2020-07-14 07:01

De astăzi se pot depune cereri de șomaj tehnic.Care este suma maximă plătită de stat

 |  08:23
De astăzi se pot depune cereri de șomaj tehnic.Care este suma maximă plătită de stat

Angajatorii care vor să obțînă indemnizație de șomaj tehnic pentru salariați pot depune, de miercuri, cererile la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sau, după caz, la Agențiile Județene pentru Plăti și Inspecție Socială. Autoritățile au comunicat, marți, că sumele pe care Guvernul le-a promis pentru șomaj tehnic, sunt impozabile.

Pentru fiecare indemnizație, statul va lua înapoi 42%, drept contribuții și impozit, potrivit Ordonanței publicată în Monitorul Oficial. Așa că suma maxima, va fi de 2.380 de lei, indiferent de cât de mare avea leafa titularul.

Cine vrea să aplice pentru acest ajutor, poate să depună actele online, începând de mâine. De săptămâna viitoare, ar putea deveni posibilă, și amânarea ratelor, timp de 9 luni, pentru cei care au împrumuturi, dacă executivul aprobă, joi, normele de aplicare.

Firmele și cei care obțin venituri din alte tipuri de contracte, afectați de măsurile autorităților pentru combaterea epidemiei COVID, pot depune la Agențiile de Șomaj și la cele pentru Plăti cereri online pentru ajutoarele de șomaj tehnic de la stat.

Violetă Alexandru, ministrul Muncii: “Se vor procesa în regim de urgență, termenul prevăzut în ordonanță este de 10 zile, dar nu așteptați până în ultimul moment. Așa încât vă încurajăm să pregătiți documentele și să le depuneți la cele două entități menționate, toate documentele se depun online. E vorba pentru cei care au contracte individuale de muncă de 75% din câștigul salarial al persoanei pe luna martie, respectiv maximum 75% din câștigul salarial mediu brut”.

Angajatorii care au angajați prin contracte individuale de muncă vor depune: o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, o declarație pe propria răspundere și lista persoanelor care urmează să beneficizeze de această indemnizație, pe care le-au înregistrat în Revisal anterior că întrând în șomaj tehnic.

PFA-urile, întreprinderile individuale, profesiile liberale și persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor vor depune: o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere.

Cluburile sportive care au sportivi angajați prin contracte de activitate sportivavor depune: o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, o declarație pe propria răspundere și lista sportivilor pentru care se solicită fondurile.

Este de precizat faptul că toate documentele se depun online.

Unde se depun solicitările

Angajatorii care au angajați prin contracte individuale de muncă vor trimite documentele către Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din județul în care își au sediul social, la adresa de email dedicată fiecărui județ.

Această are că ID numele județului (ex: brașov@anofm.gov.ro). În cazul județelor a căror denumire este formată din două cuvinte, acestea vor fi despărțite prin cratimă (ex: Caraș-Severin@anofm.gov.ro).

Iată numerele de telefon unde puteți cere informațîi, pentru fiecare județ

PFA-urile, întreprinderile individuale, profesiile liberale și persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor, precum și cluburile sportive, vor trimite documentele către Agențiile Județene pentru Plăti și Inspecție Socială.

Iată care sunt adresele de mail pentru depunerea solicitărilor, în fiecare județ

Vezi și numerele de telefon unde puteți cere informațîi, pentru fiecare județ

Când vor primi angajatorii banii și în cât timp trebuie să îi vireze către salariați

În cazul firmelor care au angajați prin contracte individuale de muncă, acestea vor primi banii în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor în conturile pe care le au la băncile comerciale. Ulterior, angajatorul trebuie să vireze banii către angajați în termen de 3 zile lucrătoare.

Pentru PFA-uri, întreprinderi individuale, profesii liberale și persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor, plata se va face în conturile acestora în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor pentru perioada aferentă stării de urgență.

Câți bani vor primi angajații aflați în șomaj tehnic

Pe perioada stării de urgență, salariații pentru care angajatorul decide suspendarea temporară a contractului de muncă, din inițiativa angajatorului, pentru situația de șomaj tehnic, beneficiază de indemnizație plătită din bugetul fondului de șomaj, în procent de 75% din salariul brut de baza, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brututilizat la fundamentarea legii bugetului asigurărilor sociale (Legea nr. 6/2020).

Salariul mediu brut în anul 2020 este suma de 5.429 lei, astfel că indemnizația brută nu poate depăși suma de 4.071 lei.

În situația în care bugetul angajatorului permite, indemnizația poate fi suplimentată cu suma reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat.

Primeste toata lumea care cere, se vor face verificari dupa ce trece criza. 

Autoritățile nu vor verifică în această perioada firmele pentru a vedea dacă, într-adevăr, au fost nevoite să își trimită angajații în șomaj tehnic, a anunțat ministrul Muncii. Violetă Alexandru a spus însă că după ce se va încheia perioada de criză se vor efectua controale.

"Nu se fac controale în această perioada. Am vorbit despre încredere, în sensul în care consider că statul trebuie să fie foarte aproape și rapid alături de cei care trec prin momente delicate, atât angajați, cât și angajatori în această perioada.

Nu se vor face controale în această perioada. Dorința Guvernului este că fondurile să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ele. Sunt entități închise că urmare a măsurilor autorităților, entități care nu își mai pot desfășura activitatea sau sunt afectate major. Avem încredere în cei care depun aceste solicitări, dar ulterior perioadei de criză vor fi făcute verificări prin sondaj", a declarat Violetă Alexandru.

Ministrul Muncii le-a cerut angajatorilor să dea dovadă de responsabilitate și i-a avertizat că, în cazul în care vor prezența informațîi eronate în declarația pe proprie răspundere, reprezintă fals în declarații și vor fi sancționați.

"Nu înseamnă că nu va solicităm responsabilitate în condițiile în care vorbim despre banii publici. Declarația pe propria răspundere înseamnă o semnătură pentru veridicitatea informațiilor prezentate. Sub precizarea că în măsură în care acestea sunt prezentate eronat înseamnă fals în declarații sancționată de legislația în vigoare", a precizat ministrul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz