2020-08-15 22:48

De la Primăria Capitalei vin doar declaraţii. Firea schimbă promisiunile şi priorităţile în caz de cutremur

 |  21:01
De la Primăria Capitalei vin doar declaraţii. Firea schimbă promisiunile şi priorităţile în caz de cutremur

Cutremurul din Italia a readus în discuţia publică măsurile pe care le iau autorităţile pentru protejarea populaţiei şi consolidarea clădirilor cu risc seismic. Primăriţa Capitalei nu a pierdut ocazia de a face noi promisiuni. În urmă cu doar câteva săptămâni, clădirile expertizate şi înscrise pe lista Primăriei Capitalei care au vulnerabilităţi în caz de cutremur erau o prioritate. Acum, urgenţa o reprezintă spitalele care sunt administrate de Municipalitate.

Despre blocurile de patrimoniu care stau să cadă nu se mai aude nimic. La Primăria Capitalei importante sunt declaraţiile şi prezenţa în presă, nu faptele. Cu puţin timp în urmă, Gabriela Firea se căina că proprietarii, care locuiesc în imobile cu risc seismic pericol public, nu vor să părăsească apartamentele pentru a putea fi consolidate. Declaraţiile au fost uitate şi deloc aprofundate. În februarie 2016, bucureştenii sperau că lucrurile se vor mişca în sfârşit, după ce Ministerul Dezvoltării anunţase că a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea unui program de acţiuni pe anul 2016 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. Deşi există o statistică, potrivit căreia sunt 62 de clădiri de locuit multietajate în Bucureşti în această situaţie (dintr-un total de 80 la nivelul ţării), pe lista HG nr. 217/2016 din 5 aprilie au apărut doar 29 de imobile. Cel puţin în Bucureşti, lucrurile stagnează, dar declaraţiile nu.

Consolidarea spitalelor

Proasta dotare a spitalelor cu echipamente medicale, dar şi cu medicamente, nu mai este nici ea de mare interes pentru primăriţă, care acum se arată preocuipată de optimizarea acestora din punct de vedere seismic, după un model japonez. Proiectul-pilot va începe la Spitalul Colţea, a anunţat luni Gabriela Firea, după o întâlnire de lucru cu secretarul de stat Raed Arafat, conducerea IGSU şi ISU Bucureşti-Ilfov, precum şi cu cei şase primari de sector. Primarul Capitalei a mai spus că a avut discuţii şi cu ambasadorul Japoniei, pentru a trimite experţi, care să contribuie la elaborarea şi implementarea acestui proiect. În ceea ce priveşte şcolile din Bucureşti, Firea spune că a solicitat primarilor de sector să aibă discuţii cu reprezentanţii ISU, astfel încât, până la începerea anului şcolar, să pregătească toate documentele necesare în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru unităţile care nu au încă acest aviz.

Alte minciuni

Pe vremea mandatului său, Sorin Oprescu se lăuda că a realizat un plan, prin care bucureştenii din fiecare zonă a oraşului să ştie unde se pot adăposti în caz de calamitate seismică. Mai mult, el susţinea că în fiecare intersecţie există indicatoare care să îndrume oamenii spre aceste adăposturi. Indicatoarele nu au existat niciodată, în schimb, a împărţit circa 4.000 de truse de prim ajutor. Acestea şi-au dublat preţul într-un singur an, de la intenţie până la cumpărare. În loc de 982.000 de euro, au costat 220.000 de euro. Trusele ar trebui să asigure supravieţuirea unei persoane prinsă sub dărâmături timp de trei zile. Conţinutul truselor este compus din: geantă termoizolantă, dispozitiv de semnalizare (lanternă cu încărcare prin mişcare, radio AM/FM cu încărcare prin mişcare, bliţ electronic led cu lumină intermitentă, capacitate de încărcare telefon mobil), lightstick cu lumină verde - 12 ore, lumină verde strălucitoare, trei cutii de apă de 250 ml şi zece tablete de purificare a apei, un baton alimentar pentru urgenţe - rezervă de hrană pentru 3 zile, pătură tip NASA pentru a menţine protecţia optimă a corpului, pelerină cu glugă, mască antipraf, mănuşi de cauciuc, pachet de şerveţele pentru menţinerea condiţiilor de igienă şi un fluier.

Critici din partea unui consilier general

Lipsa de implicare prectică în problemele grave ale oraşului a Gabrielei Firea a trezi reacţii din partea unui als local. “Au trecut trei ani de zile de când avem o hartă seismică, iar Primăria Generală nu a venit cu un plan concret împotriva unui dezastru. Bugetul anual pentru clădirile cu rism seismic este insuficient şi ne-ar trebui 20 ani să reabilităm cele aproape 800 clădiri cu bulină. Centrul Bucureştiului va fi cel mai afectat de un cutremur. În această zonă locuiesc şi merg, pe jos sau în maşini, peste 100.000 oameni în fiecare minut. Câtă vreme va mai trece până când Primăria Generală, prin conducătorii săi de astazi, vor conştientiza efectele producerii unui cutremur în Bucureşti şi măsurile ce se impun pentru reducerea numărului de vieţi omeneşti? Primarul general, Gabriela Firea pare linişită, a rezolvat achiziţiile logistice în cabinetele şcolare, a premiat sportivii CSM Bucureşti, a rezolvat cu statuia lui Dubcek, a dat iama în terasele din parcuri, şi-a rezovat colaboratorii politici din mai multe partide în Comisii şi CA-uri plătite. Pare o linişte deplină în Primăria Generală”, a comentat pe pagina de socializare consilierul general PMP, Lucian Iliescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-30Parerea ta...

CIOCANU'
31 Aug 2016

Nu am motive sa o simpatizez pe GVFP,dar nici cu necalificații ăștia nu-mi e rușine:pmpzdi,gurnalisti...răutate si prostie=ticăloșie!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz