2020-04-07 14:03

De luni, 22.000 de poliţişti îşi reduc activitatea, în urma diminuării salariilor

 |  16:24
De luni, 22.000 de poliţişti îşi reduc activitatea, în urma diminuării salariilor

Declaraţia ministrului administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, care le-a datde înţeles poliţiştilor că nu au dreptul să reducă munca depusă la serviciu, îiva incita şi mai mult pe reprezentanţii forţelor de ordine, susţinsindicaliştii SNPPC. Peste 22.000 de poliţişti sunt hotărâţi să nu mai participe la audieriîn dosarele penale, să nu mai acorde amenzi şi să nu mai dirijeze circulaţia,de luni.

Conducerea SindicatuluiNaţionalal Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC) susţine că numeroşipoliţişti vor fi şi mai determinaţi să reducă efortul depus la locul de muncădupă declaraţia ministrului Vasile Blaga, care le-a propus reprezentanţilorforţelor de ordine să-şi respecte statutul şi să-şi facă în continuare datoria,cu salariile reduse. “Era normal ca domnul ministrusă aibă o astfel de atitudine, pentru că este reprezentant al Guvernului.Poliţiştii vor fi mai mult incitaţi, în urma acestei declaraţii. S-ar putea săfacă mai mult rău decât bine”, ne-a declarat preşedintele SNPPC, Marian Gruia. Acesta susţine că existădouă hotărâri diferite ale Curţii Constituţionale pentru două situaţii asemănătoareîn care au fost implicaţi poliţiştii. “Când ne-au fost reduse salariile cu 15,5%, Curtea Constituţională a fost deacord să ne fie redusă şi activitatea cu un sfert. Acum, pentru reducerea cu25%, suntem obligaţi să lucrăm la fel de mult. Pentru legea 329, treijudecători de la Curtea Constituţională ne-au dat dreptate. Nu este normal ca omulţime de oameni să aibă de suferit din cauza a opt judecători”, ne-a mai explicat Gruia.

Superiorii pun presiune pe angajaţii din poliţie pentru a renunţa laprotest

Peste 22.000 de poliţiştii vor protesta de luni prinreducerea activităţii cu 25%, în ciuda presiunilor exercitate de superiori,potrivit conducerii SNPPC. “Dintre cei 50.000 de membri ai SNPPC au fost intervievaţi 27.000. Dintreaceştia, 22.000 au propus această manieră de protest. Noi, liderii sindicali,doar am transmis o informaţie. Poate eu doream să organizez un pichet. DomnulBlaga ne cere să respectăm statutul poliţistului, dar nu spune nimic legat defaptul că nu ne mai sunt respectate drepturile. Deja şefii au început să punăpresiune pe poliţişti”, ne-a mai spus MarianGruia.

Ministruladministraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri-dimineaţă, căliderii sindicali care au anunţat protestele poliţiştilor nu cunosc Statutulpoliţiştilor şi a afirmat că aceştia trebuie să-şi facă datoria, pentru căaltfel vor suporta rigorile legii. "Am văzut unele poziţii ale unor liderisindicali. Eu le spun un lucru foarte clar: unii dintre ei, şi asta mă doare,nu cunosc Statutul Poliţistului. Eu le recomand să citească cu foarte multăatenţie Statutul Poliţistului, pentru că aici nu putem vorbi nici de grevă,nici de 75 la sută, nici de 25 la sută. Ei trebuie să-şi facă datoria, pentrucă altfel vor suporta rigorile legii", a declarat Vasile Blaga.

Ela ţinut să precizeze că MAI respectă "întru totul", în cazul unorconflicte de muncă, respectarea legii.

PreşedinteleSindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC),Marian Gruia, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că poliţiştiiîşi reduc activitatea, începând de luni nu mai participă la audieri în dosarelepenale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijează circulaţia, pentru că sunt plătiţidoar 75 la sută, astfel că îşi vor limita activitatea la 75 la sută.

Înreplică, Inspectoratul General al Poliţiei Române a spus într-un comunicat căserviciul poliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu, poliţistului îieste interzis să declare sau să participe la greve, iar nemulţumirile şi le potexprima în timpul liber, conform prevederilor legale.

Ulterior,"Pro Lex" a recomandat membrilor săi să nu mai efectueze oresuplimentare, fără dispoziţia scrisă a şefului unităţii, şi să nu maicontribuie financiar la acoperirea deficitului de logistică a structurii depoliţie la care sunt angajaţi şi ameninţă cu proteste dacă se recurge laconcediu fără plată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine