2020-01-28 15:11

Curtea Europeană de Justiţie va cerceta nepăsarea Guvernului în problema poluării

 |  21:01
Curtea Europeană de Justiţie va cerceta nepăsarea Guvernului în problema poluării

Lansarea procedurii de infringement împotriva României pe probleme de poluare vine după ce, în februarie 2013, CE a transmis Guvernului României o scrisoare în care l-a avertizat să ia măsuri urgente şi eficiente pentru protejarea populaţiei faţă de poluare. CE ameninţă Guvernul că va sesiza cazul la Curtea Europeană de Justiţie dacă nu va face nimic. Primăria Capitalei a făcut ce a ştiut mai bine: să arunce banii pe fereastră fără să ia nici o măsură de reducere a noxelor şi a zgomotului.

Comisia Europeană (CE) a lansat joi un infringement împotriva României, pentru că nu îşi protejează cetăţenii de poluarea cu particule fine, precizând că, potrivit rapoartelor, cetăţenii din unele zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi sunt expuşi continuu unor niveluri nesănătoase de poluare. „România nu îşi protejează cetăţenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor şi pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur”, se arată în comunicatul CE. Politicos, CE reaminteşte că, în conformitate cu legislaţia europeană, statele membre au obligaţia de a limita expunerea cetăţenilor la particulele de acest tip. Potrivit ultimelor rapoarte din 2012, „cetăţenii din anumite zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi au fost expuşi în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de PM10 încă din 2007”. CE apreciază că România nu a întreprins acţiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor.

Executivul european solicită României să ia măsuri „rapide şi eficiente” pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil. În caz contrar, va sesiza cazul Curţii de Justiţie a UE. Acţiunea lansată joi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar (infringement), urmează unei scrisori de punere în întârziere suplimentare transmisă în februarie 2013.

În loc de măsuri, Primăria Capitalei dă bani pe autolaboratoare

În Capitală sunt 8 staţii de măsurare a calităţii aerului. În 2011, Primăria Capitalei a achiziţionat în parteneriat public-privat un alt autolaborator, care s-a stricat după doar câteva luni de funcţionare. Serviciul de depanare costă 600.000 de lei. Deşi primarul general este foarte mândru de instalaţiile de monitorizare amplasate în Bucureşti, nu a reuşit să obţină până acum şi hărţile de calitate a aerului şi de măsurare a zgomotului, pentru care va mai plăti încă 2 milioane de lei. Din păcate, Comisia Europeană este în asentimentul bucureştenilor care doresc măsuri pentru reducerea particulelor de praf din atmosferă. În acest sens, Sorin Oprescu este repetent.

Cea mai poluată Capitală europeană

Conform unui stadiu publicat în 2011, care a prelucrat datele obţinute în perioada 2004-2008, Bucureştiul este cea mai poluată Capitală din Uniunea Europeană, ceea ce reduce speranţa de viaţă a locuitorilor din această zonă chiar şi cu peste 22 de luni. Agenţia pentru Protecţia Mediului arată, într-un raport pentru anul 2010, că zonele cele mai poluate din regiunea Bucureşti-Ilfov sunt Cercul Militar şi Mihai Bravu. Principala sursă pentru poluarea atmosferică este traficul rutier în proporţie de 70%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine