (atât în unităţile de alimentaţie publicăşi colectivă, cât şi acasă):

depozitarea separată a alimentelor crude de cele prelucrate termic;folosirea obligatorie a apei potabile la prepararea alimentelor;prelucrarea completă a alimentelor (prelucrare termică);păstrarea alimentelor care se consumă calde, după preparare, la temperaturi mai mari de 63 de grade C, dar nu mai mult de 2 ore, sau răcirea rapidă şi introducerea în frigider;protejarea alimentelor de accesul insectelor şi rozătoarelor;spălarea repetată a mâinilor;igienizarea corespunzătoare a spaţiilor în care se prepară alimente.

Pentru persoanele care merg în unităţide alimentaţie publică, recomandăm:

1. Să meargă numai acolo unde stareaigienică a unităţii este corespunzătoare şi comportamentul personalului careserveşte este unul igienic;

2. Să consume numai mâncăruri preparatepe loc;

3. Să evite alimentele preparate cuouă şi produsele zaharoase preparate cu brânză de vaci şi smântână;

4. Să evite localurile infestate cu insecte;

5. Să evite localurile cu puţiniclienţi, unde există posibilitatea comercializării unor alimente cu termen devalabilitate expirat sau a unor mâncăruri gătite păstrate timp îndelungat;

6. Să evite mersul la restaurant înzonele în care apa potabilă curentă este întreruptă sau a fost întreruptă pentrudiferite reparaţii.

Cum putem recunoaşte alimentele stricate:

Ciorba:

miros specific;gust acrişor;spumă la suprafaţă.

Carnea de porc sau de vită:

miros specific;culoare vişinie.

Produsele de patiserie (pateuri):

miros specific;gust specific;foietajul se strânge, produsul devine compact;uleiul iese la suprafaţă.

“Mai ales vara, oameniitrebuie să cumpere alimentele din spaţii special amenajate, de la magazineprevăzute cu aparate frigorifice. Există însă această tentaţie a unilor oamenide a lua alimente ţinute pe jos sau cine ştie cum” - Constantin Duchin - inspector şef ANPC Bucureşti – Ilfov

Alimentele frecvent incriminate în apariţia TIA sunt:

-laptele şi produsele lactate;

-ouăle şi produsele din ouă;

-carnea şi produsele din carne;

-peştele.

Contaminarea alimentelor:

Alimentele se pot contamina cu bacterii patogene din mai multesurse:

1. animalul de la care se recoltează (ex. laptele se poatecontamina cu stafilococ de la vaci, ouăle şi carnea de pasăre pot ficontaminate cu salmonella de la păsări);

2. insecte şi rozătoare;

3. apă nepotabilă folosită la prepararea alimentelor;

4. condiţiile de igienă necorespunzătoare din spaţiile în care seprepară alimentele şi personalul care prepară alimente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine